Acum 45 de ani, in mai putin de un minut, aproape 1.600 de oameni si-au pierdut vietile si circa 35.000 de locuinte au fost distruse ca urmare a unui cutremur devastator. Chiar si acum, scenariul unui eveniment de magnitudinea celui din 1977 ar pune in dificultate multe familii, in contextul in care gradul de vulnerabilitate seismica din tara noastra nu este deloc de neglijat. De altfel, Romania este considerata de specialisti ca fiind una dintre tarile europene cele mai expuse riscului seismic, atrage atentia UNSAR.
Un seism poate afecta atat populatia, bunurile, cat si cladirile, infrastructura de transport, retele de alimentare, comunicatii si tehnologia informatiei, mediul natural sau activitatile social-economice. Insa unul dintre cele mai importante sectoare care necesita o atentie speciala si o abordare coordonata a masurilor si actiunilor de reducere a riscului este sectorul cladirilor.
Astfel, conform evaluarilor efectuate de IGSU in cadrul programului RO-RISK, peste 100.000 de persoane ar putea fi afectate in cazul unui cutremur cu interval mediu de recurenta de 100 de ani. Intr-un astfel de scenariu, pierderile economice probabile in cazul locuintelor pot depasi 7 miliarde de euro, circa 210.000 cladiri putand fi avariate.
Cu toate acestea, doar 1 din 5 locuinte este protejata printr-o asigurare obligatorie PAD. Si, desi 74% dintre romani se declara interesati de asigurarile de locuinte si de bunuri, conform celui mai recent sondaj de opinie realizat de UNSAR impreuna cu IRES, interesul este reflectat intr-o mai mica masura prin evolutia numarului politelor de asigurare a locuintelor.
"Luand in considerare riscurile la care suntem expusi, asigurarea obligatorie de locuinta devine o necesitate. In acest context, salutam initiativa Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei privind aprobarea Strategiei Nationale de Reducere a Riscului Seismic (SNRRS). Asigurarea cadrului legislativ privind reducerea riscului seismic al cladirilor existente este un pas important pentru rezilienta societatii romanesti", a declarat Adrian MARIN, Presedintele UNSAR.
In Romania, protejarea locuintelor prin asigurare este obligatorie prin lege, iar polita obligatorie (PAD) acopera 3 riscuri catastrofale - cutremur, inundatii si alunecari de teren, pana la limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, in functie de tipul constructiei. UNSAR subliniaza ca incheierea si a unei asigurari facultative de locuinta ofera o protectie mai buna deoarece acopera, in plus, si riscuri cum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul - la sume asigurate care corespund valorii reale a locuintei. UNSAR a pregatit in acest sens un material dedicat celor interesati sa afle mai multe informatii despre cum isi pot proteja cel mai important bun pe care il detin - locuinta. Pentru mai multe detalii, consultati www.asiguropedia.ro.
Ghidul UNSAR dedicat asigurarilor pentru locuinte poate fi descarcat de AICI.
Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 20 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni - Insurance Europe.