1asig.ro
1asig.ro
20 de locuinte pe zi sunt afectate ...

20 de locuinte pe zi sunt afectate de incendii. Ce masuri de protectie poti lua?

5 min. / 1.540 cuvinte
In fiecare zi din primele 6 luni ale acestui an, 20 de locuinte au fost afectate de incendii, conform datelor IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, transmise la solicitarea 1asig.ro.

PROMO


Pentru a preintampina astfel de situatii, IGSU ne pune la dispozitie o serie de recomandari:
 • opriti si scoateti din priza toate aparatele electrocasnice pe care nu le mai folositi (lasati in priza doar aparatele care sunt destinate pentru a fi tot timpul in priza, de exemplu: frigidere, radio cu ceas, DVD player, video recorder si alte aparate care au mentionat acest lucru in cartea tehnica)
 • verificati daca este oprit aragazul si nu-l utilizati pentru a incalzi apartamentul pe timpul noptii. Functionarea nesupravegheata a acestuia precum si a altor dispozitive de incalzire cu gaze pe intreg parcursul noptii, poate duce la consumarea oxigenului din apartament, existand riscul decesului prin asfixiere. Totodata lipsa oxigenului duce la stingere flacarii, la inundarea apartamentului cu gaz si implicit la explozie daca se aprinde un bec sau o tigara, daca se produce o scanteie electrica la sonerie, intreruptor, frigider etc.
 • verificati daca lumanarile sunt stinse. Nu le lasati aprinse atunci cand va duceti la culcare.
 • asigurati-va ca ati stins tigarile, trabucurile sau pipele si nu fumati in pat niciodata. Exista riscul sa adormiti si sa dati foc la asternuturi.
 • opriti-va patura electrica (exceptie facand atunci cand aceasta este prevazuta cu termostat si este destinata utilizarii pe intreaga durata a noptii).
 • verificati daca este libera calea de evacuare si asigurati-va ca aveti puse la locul lor cheile de la usa.
 • apelati numarul de urgenta 112, furnizati date despre identitatea dumneavoastra, numar de telefon, adresa, eventuale puncte de reper si indicii despre natura incendiului;
 • daca pentru salvarea unor persoane trebuie sa treceti prin incaperi incendiate, puneti pe cap o patura umeda;
 • deschideti cu prudenta usile, deoarece afluxul rapid de aer, provoaca cresterea rapida a flacarilor;
 • prin incaperile cu fum dens deplasati-va taras sau aplecati;
 • strigati victimile (copiii de regula se ascund sub paturi, in dulapuri etc.) gasiti-i si salvati-i;
 • daca vi se aprinde imbracamintea nu fugiti, culcati-va pe pamant si rostogoliti-va;
 • asupra persoanelor carora li s-a aprins imbracamintea, puneti o patura sau orice altceva care-i pot acoperi etans;
 • in cazul stingerii incendiului folositi stingatoare, apa, nisip, pamant etc.;
 • daca arde o suprafata verticala, apa se arunca de sus in jos;
 • lichidele incendiare se sting prin acoperire cu nisip, pamant, paturi, etc.;
 • la incendiile ce afecteaza instalatiile electrice, se intervine numai dupa intreruperea sursei de energie;
 • iesiti din zona incendiata in directia dinspre care bate vantul;
 • aplicati pe partile afectate pansament uscat si curat si prezentati-va la punctele medicale.
Reamintim ca, pentru protectia financiara in cazul in care locuinta este afectata de un incendiu, exista asigurarea facultativa a locuintei, pe care romanii ar trebui sa o aiba in vedere pe langa incheierea unei polite obligatorii PAD (care acopera doar riscurile catastrofale - inundatii, cutremur, alunecari de teren).

Pentru a sublinia rolul si importanta incheierii politelor de asigurari de locuinte in randul populatiei, in aceasta perioada se desfasoara campania de informare nationala "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte".

Editia a VIII-a a proiectului, o ampla campanie nationala de informare si educare a populatiei, urmareste sa atraga atentia romanilor asupra necesitatii asigurarii propriei case, cea care a devenit un adevarat scut de protectie in vremea pandemiei. Casa noastra are grija de noi, dar noi ce facem pentru ea?

Proiectul este desfasurat de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, cu sprijinul UNSAR - Uniunea Societatilor de Asigurare-Reasigurare din Romania si PAID Romania.

Partenerii campaniei sunt: OMNIASIG VIG, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, EUROINS Romania, GROUPAMA Asigurari, GRAWE Romania, GOTHAER Asigurari Reasigurari, DESTINE Broker, FUNK Broker, ASIROM VIG, ERGO Asigurari, RENOMIA SRBA Insurance Broker, ABC Asigurari, ASITO Kapital, GENERALI Romania, EUROLIFE, GLOBASIG Broker, GrECo Romania, INTER Broker, AON Romania, DAW Management, ROMINSURANCE, GARANTA Asigurari, CAMPION Broker, HOBBIT Broker si OTTO Broker.

Mesajele de informare ale campaniei sunt transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media: RFI Romania, Asiguropedia.ro, Revista BIZ, Ziua Veche si SpatiulConstruit.ro.

Mai multe detalii despre campanie sunt disponibile pe http://asigurarealocuintelor.ro/ si pe pagina de Facebook Asigura-te.

890 accesari