1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

A fost adoptata OUG care vizeaza modificarea legislatiei specifice pietei de capital

Ordonanta de Urgenta a Guvernului care vizeaza modificarea legislatiei specifice pietei de capital, precum si stabilirea unor masuri de prevenire si combatere a publicitatii si a tehnicilor agresive de comunicare, practicate de entitati care nu sunt inscrise in registrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a fost adoptata vineri, 21 iunie, de Guvern. 

Autoritatea de Supraveghere Financiara a contribuit in mod semnificativ la elaborarea actului normativ printr-o consultare ampla si constanta a asociatiilor profesionale reprezentative, precum si a reprezentantilor infrastructurii pietei de capital, dar si prin expertiza adusa de specialistii ASF.

Ordonanta de Urgenta are in vedere strategia ASF in ceea ce priveste procesul de actualizare si imbunatatire continua a legislatiei pietei de capital, pentru alinierea acesteia la legislatia europeana, aflata la randul ei intr-o continua dinamica. De asemenea, dezvoltarea pietei de capital, imbunatatirea protectiei investitorilor, precum si intarirea rolului ASF reprezinta alte linii directoare ale actului normativ.

„Adoptarea Ordonantei de astazi marcheaza un punct important in procesul de transformare a cadrului legislativ, necesar pentru a oferi o dimensiune europeana pietei financiare non-bancare. Introducerea unor noi facilitati pentru entitatile care activeaza in sectorul instrumentelor si investitiilor financiare reprezinta un angajament ferm al ASF pentru o piata solida, sigura si atractiva pentru investitori”, a declarat Alexandru PETRESCU, Presedintele ASF.

Conceput ca instrument legislativ menit sa contribuie la indeplinirea unora din obiectivele generale si specifice incluse in cadrul Strategiei nationale privind dezvoltarea pietei de capital din Romania pentru perioada 2023-2026, actul normativ contine, in principal, prevederi referitoare la modificarea si completarea legislatiei incidente organismelor de plasament colectiv si administratorilor acestora, emitentilor, serviciilor si activitatilor de investitii.

„Am obtinut un succes important in ceea ce priveste modernizarea si actualizarea legislatiei privind piata de capital si am facut un mare pas inainte pentru a veni in intampinarea nevoilor pietei. Avem astazi mai multe instrumente pentru a sprijini dezvoltarea si cresterea atractivitatii pietei de capital si, totodata, pentru a-i proteja pe investitori. Procesul de elaborare a legii a fost accelerat inca de la inceputul mandatului meu, tinand seama de intarzierile anterioare. Am reusit finalizarea in doar doua luni, astfel incat sa intre in dezbatere publica si in circuitul de avizare. A fost un proces transparent si am tinut seama de opiniile profesionistilor in domeniu. Avem in continuare alte doua obiective pe termen scurt importante in materie de reglementare: promovarea modificarilor Legii 24 si finalizarea Legii ecosistem, in ceea ce priveste legislatia fondurilor de investitii“, a declarat Gabriela HORGA, Vicepresedintele ASF coordonator al Sectorului Instrumentelor si Investitiilor Financiare.

Printre cele mai importante modificari si completari ale legislatiei care guverneaza piata de capital se numara:

  • introducerea posibilitatii finantarii intreprinderilor mici si mijlocii - IMM de catre categoriile de clienti profesionali mentionati in Legea nr. 126/2018 (e.g. entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de ASF), cu efecte pozitive asupra sprijinirii dezvoltarii IMM-urilor, inclusiv prin posibilitatea accesarii de fonduri europene nerambursabile;
  • instituirea unor masuri menite sa debirocratizeze/simplifice cadrul legal aplicabil in domeniul autorizarii, organizarii si functionarii administratorilor de organisme de plasament colectiv;
  • introducerea posibilitatii aprobarii de catre ASF a unui prospect in cazul in care o autoritate a administratiei publice locale intentioneaza sa realizeze o oferta publica de titluri de datorie sau intentioneaza sa admita titlurile de datorie pe o piata reglementata cu efecte pozitive asupra dezvoltarii pietei autohtone de obligatiuni, prin largirea bazei de investitori in astfel de instrumente si cresterea transparentei emisiunilor de obligatiuni;
  • reglementarea posibilitatii ca societatile de servicii de investitii financiare (S.S.I.F.) sa fie promovate fara titlu profesional si prin alte persoane decat personalul S.S.I.F. si agentii delegati, in cadrul unor campanii dedicate si cu respectarea anumitor conditii;
  • combaterea publicitatii inselatoare si a tehnicilor agresive de comunicare practicate de entitatile care nu sunt inscrise in Registrul ASF prin restrictionarea accesului de pe teritoriul Romaniei catre website-urile acestor entitati neautorizate, care promoveaza servicii de investitii inselatoare.

Prin adoptarea acestui act normativ se creeaza premisele cresterii accesului investitorilor, in calitate de consumatori de servicii financiare, la produse de investitii create in Romania sau in alte state membre, cu impact pozitiv asupra diversificarii riscurilor investitorilor.

Principalele modificari ale legislatiei care guverneaza piata de capital, incluse in Ordonanta de Urgenta adoptata astazi de Guvern, pot fi consultate AICI.

Autoritatea de Supraveghere Financiara este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti.