1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
BAAR: In timp ce afacerile ...

BAAR: In timp ce afacerile service-urilor auto prospera, despagubirile RCA sunt tot mai mari

O analiza a BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule arata ca pe o perioada de cinci ani (2013 - 2018) afacerile, dar si profitul unitatilor reparatoare auto au avansat considerabil, mai ales in cazul service-urilor independente, in timp ce in domeniul conex al asigurarilor auto - RCA - subscrierile se mentin la un nivel scazut, iar rata combinata a daunei este la un nivel supraunitar, stiind faptul ca preturile asigurarilor RCA sunt strans legate de evolutia costurilor cu reparatiile auto.

"In perioada 2013- 2018 cifra de afaceri inregistrata de unitatile reparatoare auto (cod CAEN 4520) a inregistrat un trend constant ascendent (crestere 20%). Odata cu cresterea cifrei de afaceri, profitul net raportat de service-urile auto, in acelasi interval de timp, a fost de 90%, cea mai mare rata de crestere fiind inregistrata de unitatile independente", conform Biroului.

"In timp ce majoritatea indicatorilor din acest sector au o tendinta crescatoare, in domeniul conex al asigurarilor auto, prima bruta subscrisa pe segmentul asigurarii RCA se mentine la un nivel scazut, in timp ce rata daunei combinate se situeaza la un nivel supraunitar", se precizeaza in analiza publicata de BAAR.

Analiza principalilor indicatori financiari caracteristici industriei asigurarilor RCA si service-urilor auto s-a facut cu ajutorul datelor extrase din bilanturile contabile ale societatilor care au ca obiect de activitate principal intretinerea si repararea autovehiculelor. Perioada de timp luata in calcul la efectuarea analizei a fost intre anii 2013-2018.

Conform rezultatelor obtinute, se poate observa o crestere semnificativa anumarului de service-uri auto, de la 10.585 in 2013 la 12.660, in 2018 (plus 20%).Luand in calcul doar service-urile autorizate RAR (pe segmentul A1.7 - caroserie), o alta concluzie a analizei este aceea ca in timp ce numarul unitatilor apartinanad reprezentantelor de marca a ramas relativ constant, cel al service-urilor insependente a inregistrat o crestere, respectiv de la 335 in 2013 la 453 in 2018.In ce priveste cifra de afaceri neta cumulata, in 2013 aceasta a fost de 1,36 miliarde de lei. Cinci ani mai tarziu acelasi indicator avea valoarea de 2,67 miliarde de lei,cresterea fiind in procente, de 90%, respectiv de 1,31 miliarde de lei in cifre.Marjele de profit analizate pe baza bilanurilor contabile au fost impartite pe tipuri de service (reprezentanta sau service independent) pentru a surprinde mai bine evolutiile inregistrate. Din rezultatele obtinute se poate observa o diferenta semnificativa a profitului in favoarea serviceurilor independente in raport cu cifrele inregistrate de reprezentante. 

Astfel, in cifre, unitatile independente a crescut de la circa 25 milioane de lei in 2013 la 101,4 milioane de lei in 2018. In acelasi interval de timp, profitul reprezentantelor a evoluat de la 26 milioane de lei in 2013, la 52,5 milioane de lei cinci ani mai tarziu.A doua parte a analizei BAAR a fost dedicata evolutiei domeniului conex al asigurarilor, stiut fiind faptul ca preturile asigurarilor RCA sunt strans legate de evolutia costurilor cu reparatiile auto. Concluziile analizei, asa cum rezulta din infografia de mai jos, ar putea fi sintetizate astfel:


  • Incepand din 2016 variatia primei subscrise la RCA arata un trend descendent a valorii acesteia.
  • Rata daunei combinata pe RCA se situeaza constant la un nivel supraunitar.
  • Majoritatea indicatorilor din zona serviceurilor auto au o tendinta crescatoare, mai putin prima bruta subscrisa pe segmentul RCA.

BAAR mentioneaza ca toate aceste tendinte sunt inregistrate in conditiile in care in Romania vechimea parcului auto national este de aproximativ 16 ani.

Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania BAAR) este o asociatie profesionala care are ca membri toate societatile de asigurare autorizate sa practice, pe teritoriul Romaniei, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie (RCA).