Inapoi la www.1asig.ro
XPRIMM Info
BULETIN INFORMATIV DE ASIGURARI
Nr. 162, 4 octombrie 2007
Daca doriti sa primiti GRATUIT acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Daca doriti sa nu mai primiti acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Powered by Media XPRIMM
Navigare rapida: COMUNICAT CSA |EDITORIAL | INTERVIU | TENDINTE | PRODUS
INSURANCE PROFILE
ALB
COMUNICAT CSA

Dialog si solutii pentru dezvoltarea pietei asigurarilor din Regiunea Vest

Astazi, 4 octombrie, a avut loc la Timisoara intalnirea-dezbatere cu tema "Dialog si solutii pentru dezvoltarea pietei asigurarilor din regiunea Vest". Evenimentul a fost gazduit de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) - autoritatea de specialitate cu atributii de reglementare si control in domeniul asigurarilor din Romania.
Alaturi de conducerea CSA, evenimentul a reunit reprezentanti ai pietei regionale de asigurari, ai asociatiilor profesionale din domeniu, respectiv UNSAR, UNSICAR, BAAR, ai Fondului de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS), ai administratiei publice locale, precum si ai mediului de afaceri din regiunea de dezvoltare Vest.

continuare


EDITORIAL

ADEVARATII CASTIGATORI

Se vor implini, in curand, cei 20 de ani necesari unei schimbari reale, a unei schimbari de mentalitate la nivel de popor, timp pe care il previziona la inceputul anului '90 un celebru personaj.

continuare


INTERVIU

Interviu cu Angela TONCESCU,
Presedinte,
CSA

Modificarea Legii nr.136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, prin introducerea constatului amiabil in caz de accidente de circulatie si Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor sunt doua reglementari absolut noi pentru sectorul financiar romanesc.
Prin urmare, implementarea acestora va fi o provocare nu numai pentru piata asigurarilor, ci si pentru autoritatea de supraveghere si reglementare in domeniu.

continuare


TENDINTE

Vor fi asigurarile de viata influentate de pensii?

Ultimele luni au fost marcate, in Romania, de o adevarata frenezie legata de introducerea pensiilor private. Asa cum era firesc, principalii actori in aceasta nou formata piata sunt si jucatorii traditionali pe segmentul life. Astfel, in prezent, fondurile care activeaza pe Pilonul III sunt gestionate de companii din Top 10 asigurari de viata.

continuare


PRODUS

ING CLASIC FOND DE PENSII FACULTATIVE
de la
ING Asigurari de Viata

Obiectivul Fondului este cresterea pe termen lung a capitalului investit, in scopul dobandirii de catre participanti a unei pensii facultative. Acest obiectiv va fi urmarit prin investirea intr-o structura mixta de clase de active cu profile diferite de risc sI performanta, precum si prin diversificarea prudentiala atat intre clase de active, cat sI in interiorul acestora, in limitele prevazute de Lege.

continuare


JOB

Vrei un loc de munca bine platit?

Oferte noi:

ASIBAN
ASITRANS Asigurari
ASTRA-UNIQA
ATE Insurance
BCR Asigurari
BT Asigurari
GENERALI Asigurari
ING Asigurari de Viata
INTERAMERICAN
OMNIASIG Asigurari de Viata
SIGNAL IDUNA
TOTAL ADVISOR
UNITA
ASIGEST
AVUS
MARSH

TOP PRESS

STIRI INTERNE
(Revista presei interne - arhiva stiri)

STIRI EXTERNE
(Revista presei externe - arhiva stiri)

Revista PRIMM
Asigurari & Pensii

Cea mai citita Revista de Asigurari!

Comandati acum!


MUNICH Re
BCR Asigurari de Viata
WILLIS

AUDATEX
MICROSOFT
ASIBAN
BT Asigurari
OMNIASIG Asigurari de Viata
ARDAF
ASIGEST
ASIGEST Agri
   
ASIBAN
Competitive Distribution Strategies For The Insurance Sector
COMUNICAT CSA |EDITORIAL | INTERVIU | TENDINTE | PRODUS
 EDITORIAL


ADEVARATII CASTIGATORI

Se vor implini, in curand, cei 20 de ani necesari unei schimbari reale, a unei schimbari de mentalitate la nivel de popor, timp pe care il previziona la inceputul anului '90 un celebru personaj.

Fiind, mai curand, un observator atent si avizat al pietelor de asigurari si pensii private, nu obisnuiesc sa fac prea des prognoze sau previziuni, precum personajul amintit mai sus, caci nu cred ca acesta este rolul meu.

Niciodata pana acum nu am avut, asa cum am in aceasta toamna a pensiilor private, senzatia acuta ca ni se intampla tuturor ceva cu adevarat important.

E reconfortant sa vad cum autoritatea de supraveghere a pensiilor respecta calendarul anuntat si creeaza cadrul legal, cum marii operatori din domeniu isi fac peste noapte armate intregi de vanzari si, intr-o incredibila viteza, viguroase campanii de marketing, publicitate si comunicare.

Cred insa ca adevaratele castigatoare ale acestei toamne vor fi doar acele companii care vor folosi colectarea semnaturilor pentru Pilonul II - campanii neangajante financiar pentru contribuabil - dar aducatoare a unui mic venit suplimentar la batranete, pentru a promova pensiile facultative ale Pilonului III.

Si, mai ales, am certitudinea ca adevaratii castigatori vor fi tinerii care isi vor face, din timp, si o asigurare de viata cu capitalizare, pentru ca aceasta le va da, dupa 60 de ani, o expresie a fetei la fel de senina ca aceea a batranilor fericiti din reclamele Vest Europene pentru pensiile private.

sergiu.costache@mxp.ro

sus

Hotel CARMEN
WILLIS
COMUNICAT CSA |EDITORIAL | INTERVIU | TENDINTE | PRODUS
 INTERVIU


Interviu cu Angela TONCESCU,
Presedinte,
CSA

XPRIMM: Avem motive sa credem ca 2007 va ramane un an de referinta pentru dezvoltarea pietei de asigurari din Romania. Dincolo de tendintele asociate aderarii Romaniei la UE, au fost adoptate sau sunt, in acest moment, foarte aproape de punerea in practica, masuri legislative importante care vizeaza activitatea acestui sector: adoptarea constatului amiabil in asigurarile auto, a legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor etc. Cum credeti ca se va comporta /va reactiona piata la aceste schimbari, mai ales ca multi dintre specialistii din companiile de asigurari au inca obiectii fata de prevederile reglementarilor amintite si intrevad dificultati majore in implementarea lor practica?
Angela TONCESCU:
Modificarea Legii nr.136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, prin introducerea constatului amiabil in caz de accidente de circulatie si Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor sunt doua reglementari absolut noi pentru sectorul financiar romanesc.
Prin urmare, implementarea acestora va fi o provocare nu numai pentru piata asigurarilor, ci si pentru autoritatea de supraveghere si reglementare in domeniu.
Avem insa convingerea ca imbunatatirea cadrului legislativ cu elemente noi, constatul amiabil fiind deja o procedura utilizata in tarile civilizate, va contribui, cu siguranta, la consolidarea si maturizarea pietei romanesti a asigurarilor si la armonizarea mai rapida cu legislatia europeana.
Avand in vedere noutatea proiectelor, in momentul punerii lor in practica, este posibil sa apara si anumite neconcordante, chiar daca in perioada elaborarii acestor proiecte legislative s-au depus eforturi comune, reprezentantii industriei de asigurari fiind consultati in acest sens.
Din acest punct de vedere, consideram ca orice lege este perfectibila, iar in cazul in care, ulterior, vor aparea obiectii pe marginea noilor reglementari legislative, atunci se va analiza proiectul de baza pentru gasirea unor solutii comune.

XPRIMM: Ce pasi considerati ca mai sunt de parcurs pentru a putea vorbi de o piata de asigurari matura in Romania? Care sunt intentiile institutiei pe care o conduceti in acest sens?
A.T.:
Solvabilitate II este noua legislatie europeana propusa pentru a reglementa cerintele de capital ale societatilor de asigurare, intarind regimul prudential privind asiguratorii.
CSA are, prin lege, drept principal obiectiv protectia asiguratilor prin mentinerea stabilitatii financiare a fiecarei entitati din cadrul sistemului pe care il reglementeaza si supravegheaza.
In strategia adoptata, recent, de catre Consiliul CSA, pentru perioada 2007-2011, pregatirea personalului propriu si sustinerea pregatirii celor care lucreaza in sectorul asigurarilor sunt considerate conditii necesare pentru realizarea obiectivului acestei strategii: aplicarea prevederilor Directivei Solvency 2.
Pentru a face o evaluare profunda a impactului noului regim de solvabilitate pe piata europeana a asigurarilor, CEIOPS a lansat un set de studii asupra impactului cantitativ (QIS), acestea reprezentand o abordare interna a impactului potential al noului sistem de solvabilitate.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a organizat, in acest sens, in luna mai a acestui an, o sesiune de instruire profesionala cu tema "Cadrul de implementare a noului concept Solvency II si modalitati de realizare a QIS 3", unde, alaturi de specialistii din CSA, au participat un numar de circa 150 de persoane, format din cate 2-3 reprezentanti de specialitate ai fiecarei societati de asigurare.
Pentru a creste vizibilitatea autoritatilor de supraveghere din cele 2 state membre recent aderate la UE, CEIOPS a propus si s-a aprobat desfasurarea, la Bucuresti, a unui Seminar regional dedicat problemei Solvabilitatii II. Acesta va avea loc in iunie 2008, pe parcursul a doua zile, si se va concentra asupra problemelor intampinate de autoritatile de supraveghere in procesul de implementare al sistemului Solvabilitatii II.
Facem apel si pe aceasta cale catre societatile de asigurari mari si mici sa participe la studiul de impact (QIS 4), pregatit de CEIOPS, si sa dezvolte propriile evaluari ale posibilului impact pe care noul regim il va avea asupra lor.
Atragem atentia ca este in interesul societatilor de asigurari si al intregii piete romanesti de profil sa se implice, pentru ca, in caz contrar, isi vor pierde dreptul de a reclama eventuale disfunctionalitati de aplicare a acestuia.

XPRIMM: S-au facut, in ultimii ani, pasi constanti in vederea profesionalizarii pietei de brokeraj din Romania. Cum ati caracteriza aceasta piata si care considerati ca sunt pasii pe care ea trebuie sa-i mai parcurga in urmatoarea perioada?
A. T.:
In vederea profesionalizarii pietei romanesti de brokeraj, CSA a facut un prim pas prin emiterea Normelor (aprobate prin Ordinul nr.10/2007) privind Registrul intermediarilor in asigurari si/sau in reasigurari.
Normele prevad deschiderea si mentinerea de catre CSA a unui registru al tuturor persoanelor juridice si fizice care intermediaza, in numele asiguratorilor sau in numele clientilor, asigurati sau potentiali asigurati, produse de asigurare. Prin aceasta se urmareste cresterea gradului de protectie al asiguratilor prin responsabilizarea vanzatorului in relatia cu clientul sau.
De asemenea, normele reglementeaza si obligativitatea persoanelor inregistrate sa obtina un certificat de pregatire profesionala in termen de trei ani de la intrarea in vigoare a normelor privind acreditarea entitatilor care organizeaza cursuri de calificare si perfectionare profesionala, reprezentand una din cerintele minime impuse de Directiva CE nr. 92/ 2002, pentru a fi inscris in acest registru.
CSA urmareste consolidarea increderii in sistemul asigurarilor precum si cresterea prestigiului celor care lucreaza in acest sistem.
Dezvoltarea pietei de brokeraj va depinde in mare masura si de cresterea gradului de perfectionare profesionala a brokerilor, de calitatea serviciilor pe care acestia le ofera, de modul in care vor intelege ca a fi broker nu inseamna numai sa intermediezi, ci sa fii si un bun consultant care sa reuseasca sa prezinte si sa explice clientului care oferta de asigurare corespunde cel mai bine necesitatilor acestuia.

XPRIMM: Autoritatea de supraveghere este un organism aflat el insusi intr-un permanent proces de dezvoltare. Cum ati caracteriza actuala etapa din functionarea CSA si care sunt directiile in care intentionati sa faceti urmatorii pasi in dezvoltarea institutiei?
A. T.:
Faptul ca Romania este, in prezent, unul dintre statele membre ale Uniunii Europene cu un grad de penetrare a asigurarilor in Produsul Intern Brut mult sub media europeana accentueaza nevoia de folosire eficienta a resurselor proprii si a fondurilor comunitare, in vederea schimbarii comportamentului in cadrul pietei asigurarilor, a stimularii si dezvoltarii acesteia. Printre obiectivele stabilite, recent, in Strategia Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pentru 2007 - 2011, se numara si cresterea capacitatii institutionale a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Pentru apararea intereselor asiguratilor si asigurarea stabilitatii si dezvoltarii pietei, precum si pentru a continua transpunerea si implementarea legislatiei europene pe pe piata romaneasca de asigurari, CSA are obligatia sa-si modernizeze si sa-si dezvolte capacitatea operationala, sa creeze conditii sistemului de pregatire si instruire a personalului conform cerintelor europene, precum si sa consolideze capacitatea administrativa in vederea implementarii acquis-ului comunitar. Pe plan european si international, CSA actioneaza pentru cresterea vizibilitatii proprii, valorificand, cat mai mult posibil, calitatea dobandita de Romania, ca stat membru al Uniunii Europene, asigurand o prezenta activa in cadrul sedintelor de lucru ale comisiilor si comitetelor de specialitate ale Comisiei Europene precum si ale Asociatiei Internationale a Supraveghetorilor in Asigurari (IAIS). Nu numai ca avem de invatat din experienta statelor care au o intreaga traditie in asigurari, ci vom incerca sa contribuim si noi alaturi de celelalte autoritati de supraveghere din spatiul economic european. Pentru atingerea unor obiective comune, CSA va recurge la stabilirea de aliante cu statele membre care au aceleasi interese ca si Romania (ex: supravegherea grupurilor de asigurari).

XPRIMM: Exista opinia generala conform careia o buna parte din problemele cu care se confrunta piata asigurarilor provin si din nivelul inca redus de informare a publicului cu privire la acest domeniu. Mai mult, exista voci care sustin ca toate entitatile implicate in aceasta piata - operatori, asociatii profesionale, chiar CSA -, ar trebui sa se implice mult mai mult in educarea publicului pentru a sustine procesul de maturizare a pietei. Ce credeti ca ar fi de facut in acest domeniu? Este in menirea si in puterea CSA coagularea resurselor pietei in acest sens?
A. T.:
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a decis instituirea in cadrul autoritatii de reglementare a unei structuri care sa coordoneze pregatirea profesionala a tuturor celor care urmeaza sa lucreze precum si a celor care lucreaza in asigurari.
Pe termen mediu, se urmareste ca obtinerea unui loc de munca si promovarea intr-o noua pozitie sa se faca prin obtinerea unui certificat de calificare profesionala si, respectiv, a unui atestat de pregatire profesionala continua.
Acest proiect este in proces de avizare la ministerele implicate si va fi promovat printr-o hotarare de guvern.
Numele propus pentru aceasta structura este Institutul de Management in Asigurari (IMA) si va conduce la indeplinirea prerogativelor acordate, prin lege, in domeniul pregatirii profesionale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Nivelul cat mai ridicat de profesionalizare a celor care lucreaza in domeniul asigurarilor va asigura o calitate ridicata a serviciilor de asigurari si va conduce la cresterea gradului de incredere al populatiei in produsele de asigurari, de constientizare asupra avantajelor si beneficiilor obtinute prin incheierea de contracte de asigurari.

XPRIMM: Multumim!

mihaela.circu@mxp.ro

sus


Angela TONCESCU

Angela TONCESCU,
Presedinte,
CSA

Asigurari la
www.1asig.ro

MEDICOVER
COMUNICAT CSA |EDITORIAL | INTERVIU | TENDINTE | PRODUS
TENDINTE


Vor fi asigurarile de viata influentate de pensii?

Ultimele luni au fost marcate, in Romania, de o adevarata frenezie legata de introducerea pensiilor private. Asa cum era firesc, principalii actori in aceasta nou formata piata sunt si jucatorii traditionali pe segmentul life. Astfel, in prezent, fondurile care activeaza pe Pilonul III sunt gestionate de companii din Top 10 asigurari de viata.

De asemenea, din cele 17 fonduri care s-au aliniat la startul Pilonului II, 11 au in actionariat asiguratori cu experienta.
De altfel, cresterea sub medie a pietei asigurarilor de viata este pusa pe concentrarea operatorilor in vederea startului pensiilor private.

In primul semestru al acestui an insa, subscrierile aferente segmentului de asigurari de viata s-a majorat, in termeni reali, cu 20,95%, fata de perioada similara a anului precedent, incasarile atingand totalul de 206,54 milioane lei. Desi diferenta nu este neaparat semnificativa, in acelasi interval de timp, segmentul asigurarilor generale a realizat o crestere cu 21,95%, adica cu 1 procent mai mare decat cea a segmentului life.

Click aici pentru detalii!

mihaela.circu@mxp.ro

sus

 

 

XPRIMM Newsletters

General Director: Sergiu COSTACHE Executive Director: Adriana PANCIU
Coordinator: Alexandru CIUNCAN

Editor in Chief: Mihaela CIRCU
Editors: Vlad PANCIU, Oleg DORONCEANU, Mirabela POSTOLACHE, Andreea IONETE, Liviu HULUTA, Irina GALASANU, Vlad BOLDIJAR

Events Coordinator: Georgiana OPREA
IT Department: Octavian GRIGOR, Dorin PALADE

Edition Responsible: Costi BORODA
e-mail:   media@mxp.ro


PRELUAREA INFORMATIILOR
Cu toate ca informatiile continute in prezentul Buletin Informativ de Asigurari sunt proprietatea exclusiva a SC Media XPRIMM SRL, oricare dintre ele pot fi preluate complet sau partial cu conditia expresa a publicarii lor impreuna cu mentiunea "Conform portalului specializat www.1asig.ro".
ACURATETEA INFORMATIILOR
Cu toate ca SC Media XPRIMM SRL a facut toate eforturile posibile pentru a asigura acuratetea informatiilor publicate in prezentul Buletin Informativ de Asigurari este posibila aparitia unor erori sau omisiuni.
RASPUNDEREA EDITORULUI
Nici SC Media XPRIMM SRL si nici angajatii sai nu pot fi considerati raspunzatori, sub nici o forma, pentru urmarile unor erori sau omisiuni aparute in forma si/sau continutul prezentului Buletin Informativ de Asigurari si nici pentru opiniile, sugestiile sau punctele de vedere formulate in cadrul lui sau pentru urmarile sau consecintele actiunilor sau deciziilor luate de terti pe baza acestora sau a continutului lui. Redactia isi declina raspunderea pentru autenticitatea sau acuratetea informatiilor preluate din terte surse. Pentru toate materialele unde sunt specificate sursele de informare responsabilitatea revine in totalitate acestora. Raspunderea pentru celelalte materiale publicate revine autorului sau sursei de informare specificate. Redactia isi rezerva dreptul de a prezenta in maniera proprie datele si informatiile difuzate. Titlurile apartin, daca nu se specifica altfel, redactiei.
POLITICA ANTI-SPAM
Acest mesaj, avand mentionate datele noastre de identificare si instructiunile de dezabonare, nu poate fi catalogat ca mesaj nesolicitat (spam). Daca el ajunge totusi la Dumneavoastra si nu doriti sa mai primiti alte mesaje cu un continut similar, este suficient sa ne trimiteti un e-mail, mentionand "Unsubscribe" sau "Dezabonare" in campul "Subject" sau "Subiect".
Copyright©2007 Media XPRIMM

Daca doriti sa primiti GRATUIT acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Daca doriti sa nu mai primiti acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici