1asig.ro
1asig.ro

Aon: Pandemia COVID-19 va accelera, cel mai probabil, riscurile geopolitice interconectate

5 min. / 1.540 cuvinte
Raportul "The 2020 Risk Maps", publicat de Aon, in parteneriat cu Risk Advisory Group and Continuum Economics, subliniaza ca, cel mai probabil, pandemia COVID-19 va transforma peisajul geopolitic si va avea implicatii socio-economice profunde.

PROMO


Raportul arata ca masurile extraordinare de sanatate publica, precum si scaderea precipitata a comertului global vor continua sa exercite presiuni semnificative asupra economiilor si guvernelor si sa redeseneze normele geopolitice de lunga durata.

Economiile dezvoltate se vor confrunta cu un impact major

Raportul Aon a constatat ca 3 din 5 economii dezvoltate se confrunta, anul acesta, cu potential de greve, revolte si tulburari civile, iar pandemia COVID-19 amplifica aceste ingrijorari. Tarile care se bazeaza mult pe turism sau pe comertul cu amanuntul sau tarile in care pandemia COVID-19 a avut un impact puternic se vor confrunta cu un potential mai mare de tulburari civile si proteste la adresa guvernelor, riscuri care erau deja semnificative si inainte de pandemia COVID-19.

Totodata, pandemia va testa, printre altele, rezistenta lanturilor de aprovizionare, controalele valutare si restrictiile comerciale. Consecintele economice aditionale includ, printre altele, perturbarea pietei muncii, anxietatea consumatorilor care restrictioneaza consumul global, prime de risc mai mari pentru actiuni si datoriile corporative, precum si restrictii la nivel corporativ, atat pe partea de imprumuturi, cat si pe cea de emitere de obligatiuni.

Cresterea amenintarilor teroriste

Acelasi raport mai dezvaluie ca aproape jumatate din toate tarile si teritoriile se confrunta, in 2020, cu un anumit risc de terorism. Acest nivel este mai ridicat decat cel de anul trecut si reflecta o amenintare mai mare a riscului de terorism, motivata de o serie de ideologii si cauze extremiste. Frecventa atacurilor teroriste de extrema dreapta a crescut in cel putin cinci ani consecutivi si, in ultimii trei ani, s-a dublat la nivel global.

Vlad BOBKO - Head of Crisis Management Global Broking Centre, Aon -, spune ca pandemia COVID-19 se transforma intr-unul dintre cele mai perturbatoare evenimente, cu schimbari la nivel-global, din istorie. "Pandemia a transformat modul in care traim si lucram si, la nivel de industrii si teritorii, au aparut noi si noi provocari. Intr-un mediu de afaceri tot mai complex si volatil, procesul decizional informat nu a fost niciodata mai important", a declarat acesta.

Moment de cotitura in riscul global

Prin practica sa de gestionare a crizelor, Aon a sprijinit clientii care au incercat sa navigheze prin aceste riscuri complexe. "Fie ca este vorba de protectie impotriva interventiei guvernelor pe pietele emergente sau de a proteja oamenii si operatiunile impotriva amenintarilor provocate de tulburari civile, terorism si rapiri, scopul nostru este de a ajuta la protectia impotriva unor serii de expuneri si de a le mitiga", a mai punctat Vlad BOBKO.

Henry WILKINSON - Director & Head of Intelligence & Analysys, The Risk Advisory Group -, subliniaza ca pandemia COVID-19 este intr-un moment de cotitura in riscul global, iar tarile cu risc de instabilitate vor observa ca, pe masura ce restrictiile cresc la nivel global, tendintele negative se accelereaza si, cel mai probabil, risca sa creasca si tulburarile si terorismul. "Atat vechile, cat si noile coordinate geopolitice sunt instabile si, in acest context, e mai probabil, anul acesta, comparativ cu 2019, sa apara crize si conflicte intre state. Companiile vor avea nevoie de strategii si instrumente noi pentru a-si gestiona expunerea, dar si pentru a supravietui si a prospera. Consultanta de inalta calitate si informatiile pe masura reprezinta o investitie critica", a precizat acesta.

543 accesari