Banca Nationala a Romaniei (BNR), Ministerul Educatiei (ME), Asociatia Romana a Bancilor (ARB), Institutul Bancar Roman (IBR) si Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) au organizat in perioada iulie - august a.c., 24 de ateliere de educatie economica si financiara la care au participat peste 600 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar in 17 orase la nivel national.
Proiectul s-a adresat profesorilor din ciclurile gimnazial si liceal in calitatea lor de formatori si transmitatori de mesaje educationale pentru elevi.
Lectorii au transmis informatii relevante privind rolul si functionarea sistemului bancar si ale bancii centrale, principii si strategii de economisire, realizarea si monitorizarea unui buget personal cu recomandari pentru a face alegeri corecte si informate pentru imbunatatirea situatiei financiare, utilizarea instrumentelor moderne de plata si riscurile de frauda asociate acestora, principii si caracteristici ale produselor de creditare etc.
Prin intermediul proiectului s-a asigurat schimbul de experienta privind nevoile de educatie economica si financiara ale elevilor si metodologiile potrivite pentru interactiunile cu acestia.
Celor peste 600 de participanti le-a fost pusa la dispozitie infrastructura necesara din sucursalele si agentiile Bancii Nationale a Romaniei si un cadru optim pentru dezbateri si discutii interactive.
Demersul s-a inscris in reperele Strategiei Nationale de Educatie Financiara (SNEF) 2024 - 2030, fiind parte a Planului de actiune al acesteia in cadrul Obiectivului specific 2: Cresterea nivelului de cunostinte ale cadrelor didactice in privinta educatiei financiare, prin implementarea unor programe de educatie financiara destinate cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar si universitar si organizarea de cursuri de formare profesionala pentru cadrele didactice, prin care sa creasca gradul de constientizare a importantei educatiei financiare.
Educatia financiara ocupa un loc strategic pe agenda tuturor institutiilor organizatoare, Ministerul Educatiei, Banca Nationala a Romaniei si Asociatia Romana a Bancilor fiind cosemnatare ale Strategiei Nationale de Educatie Financiara 2024 - 2030.