1asig.ro
1asig.ro

Aon: Deficitul de protectie impotriva catastrofelor a atins, in 2020, 64%. 171 miliarde USD, pierderi neasigurate

5 min. / 1.540 cuvinte
Deficitul global de protectie impotriva catastrofelor a atins, in 2020, un nivel de 64%, in conditiile in care 171 de miliarde de dolari - pierderi provocate de catastrofe naturale si fenomene meteo severe, la nivel global -, reprezinta pierderi neasigurate, conform Aon.

PROMO

Raportul Aon pentru 2020 include 416 catastrofe naturale si evenimente meteorologice severe, iar Aon sustine ca acestea au generat pierderi economice in valoare totala de 268 de miliarde de dolari, un nivel cu aproximativ 8% mai mare decat pierderile medii anuale din acest secol. "Costurile continua sa creasca, pe fondul schimbarilor climatice", subliniaza Aon.

Din totalul pierderilor economice, programele de re/asigurare private sau de stat au acoperit doar 97 de miliarde de dolari, rezultand un deficit de protectie de 64%. Desi acesta este un nivel ridicat, Aon arata ca deficitul de anul trecut a fost al patrulea cel mai scazut dupa 2005, 2018 si 1992. Iar asta, prin prisma faptului ca, in SUA, 2020 a fost cel mai costisitor an in ceea ce priveste dezastrele naturale, in vreme ce SUA aveau cel mai ridicat nivel de pierderi asigurate pentru anul respectiv. Prin urmare, subliniaza Aon, este important de mentionat ca deficitul de protectie ramane semnificativ in multe alte regiuni ale lumii, acolo unde gradul de penetrare prin re/asigurare este in continuare foarte scazut, iar absorbtia nu creste, in cele mai multe cazuri, in acelasi ritm cu expunerea.

"Raspunsul global la volatilitatea socio-economica provocata de pandemia COVID-19 s-a concentrat pe alte riscuri sistemice - in special, schimbarile climatice -, si provoaca o reorganizare fundamentala a prioritatilor de business. Acest raport evidentiaza probabilitatea tot mai mare de "extreme conectate" si consolideaza faptul ca organizatiile de top din viitor vor fi definite de capacitatea lor de a gestiona implicatiile globale ale evenimentelor catastrofale. Intr-o lume extrem de volatila, riscul ramane mereu prezent, este mai conectat si, prin urmare, este si mai sever, iar 2020 a subliniat aceasta realitate. De asemenea, a evidentiat si necesitatea unei colaborari sporite intre sectoarele publice si cele private, care va fi esentiala pentru a reduce deficitul de protectie in crestere si pentru a construi rezilienta impotriva catastrofelor naturale", puncteaza Greg CASE - CEO, Aon.

Aon subliniaza nevoia de a reduce deficitul de protectie vizand persoanele subasigurate si sporind accesul la produse de asigurare la preturi accesibile. Pe langa pagubele financiare generate in 2020, catastrofele naturale au provocat si moartea a cel putin 8.000 de persoane. Cicloanele tropicale, inclusiv uraganele, au generat cele mai mari costuri ale anului trecut, cu pierderi economice directe de 78 de miliarde de dolari. Inundatiile, cu 76 de miliarde de dolari, au reprezentat a doua cea mai costisitoare amenintare, in vreme ce furtunile convective, cu 63 de miliarde de dolari, au completat podiumul celor mai costisitoare fenomene ale anului 2020. Din perspectiva climatica, Aon noteaza ca NOAA a declarat ca 2020 a fost al doilea cel mai calduros an din istoria masuratorilor meteorologice, cu 0,98 grade Celsius mai cald decat media secolului XX.

"Lumea continua sa evolueze, pe masura ce se confrunta cu noi provocari legate de pericolele naturale. In timp ce multe entitati din sectorul privat si public se concentreaza, in principal, pe riscurile fizice si umane, tot mai multe organisme globale de reglementare pivoteaza catre modul de gestionare a riscurilor tranzitorii emergente si a riscurilor reputationale ulterioare. Acest lucru este valabil mai ales prin prisma faptului ca riscurile financiare si umanitare din jurul evenimentelor climatice devin mai evidente cu fiecare zi. Concentrarea la nivel corporativ si federal va fi esentiala in ceea ce priveste investitiile in atenuarea riscurilor, rezistenta si durabilitatea, pe masura ce peisajul cu privire la solutiile privind schimbarile climatice continua sa accelereze cu o urgenta reinnoita", spune Steve BOWEN - Director & Meteorologist, Aon Impact Forecasting.

In termeni economici, cea mai mare pierdere a anului trecut a fost reprezentata de inundatiile musonice din China - 35 de miliarde de dolari -, podiumul fiind completat de uraganul Laura - 10 miliarde de dolari -, si, respectiv, ciclonul Amphan. 

Raportul Aon este accesibil AICI.

1.148 accesari