1asig.ro
1asig.ro

Sunt suficiente sanctiunile prevazute de lege pentru cei care nu isi incheie polita de asigurare obligatorie a locuintei?

- Da 55.7%
- Nu 44.3%
In aceasta saptamana, rubrica va este oferita de catre

Total voturi: 88
adaugat de baulica la 07.10.2010 21:12
Nu fac politica, dar consider ca cei care au conceput, analizat, votat, aprobat si promulgat legea sunt niste BOI, cu B de la DOBITOCI. Pentru ca nu e prima oare cand apar legi incomplete si strambe. Cum poti constrange populatia sa-si faca asigurarea, de vreme ce nu o poti face efectiv? Cum poti controla aceasta situatie? Nicio primarie nu poate angaja 1000 de oameni care sa verifice fiecare locuinta dintr-un oras de 200 000 de locuitori. Nu poti nici impune la taxe si impozite, cand vei plati diverse impozite, sa dovedesti ca ai asigurarea. Cred ca este ultima dorinta a oamenilor de la ghiseele finantelor. Poti fenta sistemul platind impozitul prin ordin de plata, prin banca, care este intangibil. Sistemul turcesc, de control, la plata facturii de curent sau gaze mi se pare pueril, in conditiile inteligentului popor roman. Ganditi-va cate tone de arhive ar aparea, depunand o copie a politei la E-ON sau oriunde in alta parte. Legea nu prevede in mod clar nici nivelurile de vinovatie, pentru care s-ar amenda cu 100 lei, cu 328 lei, cu 499,50 lei. Pentru ca bunul simt si informarea populatiei ( din pacate defectuoasa ) nu sunt suficiente. V-as propune un exercitiu : propuneti o modalitate de verificare / constrangere viabila. Care sa fie OPERATIONALA, mai ales in conditiile economice de azi : criza la toate nivelurile, in toate domeniile, saracie cronica, imbecilitatea si coruptia politicienilor. Desi nu stiu daca se merita sa ii ajutam, oferindu-le solutii.
 
adaugat de dumitrescu constantin la 07.10.2010 15:24
in primul rand detinatorii locuintelor pentru care exista obligativitatea incheierii acestei asigurari nu cunosc detalii privind acest lucru,nu stiu ce riscuri sunt acoperite,nu stiu in ce conditii pot fi sanctionati,de catre cine si sub ce forma si asta nu din vina lor ci datorita faptului ca mass-media "refuza" informarea populatiei cu lucruri utile. necunoasterea nu scuza dar nu poti obliga orice om din mediul rural si nu numai sa cunoasca tot hatisul legislativ din Romania o sinteza la legii intr-un clip pe televiziunea publica ar fi bineventi dovada a celor de mai sus sta numarul mic de locuinte asigurate in baza acestei legi deci...
 
adaugat de Pasici la 07.10.2010 09:11
Sanctiunile prevazute de lege au 2 aspecte: prima - pentru unele peroane aceasta amenda este o povara si teama de a trebui sa plateasca si amenda si sa incheie si polita il contientizeaza, iar a doua pur simbolica pentru alti proprietari de locuinte sa nu uite ca trebuie sa aiba acest tip de asigurare. Datorita campaniilor publicitare din ultima vreme sa recunoastem ca sunt multi proprietari de locuinte care au vazut necesitatea acestei polite, si in ultimile 3 luni se vad rezultatele. 65 000 de polite sunt poate mai putini proprietari dar tot atatea locuinte asigurate .
 
adaugat de Andrei la 06.10.2010 12:42
Ideea este buna, din pacate aplicarea ei este deficitara. Nicio firma de asigurare nu doreste clienti cu case in zone inundabile, dar trebuiesc asigurati. Inteleg si situatia soc. de asig. care sunt orientate pe profit, dar si situatia oamenilor. Cum se imparte dreptatea de data asta?
 
adaugat de valimar la 05.10.2010 09:18
Exista trei lucruri demne de luat in calcul pentru a creste numarul de asigurati:1.informarea populatiei despre necesitatea politei de asigurare2.cresterea comisionului pentru agenti/brokeri de asigurare3.aplicarea de sanctiuni,chiar la valoarea minima de 100 lei.
 
adaugat de asistent@1asig.ro la 01.10.2010 17:45
Sistemele de asigurari obligatorii de locuinte nu se pot dezvolta in lipsa unui mod clar de penalizare a celor care nu isi incheie politele. Cel putin aceasta este opinia lui Hulusi TASKIRAN, Presedintele TSRSB - Asociatia Asiguratorilor din Turcia, tara care a implementat un sistem de asigurare obligatorie a locuintelor acum 10 ani. Totusi, in lipsa unui sistem clar de sanctiuni, pana la acest moment gradul de cuprindere in asigurarea obligatorie a TCIP - Turkish Catastrophe Insurance Pool s-a ridicat la doar 30%. Astfel, presedintele TSRSB a sugerat, ca posibila solutie pentru inasprirea "sanctiunilor" aplicate, ca prezentarea politei de asigurare a locuintei sa fie obligatorie in momentul in care doresti sa iti prelungesti contractul pentru furnizarea de electricitate, incalzire etc. Conceptele pe care este fundamentat pool-ul din Turcia stau la baza sistemului romanesc de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva riscurilor de cutremur, inundatii si alunecari de teren. Legislatia romaneasca prevede insa si o serie de sanctiuni pentru cei care nu vor incheia o astfel de polita. Astfel, conform Legii nr. 260/2008, nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor, in conditiile prevazute de lege, constituie o contraventie, si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari sau de catre persoanele imputernicite in acest scop de acestia. Luand ca exemplu evolutia sistemului din Turcia la 10 ani de la implementare, considerati ca sanctiunile impuse prin Legea AOL sunt suficiente pentru a-I determina pe oameni sa isi incheie asigurarea obligatorie de locuinta?
 
Arhiva

Sondajul curent

03.11.2017 Cum poate fi stimulata cresterea asigurarilor facultative?

27.10.2017 Ce inovatii tehnologice vom vedea in urmatorul an pe piata locala de asigurari?

20.10.2017 In cat timp decontarea directa va creste increderea consumatorilor in industria de asigurari?

13.10.2017 Cum vor evolua asigurarile de locuinte pana la finalul anului?

06.10.2017 Care este cea mai buna metoda prin care sa iti protejezi locuinta?

29.09.2017 Implementarea IDD va creste increderea consumatorilor in piata de asigurari?

22.09.2017 Sunt micro-asigurarile o solutie pentru piata din Romania?

15.09.2017 Sondaj 1asig.ro: Costurile conformarii la GDPR vor fi ...

08.09.2017 Considerati ca brokerii si asiguratorii vor fi pregatiti pentru a aplica Regulamentul General pentru Protectia Datelor - GDPR pana la 25 mai 2018?

<  8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |  >