1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Analistii financiari estimeaza cresterea inflatiei si a cursului de schimb in urmatoarele 12 luni

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut in luna iunie 2021, comparativ cu luna anterioara, la valoarea de 76,2 puncte, fiind la sub un punct de maximul istoric, (fata de aceeasi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 42,1 puncte).

Ambele componente ale indicatorului au inregistrat cresteri.

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni a inregistrat o valoare medie de 4,11%, peste 74% dintre participanti anticipand majorarea acesteia in urmatoarele 12 luni.

Adrian CODIRLASU, CFA - Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania declara: "Atat indicatorul de incredere cat si cele doua componente ale sale arata anticipatii de crestere economica sustinuta in urmatoarele 12 luni. De asemenea, sondajul indica anticipatii de majorare a ratei inflatiei si, implicit, a ratelor de dobanda, participantii anticipand cel putin o majorare de rata de politica monetara in urmatoarele 12 luni."

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 93% dintre participantii la sondaj prevad o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni(comparativ cu valoarea actuala), nefiind inregistrata nicio opinie de apreciere a leului. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9741, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0261 lei pentru un euro.

Este de remarcat faptul ca 80% din participantii la sondaj prevad majorarea ratelor de dobanda de piata monetara (ROBOR 3M), nefiind inregistrata nicio opinie de reducere a acestei rate, iar peste 77% dintre participanti anticipeaza majorarea ratelor de dobanda pentru scadentele de 5 si 10 ani. De asemenea, 71% dintre participanti anticipeaza majorarea indicelui BET in urmatoarele 12 luni. Pentru a doua luna consecutiv, in jur de 60% dintre participanti anticipeaza majorarea preturilor proprietatilor rezidentiale in urmatoarele 12 luni.

Din luna aprilie a anului 2020, in cadrul sondajului au fost adaugate intrebari suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale, iar rezultatele pentru luna iunie 2021 releva:
  • Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondentilor (peste 77%) anticipeaza ca acesta se va resimti inclusiv in anul 2022, iar cea mai mare pondere (35%) anticipeaza impactul pana in trimestrul II al anului 2022;
  • Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este 6.2%;
  • Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este +5,8%;
  • Datoria publica ca procent din PIB va ajunge, intr-un orizont de 12 luni, la aproximativ 52%;
  • Orizontul de aderare a Romaniei la zona euro este 2030.
Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania, de peste 10 ani, si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la: Conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii; Anticipatiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET si conditiile macroeconomice globale.

Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume in randul profesionistilor din domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii. Astazi, in lume exista peste 170.000 de detinatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliati la cele 159 organizatii membre ale CFA Institute. Candidatii pentru titlul CFA trebuie sa promoveze o serie de trei examene cu frecventa anuala. Fiecare examen presupune cca. 250-300 de ore de studiu individual. In plus, sunt necesari 4 ani de experienta profesionala relevanta in domeniul financiar, precum si aderarea la un cod de standarde etice si profesionale stricte.

Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (USA). Asociatia CFA Romania este una dintre cele peste 160 de societati membre ale CFA Institute, si are misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala.

In prezent, Asociatia CFA Romania are peste 240 de membri, detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA). Comunitatea CFA mai cuprinde si aproximativ 250 de candidati la unul din nivelurile de examinare. Profesionistii care sunt membri ai Asociatiei CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.

Termeni si conditii: Nici una dintre informatiile prezentate in cadrul acestui material nu trebuie interpretata ca o invitatie sau recomandare de a achizitiona sau de a dispune de orice produs, sau de a va angaja in orice alta tranzactie, sau consiliere in domeniul investitiilor, in domeniul juridic sau in oricare alt domeniu. Informatia care se regaseste in cadrul acestui material este prezentata numai in scop informativ. Informatia prezentata este foarte generala si este posibil sa nu fie relevanta in cazuri individuale concrete. Asociatia CFA Romania nu da o garantie asupra gradului de corectitudine si complexitate a informatiilor prezentate in acest material.