1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
BNR organizeaza expozitia 100 de ...

BNR organizeaza expozitia 100 de ani de la Incoronarea de la Alba Iulia

Muzeul BNR, sub Inaltul Patronaj al Majestatii Sale Margareta, Custodele Coroanei romane si in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul Militar National Regele Ferdinand I, Muzeul National Peles, Arhivele Nationale ale Romaniei si Casa memoriala Costin Petrescu, organizeaza, in perioada noiembrie 2022 - martie 2023, expozitia temporara 100 de ani de la Incoronarea de la Alba Iulia.

In cadrul expozitiei sunt prezentate uniforme, decoratii, documente, fotografii etc. care au apartinut suveranilor prin intermediul carora s-a incercat recrearea atmosferei de acum un secol, de la Alba Iulia.

In egala masura, sunt aduse in atentia publicului si zilele de 16 si 17 octombrie 1922 cand a fost sarbatorita la Bucuresti Incoronarea, prin ample manifestatii populare, la care suveranii au luat parte.

Piesa centrala a expozitiei este Coroana de otel a regilor Romaniei, expusa alaturi de proiectiile holografice ale coroanei reginei Maria si ale sceptrului regelui Ferdinand, fiind astfel integrate in discursul expozitional mijloace moderne de comunicare a informatiei.

Vizitatorii pot admira si monedele care fac parte din emisiunea jubiliara dedicata Incoronarii, realizate in anul 1927, precum si o parte din monedele comemorative din aur emise de Banca Nationala a Romaniei incepand cu anul 2008, pe care este reprodusa efigia regelui Ferdinand I.

Expozitia poate fi vizitata in cadrul tururilor ghidate gratuite pe care Muzeul BNR le organizeaza de luni pana vineri, in urma unei programari prealabile.

In data de 31 octombrie 2022, a avut loc vernisajul expozitiei, la care au participat Majestatea Sa Custodele Coroanei si Alteta Sa Regala Principele Radu, precum si reprezentanti de seama ai Casei Regale, respectiv ai bancii centrale. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a sustinut un discurs in deschiderea evenimentului, aducand in atentie contextul istoric al incoronarii celor doi suverani, moment prin care s-a marcat, in mod simbolic, incheierea procesului de realizare a statului roman unitar. Totodata, Mugur Isarescu a prezentat filmul evenimentelor prilejuite de ceremoniile incoronarii, care au debutat pe 15 octombrie 1922, la Alba Iulia si au continuat apoi la Bucuresti, unde perechea regala a asistat, dupa ce a fost intampinata cu entuziasm de locuitorii capitalei, la defilarea unei procesiuni alegorice care a reprodus principalele scene ale istoriei nationale.

Cu prilejul aceluiasi eveniment, a fost prezentat si albumul "Incoronarea Regelului Ferdinand si a reginei Maria, 15-17 octombrie 1922", editat de Arhivele Nationale ale Romaniei.

Sursa foto: Banca Nationala a Romaniei