1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Achizitia Alpha Bank Romania de catre UniCredit primeste unda verde de la Comisia Europeana

Comisia Europeana a aprobat, in temeiul Regulamentului UE privind concentrarile economice, preluarea controlului exclusiv asupra Alpha Bank Romania S.A. de catre UniCredit S.p.A. din Italia.

Tranzactia se refera in principal la diverse servicii bancare si financiare din Romania, cum ar fi serviciile bancare pentru persoane fizice si juridice, serviciile de piata financiara si alte servicii financiare.

Comisia a concluzionat ca tranzactia notificata nu ar ridica probleme de concurenta, date fiind pozitiile de piata limitate ale societatilor care rezulta din tranzactia propusa. Tranzactia notificata a fost examinata in temeiul procedurii simplificate de analiza a concentrarilor economice.

In octombrie 2023, UniCredit S.p.a. („UniCredit”) anunta ca a convenit conditiile economice cheie pentru fuziunea UniCredit Bank S.A. cu Alpha Bank Romania S.A., urmand a crea a treia banca ca marime de pe piata locala, cu o cota de piata combinata de 12% din punct de vedere total active.

Fuziunea va reuni doua francize cu adevarat complementare, ambele cu istorii lungi, relatii si expertiza in aceasta tara cu crestere economica importanta. In special, pozitiile existente ale UniCredit Bank si Alpha Bank atat in segmentul corporativ, cat si in cel de retail le vor creste in viitor pozitia comuna.

Aceasta tranzactie permite UniCredit sa-si sporeasca prezenta in Romania, o tara cheie pentru amprenta sa geografica, consolidandu-si si mai mult nu numai angajamentul local, ci si pe cel fata de regiunea mai larga, Europa Centrala si de Est, in ansamblu.

Banca nou creata va fi bine pozitionata pentru a crea noi oportunitati de crestere. Aceasta va sprijini angajamentul UniCredit fata de clientii sai si comunitatile in care opereaza, precum si extinderea potentialului pentru angajatii sai si ai Alpha Bank prin accesul la 14 piete.

Ambele parti vor asigura continuitate si o calitate inalta a serviciilor clientilor si angajatilor lor pe parcursul perioadei de tranzitie, concentrandu-se pe stabilitate si transparenta pe masura ce procesul de fuziune progreseaza, precizeaza UniCredit.

Andrea Orcel, CEO UniCredit Group, a declarat atunci: „Aceasta este prima achizitie pe care UniCredit o face in 15 ani, semnaland potentialul inerent pe care noi, ca business, il vedem in Romania si in regiunea Europa Centrala si de Est. Este semnificativa oportunitatea oferita de aceasta fuziune nu doar clientilor nostri, actuali si viitori, ci si angajatilor ambelor institutii. Sunt incantat ca aceste doua echipe se vor uni si stiu ca vor lucra mai mult in sinergie decat ar fi fost posibil separat.”

”Aceasta achizitie este o dovada a angajamentului UniCredit fata de cresterea calitatii si a excelentei fabricilor noastre de produse, ca sa nu mai vorbim de transformarea prin care UniCredit a trecut in ultimii doi ani. A atrage un partener de acest calibru si a conveni asupra unui angajament ca acesta ar fi fost de neconceput pentru vechiul UniCredit si sunt increzator ca acesta este inceputul unei povesti de succes pentru aceasta banca din regiunea Europa Centrala si de Est”, a adaugat el.

Perfectarea tranzactiei este asteptata in 2024, sub rezerva finalizarii unui proces de due diligence, a obtinerii aprobarilor corporative pentru fuziune si a tuturor aprobarilor si acordurilor de reglementare necesare, inclusiv in materie de concurenta. La finalizare, este de asteptat Alpha Bank sa detina 9,9% din capitalul social al entitatii combinate si sa primeasca o contravaloare in numerar de 300 milioane euro. Componenta de numerar ramane supusa ajustarilor post due diligence legate de calitatea activelor, daca este cazul.