1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Aon: Dezastrele naturale globale ...

Aon: Dezastrele naturale globale au cauzat pierderi asigurate de 102 miliarde USD in primele 9 luni ale anului 2024

Cele 280 de episoade meteorologice extreme inregistrate in Q1-Q3 2024 la nivel global au generat pierderi economice de cel putin 258 miliarde USD si pierderi asigurate de 102 miliarde USD, potrivit raportului "Q3 Global Catastrophe Recap - October 2024" publicat de Aon.

Totusi, pierderile cauzate de uraganul Milton si alte evenimente asteptate pana la sfarsitul anului ar putea duce pierderile asigurate totale pe 2024 peste cele din 2023 (125 miliarde USD). Pierderile economice pentru perioada primelor trei trimestre au fost semnificativ mai mici decat in 2023 (351 miliarde USD).

Aceste dinamici au dus la un deficit de protectie de 60%, unul dintre cele mai scazute inregistrate, datorita contributiei mai mari a pierderilor asigurate din Statele Unite, unde penetrarea asigurarilor este relativ ridicata comparativ cu alte tari.

Numarul total de decese cauzate de dezastrele naturale pana la sfarsitul Q3 este estimat la aproximativ 13.000 - cel mai scazut nivel din 1986.

Raportul subliniaza ca pierderile asigurate din principalele riscuri in primele noua luni din 2024 au fost relativ scazute, fara episoade care sa aiba potentialul de a afecta semnificativ piata globala de reasigurare. Majoritatea pierderilor, inclusiv cele provocate de furtunile convective severe (SCS), cel mai costisitor risc, au fost retinute de asiguratori, mentinand astfel perioada de rentabilitate exceptionala pentru reasiguratori.

Pierderile asigurate din trimestrul al treilea au fost determinate de trei uragane costisitoare in Atlantic, de furtuni SCS in Statele Unite si Canada, precum si de inundatiile din Europa Centrala. Se estimeaza ca pierderile economice cauzate de furtuna Boris in Europa Centrala se ridica la 5,2 miliarde EUR.

Raportul dezvaluie, de asemenea, ca anul 2024 este cel mai costisitor an din istorie pentru industria de asigurari din Canada, impactul major fiind generat de patru evenimente produse intr-o luna in trimestrul al treilea, cu despagubiri estimate la peste 5,9 miliarde USD. In alta parte, Taifunul Yagi - cel mai mortal eveniment al anului si cel mai costisitor eveniment din istoria Vietnamului - a devenit al treilea cel mai costisitor eveniment din perioada analizata.

Michal Lorinc, seful departamentului de analiza a catastrofelor la Aon, a declarat: "Studiul nostru evidentiaza complexitatea gestionarii riscurilor de catastrofe naturale pentru organizatii, necesitand o gama variata de resurse pentru masuri fizice, sisteme de avertizare, prognoze si constientizare publica. Industria asigurarilor a jucat din nou un rol semnificativ in acest proces, re/asigurarea acoperind o proportie ridicata a pierderilor globale pana in prezent, comparativ cu perioadele anterioare."

Aon estimeaza ca la nivel global capitalul reasiguratorilor a ajuns la aproximativ 700 miliarde USD la 30 iunie; aceasta cifra este prognozata sa creasca pana in 2025, cu conditia sa nu apara evenimente catastrofale majore care sa inverseze acest trend.