1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Barometrul UNSAR-IRES: 2 din 3 ...

Barometrul UNSAR-IRES: 2 din 3 romani ar plati mai mult pentru acces la servicii medicale mai bune

Romanii isi doresc un acces mai rapid si o calitate mai ridicata a serviciilor medicale, potrivit celei mai noi editii a Barometrului UNSAR-IRES privind Perceptia riscului si cultura asigurarilor din Romania (2021).

Astfel, peste 70% dintre respondenti ar aloca sume suplimentare pentru a beneficia de servicii de recuperare medicala, interventii chirurgicale, spitalizare sau analize de laborator, iar intre 56% - 65% pentru ambulatoriu de specialitate, servicii de medicina primara, imagistica medicala sau ingrijire la domiciliu.

In functie de categoria de venituri, aceasta disponibilitate pentru a plati mai mult in schimbul unor servicii de calitate mai ridicata este declarata inclusiv de romanii cu venituri mai reduse, in special pentru interventii chirurgicale, spitalizare, recuperare medicala, analize de laborator, ambulatoriu de specialitate, servicii de medicina primara, ingrijiri la domiciliu.

"Romanii isi doresc servicii medicale mai accesibile si de o calitate mai buna, care pot fi oferite prin intermediul asigurarilor voluntare de sanatate. De altfel, de la an la an, acestea se dovedesc a fi solutia preferata de clienti. Vedem ca exista disponibilitate la schimbare, iar in acest context asigurarile ar putea fi raspunsul, la fel cum se intampla in majoritatea tarilor europene. Practic, un abonament sustenabil la sanatatea fiecarui roman este reprezentat de asigurarile voluntare de sanatate care vin cu multiple avantaje", a declarat Adrian MARIN, Presedinte, UNSAR.

Si in cazul spitalizarii intr-un spital de stat, romanii ar plati in plus pentru conditii mai bune de internare (67%), proceduri medicale mai complexe (56%) sau accesul la un anumit medic (49%). Alte servicii mentionate se refera la: analize de laborator/ imagistica, profesionalismul personalului medical, respectarea programarilor, aparatura moderna, interventii chirurgicale. In functie de categoria de varsta, o disponibilitate mai mare pentru a plati suplimentar pentru servicii mai bune de spitalizare o au persoanele intre 18-30 de ani.

Asa cum arata si rezultatele studiilor realizate anual de UNSAR, asigurarile voluntare de sanatate s-au dezvoltat ca raspuns la o cerere in crestere din partea populatiei, in contextul unor inconveniente prezente in accesul la servicii finantate de sistemul public de asigurari. In plus, utilizarea asigurarilor voluntare de sanatate se face in conditii de siguranta si incredere, acestea fiind instrumente financiare supuse unei legislatii foarte stricte, sub supravegherea Autoritatii de Supraveghere Financiara.

UNSAR precizeaza ca pandemia de COVID-19 a adus, de asemenea, modificari in perceptia romanilor asupra riscurilor legate de sanatate si boli, deoarece 42% dintre respondenti declara ca pandemia le-a crescut interesul pentru asigurarile voluntare de sanatate, cu 14% mai mult fata de anul anterior.

Beneficiile asigurarilor voluntare de sanatate trebuie privite si din perspectiva sistemului national de sanatate. Dezvoltarea acestei piete este esentiala pentru degrevarea bugetului de stat, putand contribui in mod semnificativ la sustenabilitatea financiara a sistemului public de sanatate. Industria de asigurari este si trebuie sa ramana un partener al statului roman, avand o contributie semnificativa la PIB-ul Romaniei, transmit oficialii UNSAR.

Asigurarile suplimentare de sanatate au cumulat in anul 2020 prime brute subscrise in valoare de aproximativ 451 milioane de lei, in crestere cu 18,38% fata de aceeasi perioada a anului 2019. Anul trecut, societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au raportat indemnizatii brute platite, cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de aproximativ 213 milioane lei.

Barometrul IRES-UNSAR privind Perceptia riscului si cultura asigurarilor in Romania a fost realizat pe un esantion format din 1.336 respondenti cu varsta intre 18-50 de ani, in mai 2021, utilizand metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 19 de companii de profil. Acestea detin o pondere de aproximativ 80% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si a dezvoltarii durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federatiei Asiguratorilor si Reasiguratorilor Europeni - Insurance Europe.

Infiintat in 2009, Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES activeaza pe piata de cercetare din Romania si functioneaza ca un think tank independent, o parte dintre studiile si proiectele pe care le dezvolta fiind dedicate optimizarii politicilor publice in diferite domenii ale societatii romanesti.