1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

BCR, a patra banca cu credite "relaxate"

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a validat, ieri, normele de creditare ale celei mai mari banci de pe piata romaneasca, Banca Comerciala Romana (BCR) care este a patra banca ce beneficiaza de posibilitatea de a lansa credite in conditii "relaxate", potrivit unor surse din actionariat citate de NewsIn.
Normele interne de creditare ale BCR prevad un grad maxim de indatorare de 65% din veniturile clientilor, in functie de profilul de risc al acestora. Astfel, clientii cu intarzieri care depasesc 90 de zile la plata ratelor creditelor anterioare ar putea sa nu mai fie eligibili pentru imprumuturi viitoare, avand in vedere profilul ridicat de risc.
Pana in prezent, gradul de indatorare, adica valoarea maxima a ratei lunare ce poate fi platita din venitul net al beneficiarului unui credit, era de cel mult 40% din venituri. Aceasta inseamna ca banca poate acorda acum credite cu valori mai mari, insa nu pentru toti clientii, ci pentru cei cu venituri de peste 1.500 lei lunar.

BCR este a patra banca ce va putea acorda credite in conditii "relaxate", dupa ALPHA Bank, BRD si VOLKSBANK.
Contactati de NewsIn, oficialii BCR nu au confirmat, dar nici nu au infirmat informatia potrivit careia BNR ar fi "stampilat" normele interne de creditare ale bancii.
BCR a propus in norma de creditare a populatiei, transmisa BNR pentru avizare, un sistem de calcul al gradului de indatorare care sa tina seama si de regiunea de provenienta a clientilor, prin ajustarea limitei lunare de cheltuieli aceptata de BNR, de 735 lei (circa 225,14 EUR) pentru o familie de trei persoane.

"Institutul National de Statistica (INS) publica buletinul de venituri si cheltuieli ale populatiei, unde sunt specificate si valorile pentru cele opt regiuni ale tarii. Pornind de la suma medie acceptata de banca centrala, norma prevede ajustari ale cheltuielilor cu ponderile calculate din datele de la Statistica", au declarat surse din BCR, citate de Mediafax.

Prin noile norme, bancile calculeaza gradul de indatorare pe baza venitului net eligibil, adica prin scaderea cheltuielilor de consum din veniturile efective ale familiei. Doua dintre cele trei banci care au primit pana in prezent avizul BNR - BRD si ALPHA Bank - pentru normele de creditare a populatiei aplica nivelul minim acceptat de banca centrala, respectiv 735 lei pentru o familie de trei persoane. Cea de-a treia banca, VOLKSBANK, va aplica un nivel al cheltuielilor chiar mai mare.