1asig.ro
1asig.ro

Aon: Pierderi globale de zeci de miliarde de dolari, dupa fenomenele meteo severe din august

5 min. / 1.540 cuvinte
Fenomenele meteo severe au provocat, la nivel global, pierderi semnificative si luna trecuta, arata cel mai recent raport Aon, care evalueaza impactul dezastrelor naturale inregistrate, la nivel global, luna trecuta. Potrivit sursei citate, 9 cicloane tropicale au fost inregistrate, in august, la nivel global, generand pierderi combinate de aproximativ 20 de miliarde de dolari. Doua din cele noua cicloane tropicale au afectat din plin Statele Unite ale Americii.

PROMO


Laura, cel mai puternic ciclon care a lovit Louisiana in ultimii 164 de ani, a provocat moartea a cel putin 33 de persoane si pierderi economice care, in cel mai fericit scenariu, ating "doar" 10 miliarde de dolari. Cel mai probabil, pierderile vor fi mai mari si este de asteptat ca industria de asigurari sa suporte o buna parte a acestora. Isaias, celalalt ciclon care a afectat SUA, a provocat pierderi economice de 5 miliarde de dolari, jumatate din aceasta suma fiind pierderi asigurate.

De asemenea, un alt fenomen meteorologic sever a avut loc in perioada 8-12 august, provocand pierderi economice totale in valoare de aproximativ 6,5 miliarde de dolari, estimarile indicand ca asiguratorii vor acoperi cel putin jumatate din suma respectiva. Tot in SUA, cele 1.000 de incendii de vegetatie care au afectat California au distrus mii de structuri si au provocat pierderi de peste 1 miliard de dolari. Incendiile au continuat si in septembrie.

"America de Nord si Asia s-au confruntat, in august, cu inca o luna cu un impact major al catastrofelor meteorologice. Cicloanele tropicale, furtunile severe si incendiile de vegetatie au lasat in urma lor multe provocari financiare si umanitare, in conditiile in care lumea continua sa se confrunte cu implicatiile care rezulta din pandemia COVID-19. Pentru re/asiguratori, focusul a depasit activitatea cicloanelor tropicale, in conditiile in care furtunile istorice cu care s-au confruntat SUA au generat despagubiri prin asigurare in valoare de mai multe miliarde de dolari, in vreme ce incendiile de vegetatie au distrus mii de structuri din California. Inundatiile musoniere sezonice din Asia au evidentiat, inca o data, deficitul semnificativ la nivel de protectie prin asigurare care exista in zonele extrem de vulnerabile si expuse", sustine Steve BOWEN - Director & Meteorologist, Aon Impact Forecasting.

Printre cele mai importante fenomene meteo extreme care au avut loc, la nivel global, in august, se mai regasesc si:
  • Ploile musonice sezoniere, care au accentuat inundatiile in partile centrale si nordice ale bazinului raului Yangtze, din China, provocand moartea a 92 de persoane si generand, doar in luna august, pierderi combinate in valoare de 6 miliarde de dolari.
  • Furtunile severe care au afectat statul brazilian Santa Catarina, in 14-15 august. Cel mai optimist scenariu indica pierderi economice de 16 milioane de dolari, insa nivelul total al pagubelor va fi, cel mai probabil, mult mai mare.
  • Ploile torentiale sezoniere din Nigeria, care au provocat inundatii severe de-a lungul raului Niger si al afluentilor sai. Potrivit autoritatilor locale, cel putin 45 de persoane au murit si peste 22.000 de structuri au fost distruse partial sau complet.
  • Precipitatiile abundente din Alpi si sudul Bavariei, care, in perioada 4-5 august, au afectat regiuni din Austria si Germania, cu pierderi economice estimate la zeci de milioane de euro.
  • Ploile torentiale care au declansat inundatii severe in Peninsula Arabica - cu precadere, in vestul Yemenului -, si au provocat moartea a cel putin 174 de persoane.
  • Ploile abundente si furtunile severe din New South Wales (Australia), care au distrus aproximativ 2.000 de structuri si au inundate suprafete extinse de terenuri agricole.
Raportul Aon este disponibil AICI.

184 accesari