1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
5 din 10 romani sunt ingrijorati ...

5 din 10 romani sunt ingrijorati in legatura cu rezistenta locuintei la un eventual cutremur

Rezultatele studiului Reveal Marketing Research confirma ingrijorarile semnalate de seismologi, care au lansat un avertisment cu privire la un cutremur puternic care ar putea avea loc in Romania, avand in vedere ca, statistic vorbind, in fiecare secol se inregistreaza doua, trei astfel de miscari ale Pamantului. Astfel ca, 46% dintre romani manifesta un nivel ridicat de ingrijorare, legat de posibilitatea unui seism de proportii, in timp ce un procent de 20% declara ca nu sunt preocupati in aceasta privinta.

Daca ne referim la spatiile de locuit, 54% dintre romani se declara nelinistiti in legatura cu rezistenta locuintei in care traiesc in eventualitatea unui cutremur cu magnitudine mare. Pe de alta parte, 46% dintre respondenti considera ca locuinta in care traiesc ar rezista in fata unui astfel de cutremur, in special barbatii (48% vs. 42% femeile) si cei care locuiesc in prezent intr-o constructie din BCA (57% vs. 45% caramida).

Din perspectiva celor mai multi specialisti in constructii (38%) consolidarea cladirilor reprezinta principala masura pe care cred ca romanii o au in vedere in acest context.

"Este normal ca romanii se simt vulnerabili in fata unui scenariu ce implica un potential cutremur pentru ca nu mai detin controlul si sa nu uitam puternica incarcatura emotionala, inca prezenta, a nefericitelor evenimente de la inceputul anului care au zguduit Turcia. Nevoia de siguranta in fata unor evenimente naturale care pot fi dificil de prevazut este doar unul din motivele care justifica dorinta puternica a acestora de a locui in case sau blocuri construite cu materiale rezistente in timp, la care putem adauga o alta serie de beneficii rationale cum ar fi costurile de intretinere sau reparatii mai mici si consumul redus de energie", a declarat Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research

De asemenea, aspiratiile referitoare la locuinta ideala reitereaza nevoia de siguranta a romanilor, cei mai multi dintre acestia considerand ca principalul atribut al acesteia trebuie sa fie rezistenta in timp (69%), un procent semnificativ mai mare inregistrandu-se in cazul persoanelor peste 45 ani (75%).

In timpul procesului de informare asupra unei locuinte, romanii cauta activ solutii functionale care sa le ofere siguranta si confort pe termen lung, pretul (86%) si rezistenta locuintei (81%) fiind cele mai importante aspecte evaluate.

85% dintre respondenti stiu ca imobilul in care locuiesc este sustinut de structura si nu in zidarie, cu o pondere semnificativ mai mare in randul persoanelor care au construit sau sunt in proces de constructie a unei case (90%).

"Se vede clar din procentele obtinute in urma cercetarii de piata realizate ca romanii incep sa inteleaga faptul ca rezistenta unei cladiri depinde in primul rand de structura de rezistenta in combinatie cu materialele de zidarie si se vede ca cei care locuiesc in case din BCA sunt mai putin ingrijorati privind rezistenta si durabilitatea cladirilor", a spus Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research

Cate locuinte aveau incheiata polita PAD, in iunie 2023?

Conform datelor publicate pe site-ul PAID, la sfarsitul lunii iunie 2023, la nivel national, erau asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei) 1.966.856 de locuinte. Totodata, gradul de cuprindere in asigurare era in iunie 2023, la 20.,52%.

PAID Romania a achitat, in primele sase luni din 2023, despagubiri in valoare de 47.230.522,28.

PAD - Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale - este o polita de asigurare obligatorie care acopera daunele produse de inundatii, cutremure sau alunecari de teren asupra locuintelor.

Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).