Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorilor au semnat vineri, 14 martie, un protocol de colaborare in vederea derularii de proiecte si de programe educationale, precum si de actiuni cu scopuri educative. Cele doua institutii marcheaza, prin incheierea acestei colaborari, Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorului, sarbatorita in fiecare an la 15 martie, potrivit unui comunicat de presa.
Rolul incheierii acestui parteneriat este acela de a creste nivelul de educatie financiara din Romania, de constientizare si de informare a populatiei despre drepturile, obligatiile si riscurile asociate produselor si serviciilor financiare nebancare, dar si de imbunatatire a gradului de incluziune financiara.
„Semnarea acestui protocol reprezinta un pas important in directia educatiei financiare a consumatorilor, oferindu-le instrumentele necesare pentru a intelege mai bine mecanismele pietei financiare nebancare si caracteristicile produselor specifice pietei de capital, pensiilor private si asigurarilor. Prin aceasta colaborare, ne propunem sa contribuim la cresterea gradului de educatie financiara in randul populatiei, astfel incat aceasta sa fie in masura sa ia decizii financiare informate si sigure“, a declarat Gabriel-Ioan AVRAMESCU, Prim-vicepresedintele ASF.
Conform prevederilor protocolului, specialistii din ASF si InfoCons se vor implica in desfasurarea de actiuni de identificare a celor mai bune practici si solutii pentru protectia consumatorilor de servicii financiare nebancare.
„Este foarte important ca fiecare consumator sa fie protejat, sa fie corect informat si sa stie sa aleaga produsele si serviciile financiare care i se potrivesc, avand in vedere atat beneficiile, cat si costurile si riscurile asociate acestora. Prin parteneriatul cu ASF, ne dorim sa contribuim la cresterea transparentei si la protejarea consumatorilor, promovand un mediu financiar mai sigur si mai echitabil pentru toti“, a declarat Sorin MIERLEA, Presedintele InfoCons.
Principalele actiuni comune ale celor doua institutii vor viza:
• promovarea si derularea de programe, proiecte si campanii comune cu scopuri educative, in vederea cresterii nivelului de educatie financiara in randul consumatorilor;
• organizarea de evenimente educationale in parteneriat (seminarii, simpozioane, conferinte, mese rotunde etc.);
• elaborarea de materiale cu caracter informativ necesare sustinerii activitatilor comune de educatie financiara.
De asemenea, actiunile comune derulate de cele doua institutii vor viza promovarea solutionarii alternative a litigiilor intre consumatori si furnizorii de produse si servicii financiare nebancare, prin intermediul SAL-Fin. SAL-Fin, structura creata in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara, la care consumatorii pot apela gratuit, este singura entitate de solutionare alternativa a litigiilor (SAL) din Romania care indeplineste conditiile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 38/2015 si Directiva 2013/11/UE privind SAL.
Un alt instrument care vine in sprijinul consumatorilor este Aplicatia Europeana InfoCons, in cadrul careia poate fi accesat gratuit un dictionar de terminologie in domeniul financiar nebancar.