1asig.ro
1asig.ro
Ajutor pentru Fermieri: Ministerul ...

Ajutor pentru Fermieri: Ministerul Agriculturii suporta 70% din prima de asigurare a culturilor

5 min. / 1.540 cuvinte
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va relansa, la jumatatea lunii mai a.c., submasura 17.1 "Prime de asigurare a culturilor" si vine in sprijinul fermierilor, suportand 70% din prima de asigurare a culturilor, inclusiv impotriva secetei.

PROMO


Sesiunea de depunere a cererilor de finantare va dispune de o alocare totala de aproximativ 40 milioane euro.

"In contextul actual al secetei, dublat de pandemia de coronavirus, venim in sprijinul fermierilor prin relansarea acestei submasuri, care vine cu o serie de simplificari si avantaje si ii incurajam pe toti sa-si asigure culturile, prin incheierea acestor asigurari, pentru care Ministerul acorda prin PNDR o finantare de 70% din valoarea primei, indiferent de dimensiunea fermelor", precizeaza ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Submasura va fi deschisa pana la sfarsitul lunii noiembrie 2020 si va fi destinata asigurarii culturilor de toamna aferente anului 2019 si culturilor de primavara pentru campania 2020. Pentru sectorul zootehnic sesiunea va fi disponibila la o data ulterioara.

Principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acopera fenomenele climatice nefavorabile, inclusiv seceta. De asemenea, alte fenomene climatice nefavorabile acoperite de submasura sunt: arsita, inundatiile, grindina, inghetul (timpuriu de toamna, de iarna sau tarziu de primavara), ploile torentiale sau ploile excesive si de lunga durata, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.

MADR si AFIR, din analiza pe care au realizat-o la nivelul departamentelor tehnice si prin colectarea unor sugestii ale asociatiilor de fermieri, au realizat imbunatatiri si simplificari consistente pentru aceasta sesiune, atat in ceea ce priveste fisa masurii, cat si conditiile de accesare.

Astfel, acestea vizeaza:
  • Acordarea unui sprijin de 70% pentru toti fermierii, independent de dimensiunea fermei;
  • Revizuirea procesului de organizare a sesiunilor, prin eliminarea celor doua etape aferente culturilor de primavara, respectiv toamna si deschiderea unei sesiuni anuale pentru toate tipurile de cultura sau specie.
Totodata, Ghidul solicitantului a fost simplificat semnificativ prin: reducerea numarului de documente obligatorii in cadrul pachetului depus impreuna cu cererea de finantare (de la 7 documente la 4 documente), eliminarea obligativitatii de a prezenta extrasul din Registrul Agricol si documente stampilate, de a completa suprafetele asigurate pentru fiecare parcela si calculul privind dimensiunea economica a exploatatiei, precum si clarificarea posibilitatii de a prezenta documente aferente platilor prin POS, precizeaza ministerul.

In ceea ce priveste sesiunea organizata anul trecut, din cele 1.077 cereri de finantare eligibile, pana la aceasta data au fost contractate 998 cereri cu o valoare de aprox. 1,75 milioane de euro, fiind platite 800 din acestea, diferenta reprezentand cereri aflate in diferite stadii de contractare sau plata.

Foto: Cristian SUCA

9.444 accesari