1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Aon Romania a organizat o ...

Aon Romania a organizat o dezbatere pe tema asigurarilor agricole

Aon Romania, unul dintre liderii globali ai pietei brokerilor de asigurari, a organizat, joi, 21 septembrie, o dezbatere strategica cu fermierii pe tema asigurarilor agricole. Dialogul a fost unul deschis si constructiv, despre managementul riscului in agricultura si solutiile traditionale sau inovatoare pe care piata asigurarilor le pune la dispozitie. 

Riscurile cu care se confrunta fermierii sunt multiple, de la controlul costurilor, expertiza tehnica si economica din ferma, volatilitatea inputurilor si productiei, la care se adauga riscurile climatice.

Printre speakeri s-au numarat Eugen Anicescu, CEO AON Romania, Cerasela Tudor, expert senior in cadrul liniei de business „Agriculture” din cadrul AONFlorin Constantin, fondator AGXecutive, in dialog cu reprezentanti ale celor mai importante asociatii si cooperative de agricultori.

Printre principalele probleme mentionate de agricultorii romani se numara lipsa politicilor agricole, fluctuatia preturilor, dificultatile in obtinerea fondurilor necesare pentru investitii in echipamente si tehnologie, cat si schimbarile climatice reflectate in variatiile extreme ale temperaturii si  precipitatiile care pot afecta  recoltele.

„Catastrofele naturale, in special seceta, au cauzat anul trecut pierderi economice in valoare de peste 22 de miliarde de dolari la nivel european, cu doar 3 miliarde de dolari despagubiti. Nivelul redus al acoperirii confirma ca sectoarele economice inca nu sunt pregatite pentru recurenta crescuta a evenimentelor catastrofale, care reprezinta noua realitate, de aceea rolul Aon este de a informa si acorda consultanta companiilor din agricultura, aflate in prima linie de impact. Ne asumam un rol in sprijinirea fermierilor si in protejarea culturilor lor si ramanem dedicati dezvoltarii unor solutii care sa raspunda nevoilor si sa completeze oferta actuala”, a declarat Eugen Anicescu, director general Aon Romania.

Fermierii au punctat aspecte pozitive, dar si elemente de imbunatatit la solutiile pe care le utilizeaza in acest moment pentru acoperirea culturilor. Usurinta accesarii, digitalizarea, despagubirea rapida a fermierilor, costul redus datorita subventionarii, sunt cateva elemente pozitive mentionate, insa apetitul limitat al asiguratorilor, lipsa de flexibilitate, nevoia unei mai bune intelegeri a clauzelor contractuale, limitarea factorului subiectiv in evaluarea pierderilor, existenta unor riscuri neasigurabile, sunt cateva dintre elemente pentru care fermierii si-ar dori raspunsuri.

Pentru a raspunde la unele dintre aceste nevoi, Aon a vorbit despre existenta unor solutii inovatoare care pot veni in sprijinul fermierilor. Asigurarile agricole parametrice sunt produse care deja castiga teren in multiple piete regionale si internationale, astfel ca vin in completarea solutiilor traditionala, oferindu-le fermierilor o stabilitate financiara in fata pierderilor cauzate de factori climatici. In esenta, acestea sprijina fermierii sa-si pastreze capitalul si sa-si continue activitatea in ciuda unor conditii nefavorabile. In plus, pot completa acoperirea unei polite de asigurare a recoltei clasice si prezinta in mod transparent rezultatul prin calcule retrospective, permitand decizii bazate pe date.

„Aceste asigurari ofera una dintre cele mai eficiente cai de gestiune a riscurilor din ferma, inclusiv pe riscurile ce par a fi neasigurabile. Desi in Romania asigurarile nu sunt foarte bine cunoscute si adoptate, AON, in calitate de broker de asigurari personalizeaza cea mai buna solutie in fiecare ferma. Anul agricol actual a fost unul dintre cei mai provocatori pentru fermieri deoarece acestia s-au confruntat cu costuri mari, o productie scazuta si preturi de valorificare volatile. Un aspect crucial ramane dialogul, deschiderea de a intelege caracteristicile si beneficiile asigurarilor. Prin includerea asiguratorilor internationali care ofera aceste solutii in oferta aflata la dispozitia fermierilor romani s-ar raspunde dezideratului acestora de a avea la dispozitie o multitudine de solutii si furnizori”, a subliniat Cerasela Tudor.

Participantii la eveniment au mentionat, de asemenea, ca reteaua actuala de statii meteo este insuficienta si adesea inexacta, solutia la aceasta fiind diversificarea cu alte surse de date obtinute prin monitorizarea prin satelit, imbunatatind precizia stabilirii despagubirilor. 

In cadrul evenimentului, au fost prezenti reprezentanti din zona agricola, inclusiv fermieri si reprezentanti de cooperative din regiunile Teleorman, Dobrogea, Braila, Vrancea si din alte zone cheie, alaturi de reprezentanti din institutii precum Forumul Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania (APPR), Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) si Uniunea Nationala de Ramura a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNSCV).