1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Cat valoreaza viata si sanatatea ...

Cat valoreaza viata si sanatatea unui militar roman?

Peste tot in lume, militarii fortelor armate au, prin definitie, o existenta supusa unor riscuri mai mari decat cele ale unui cetatean obisnuit - deces, incapacitate temporara sau definitiva de munca sau spitalizari pentru raniri sau boli cauzate de actiunile pe care le desfasoara. Ne putem intreba, data fiind natura acestor riscuri, daca viata unui militar este asigurabila si, daca da, in ce conditii se poate face o astfel de asigurare.

Si in Romania, ca si in alte tari, asiguratorii au posibilitate sa asigure prin contracte de asigurare viata si sanatatea militarilor romani care actioneaza in diverse teatre de razboi, in misiuni de lupta sau in unele zone de risc din afara granitelor tarii.

Astfel, Ministerului Apararii Nationale (MApN) a lansat recent o licitatie privind serviciile de asigurare facultativa, pentru urmatorii 3 ani, cu o valoare estimata la 6,36 milioane de lei. Potrivit caietului de sarcini, suma asigurata pentru riscul de deces este de cel putin 80.000 de euro. Pentru riscul de invaliditate de gradul I si II, valoarea va fi de minimum 60.000 de euro, iar pentru formele de invaliditate de gradul III de cel putin 40.000 euro.

Suma de 80.000 de euro este un ajutor acordat familiei de catre stat, prin MApN, suma care poate acoperi o buna perioada de timp lipsa aportului financiar la veniturile familiei al unui militar decedat intr-o misiune de lupta.

Obiectivul acordului-cadru mai cuprinde si cheltuieli de spitalizare si/sau tratament ambulatoriu pentru perioade cuprinse intre 3 si 90 de zile, pentru care se vor acorda pana la 60 euro/zi, daca se face dovada acestor cheltuieli. In ceea ce priveste cheltuielile pentru medicamente si tratamente, ele se vor face in cuantum de pana la 6.000 euro, cu acte justificative.

Un capitol special este reprezentat de cheltuielile de repatriere. Pentru cazurile de invaliditate sau de deces, produse prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente (imbolnavire, impuscare, iradiere etc.) intervenite pe timpul pregatirii, deplasarii la si de la locul misiunii si din cauza executarii misiunii in strainatate si/sau pe teritoriul national, se apreciaza ca acestea ar trebui sa fie de pana la 14.000 euro.

Asiguratorii interesati, pot depune oferte pana la data de 28 martie 2023, iar clarificarile pot fi solicitate pana cu 15 zile inainte de data limita de depunere a ofertelor. Ceea ce este cu adevarat important este grija MApN ca acest sprijin financiar sa existe - atat pentru cei aflati in cauza, cat si pentru familiile acestora.