Asociatia de Cooperare Antifrauda in Domeniul Asigurarilor - ACADA trage un semnal de alarma cu privire la modificarea Normei 20 - privind asigurarea de raspundere civila auto (RCA).
"Avand in vedere evolutia nefavorabila observata la nivelul pietei, din prespectiva fraudelor si a abuzurilor in cazul daunelor auto deschise in baza politei de raspundere civila auto (RCA), ACADA atentioneza toate partile implicate in adoptarea noilor prevederi legislative cu privire la modul in care anumite articole urmeaza sa fie modificate in perioada imediat urmatoare", spun reprezentantii asociatiei.
Conform acestora, este cunoscut faptul ca ultimile modificari legislative ale legii RCA (132/2017), precum si norma ASF nr 20, care reglementeaza asigurarea de raspundere civila auto (RCA) au permis nenumarate abuzuri si fraude, tarife exagerate, autoturisme inchiriate la tarife foarte mari in raport cu preturile practicate de unitatile cunoscute din acest domeniu, autoturisme care sunt inchiriate doar pe hartie sau avarii pentru care care s-au solicitate despagubiri imorale (ex. o oglinda sau o bara au ajuns sa coste cateva mii de euro, aproape cat valoarea masinii).
Totodata legislatia permisiva a generat si un tip de frauda neconventionala de tip 'Crash for cash' ce tinde sa devina un fenomen.
"Daca in trecut existau fraude cu piese deja avariate, evenimente inscenate, schimbare de vinovatie, acum sunt persoane care produc cu intentie evenimente rutiere, vanand practic in trafic soferii, care fie nu sunt atenti, fie efectueaza manevre de schimbare a directiei de mers fara sa se asigure corespunzator, in locuri in care astfel de manevre se fac frecvent (sensuri giratorii, intersectii aglomerate). Totodata, ca si modus operandi, acestia fiind cate doi in masina (pasagerul avand rol de "martor") filmeaza evenimentele cu camera de bord, dupa care pun presiune pe soferii prinsi in aceste capcane in vederea asumarii vinovatiei . De asemenea, pentru a nu fi contestata vinovatia, acestia se deplaseaza de cele mai multe ori la birourile de accidente usoare ale politiei, solicitand eliberarea de procese verbale pentru a ingreuna actiunile asiguratorilor/autoritatilor de probare a intentiei in savarsirea unor astfel de evenimente. Sunt situatii in care astfel de persoane figureaza cu un numar foarte mare de evenimente/procese verbale, pentru care solicitata despagubiri la societatile de asigurari", au declarant reprezentantii ACADA.
Astfel de practici sunt incurajate de anomaliile legislative care permit obtinerea unor despagubiri cu mult peste costul real al reparatiilor.
"Pentru evitarea acestor situatii, este necesar ca toate entitatile implicate in grupul de lucru sa aiba o abordare obiectiva, nepartinitoare, sa propuna corectiile necesare normei ASF, mai presus de interesele proprii de moment, astfel incat modificarile sa fie facute in spiritual legii, sa fie protejati, atat consumatorii de asigurari, cat si asiguratorii ,deoarece aceste anomalii influenteaza negativ intreaga piata de asigurari", au mai transmis oficialii asociatiei.
ACADA, prin reprezentatii sai, face parte din grupul de lucru si se implica activ in vederea minimizarii riscului de frauda la nivelul pietei de asigurari, au declarant reprezentantii ACADA.
Alexandru GEORGESCU, GROUPAMA: Ca asiguratori, luptam cu "mie nu mi se poate intampla" si promovam in schimb o cultura a preventiei. Schimbarea unor comportamente presupune un efort pe termen lung
Claudiu MINISINI, Cyber Level Ins Romania: "Rolul RCA nu este inteles corect de catre soferi"
Sorin GRECEANU, BAAR: Lipsa disciplinei, a empatiei si a discernamantului participantilor la traficul rutier, printre motivele alegerilor "gresite" ale soferilor romani
PROMO