1asig.ro
1asig.ro

Cum apreciati decizia majoritatii societatilor de asigurare de a impune fransiza obligatorie?

o masura necesara pentru reducerea daunalitatii 16.7%
o masura de responsabilizare a clientilor 51.8%
o intelegere de tip cartel 31.5%
In aceasta saptamana, rubrica va este oferita de catre

Total voturi: 168




adaugat de Neda VIOREL la 28.03.2008 16:06
Va felicit pentru ce ati scris domule Cismariu Gheorghe, subscriu si eu la ceea ce propuneti redactiei revistei Primm. O analiza profesionista a pietei asigurarilor, in care sa fie tratate nu numai partile sale roz ar fi o buna doctorie pentru situatia actuala. Teama ca societatile de asigurari ar putea sa sufere pierderi financiare din acest motiv nu este fondata pentru ca majoritatea beneficiarilor acestor analize sunt chiar profesionistii din asigurari. Oricum mai conteaza si modul in care sunt tratate problemele,poti vorbi despre cele mai grele situatii in modul cel mai optimist posibil si cu cea mai mare sinceritate fara sa produci panica.... Depinde de modul in care sunt abordate lucrurile. In mod cert este nevoie de o doza de realism mai mare, de o mai mare diversitate a subiectelor si de mai putine menajamente in abordarea temelor de discutie. Probabil ca in anumite privinte revista Primm a ales insa sa pastreze o oarecare doza de neutralitate si prefera sa ne lase pe noi sa comentam aspectele negative. Este bine si asa si multumim revistei pentru suportul si sprijinul acordat, fac o treaba excelenta oricum. ------------------------------------ -------------------- Domnule Emil Marian, va asigur ca nu ati inteles mai nimic din ce am scris. Chestiunea cu fransizele era doar o mica "floricica de stil". De regula mesajul meu este adresat exclusiv profesionistilor si pe langa afirmatiile pe care le fac sunt si mai multe lucrurile pe care le sugerez... Lucrez de peste 10 ani in domeniu... Multumesc pentru "informatie". Cititi in arhiva comentariile mele si poate intelegeti mai multe. Cu stima, Neda Viorel
 
adaugat de aurel la 28.03.2008 13:02
Din punctul meu devedere fransiza este o masura necesar a fii introdusa . Insa trebuie spus ca este corect sa lasi totusi posibilitatea de a incheia o polita casco prin marirea semnificativa a primei de asigurare(cum se intampla in cazul allianz).
 
adaugat de Mihai Carutasu la 28.03.2008 11:32
Clientii de multe ori nici macar nu citesc conditiile de asigurare. Astfel ei ar trebui sa constientizeze ca in momentul achizitionarii unui serviciu de asigurare ar trebui sa-l ia in calcul exact identic cu contractul de vanzare - cumparare al bunului asigurat mai ales ca in momentul daunei, clientii trebuie sa recupereze bunul partial sau integral. Ei pot recupera paguba numai daca serviciul de asigurare reprezentat de polita de asigurare a fost bine ales, atat din p.d.v. al clauzelor contractuale, cat si din p.d.v. al Companiei De Asigurari. De obicei companiile de asigurari platesc deoarece in acest fel isi tin asiguratii si constientizeaza ca este cea mai buna reclama. Insa de multe ori clientii aleg sa plateasca mai putin si atunci si asiguratorii asigura mai putin. Exp.: Intrebare Client: Cat costa? Raspuns Asigurator: Cat vrei tu sa coste masina ta, casa ta, ........ si mai ales viata ta!!! Deci prin franciza se va educa mult clientii din Romania in directia responsabilizarii acestora privind aceste servicii de asigurari. Si mai ales ca anumiti clienti considera ca daca au o asigurare pot sa aiba daune nelimitate. Doar exigenta n-are limite, ... cum spun uni, in rest ... no coment! Este ok, o sa se conduca si mai atent o sa se inchida la plecare si apa, si gazul s.a.m.d. Si probabil dupa cativa ani de educatie de genul acesta se va scoate iar fransiza.
 
adaugat de Savina Zabolotnii la 28.03.2008 10:40
Eu consider ca fransiza obligatorie, indiferent de bunul asigurat, reprezinta o limitare a dreptului consumatorului de a avea o optiune. Ar trebui sa ne intoarcem la "epoca de aur comunista" in care toata lumea era tratata "egal" indiferent de costuri si comportament. Societatile de asigurare ar trebui sa personalizeze asigurarea si daca nu vor sa preia riscul in totalitate atunci ori sa decline asumarea raspunderii iar asiguratul sa mearga la alt asigurator, ori sa preia riscul insasand cote de prima suplimentare .
 
adaugat de anca la 28.03.2008 09:05
Daunalitatea auto este un fapt de care ne lovim zi de zi, nr autoturismelor a crescut - si o vedem zilnic in trafic- nr soferilor incompetenti a crescut si el direct proportional, cineva trebuie sa ia masuri... Politia si societatile de asigurari nu au o baza de date comuna - CEDAM-ul functioneaza doar ptr a trimite politia scrisori acasa--, in rest nimic. Concurenta neloiala intre societatile de asigurari face ca un sofer dezastros sa se mute de la o societate la alta fara a fi ..."penalizat" ptr daunele lui; si atunci "cineva " (cel putin asa cred) a spus: macar o fransiza modica - ptr ca e irelevanta raportata la rata daunelor) . Nu cred ca asta va reduce daunalitatea - si nici soc de asigurari nu cred lucrul asta - dar "au facut o intelegerede tip cartel" incercand " o masura de responzabilizare a clientilor" . :) O zi buna!
 
adaugat de emil marian la 27.03.2008 17:38
Ar fi interesant sa vedem o reducere a daunalitatii la un cutremur datorita fransizei aplicate,nu? Toata lumea vorbeste de fransiza la asigurarile casco uitand ca sunt fransize la asigurarile de cladiri. Iar la cele auto ce vina am eu ca sa suport fransiza cand a doua zi o gasesc lovita? Corect ar fi sa platesc fransiza daca sunt vinovat. Nici bonus malus nu e corect sa mi se aplice daca intr-un an masina mi-a fost vandalizata sau lovita de un necunoscut. Societatile de asigurari ar trebui sa aiba o politica mai flexibila in domeniul fransizelor. Eu unul prefer sa platesc in plus si sa elimin fransiza. Asigurari auto fara fransiza face Allianz. Sper ca e o firma destul de mica pentru cititorul care a comentat ca numai firmele mici incheie asigurari fara fransize. Iar comentariile la acest capitol par a fi facute de persoane care lucreaza in asigurari si n-au numic de asigurat pentru ele. Postura de client le este total necunoscuta. Cu stima.
 
adaugat de Andra la 27.03.2008 12:18
Sunt in domeniul vanzarilor acestor produse,pe care,nu le vrem,dar atunci cand patim una alta atunci ne-am fi dorit sa le avem pentru a nu scoate din buzunar banuti pentru daune. Personal consider ca o fransiza pentru orice categorie de asigurare este binevenita...stiti de ce?.... Ca sa nu mai auzim in trafic de exemplu...."De ce m-ai lovit,nu te uiti la culoarea semaforului?.....Va dau RCA-ul.....Nu nu mai e nevoie,mi-o fac pe Casco ca n-am fransiza.....Nu am timp sa merg la politie acum...!".....Ziua buna
 
adaugat de Mihaela CIRCU la 27.03.2008 11:47
Stimate Domnule CISMARU, Va multumim pentru atentia pe care o acordati produselor editoriale purtand marca Media XPRIMM, cu atat mai mult cu cat respectam experienta Dumneavoastra atat in ceea ce priveste domeniul asigurarilor, cat si cel al supravegherii acestuia. In ceea ce priveste targetul portalului 1asig.ro, imi face placere sa va informez ca, in pofida perceptiei comune, datele statistice de care dispunem la ora actuala dovedesc ca peste 60% dintre cei care acceseaza acest portal provin din afara pietei asigurarilor. De asemenea, revenind la inceputul comentariului Dumneavoastra, acela ca “incerc sa fur meserie, punand intrebari”, as dori sa precizez ca aceasta este una dintre procedurile standard in domeniul jurnalistic. Cu deosebita stima, Mihaela CIRCU Editor in Chief XPRIMM Newsletters
 
adaugat de CISMARU GHEORGHE la 26.03.2008 16:57
Stimata d-na Circu, Nu cunosc experienta dv. in domeniul asigurarilor, dar sigur vreti sa furati aceasta meserie punand intrebari. Ptaca asta este calea cea mai sim[pla de a deveni specialist intr-un domeniu deoarece traim in Romania. Numai ca ar trebui sa va definiti si subiectii carora le puneti intrebari. Avand in vedere domeniul restrans carora li se adreseaza initiativa xprimm a anilor 1996-1997, ajunsa in timpurile noastre, imi imaginez ca va adresati numai asiguratorilor. Mai clar, asa cum ati intrebat si in numarul trecut si asa cum intrebati si acum, va adresati bucatarului care si-a pregatit pentru burdihanul lui ditamai friptura. Din pacate xprimm nu ajunge la actorul principal din piata care este asiguratul. Ma refer la milioanale de clienti care ajung sa fie asigurati prin intelegerile dintre vanzatori de bunuri, banci, societati de leasing si societati de asigurare. Fara asigurati nu exista societati de asigurare si brokeri. Brokerii la randul lor, reprezentand interesul asiguratilor, cel putin asa spun normele legale in vigoare, nu pot sa vanda o asigurare in detrimentul asiguratilor. Dece nu incercati sa faceti un studiu pentru a vedea din ce se compune o cotatie de prima la o societate de asigurare? Dece nu vreti sa vedeti care sunt reducerile de prima si comisioanele oferite de societatile de asigurare? Dece nu vreti sa aflati cum societatatea de asigurare Grup As a falimentat? Ca si Metropol. Dece nu intrebati cum a fost sustinuta asa numita "polita buchet" in care asigurarea CASCO a unui cap tractor de 500.000 EUR se situa la nivelul a 200EUR pe an? Nu cumva neputinta actuala a societatilor de asigurare vine din urma? Vreti sa reveniti la modul profesional in care xprimm analiza piata asigurarilor la nivelul anilor 1998-2000? Aveti o singura cale; faceti analize profesionale. Sunt foarte frumoase si optimiste pozele din diverse albume realizate la evimentele xprimm. Dar toti cei pe care ii prezentati sunt cei care incaseaza banii de la asigurati. Prezentati si mimica (fata) asiguratilor cand primesc despagubirea. Eu am vazut si imi imaginez diferenta. Incercati sa o realizati si dv. Va multumesc pentru spatiul alocat. Gh. Cismaru, primul vicepresedinte al CSA.
 
adaugat de Neda Viorel la 24.03.2008 14:40
Este evident vorba de o masura de responsabilizare a clientilor si poate conduce, in timp, la o oarecare reducere a ratei daunalitatii. Nu poate fi considerata o intelegere de tip cartel decat printr-o interpretare extrema a masurii acesteia. Din nefericire aceasta masura nu isi va face efectul in conditiile in care am aflat ca mai exista unele societati, mai mici care nu o aplica. Posibil ca informatia mea sa nu fie corecta insa in cazul in care este adevarat aceasta inseamna ca unele societati de asigurari de dimensiuni mici sa inccerce sa profite de aceasta situatie. Este inutil sa mai precizez ca practica aceasta este paguboasa pe termen lung si ca spre respectivele societati se vor transfera in special cazurile cronice de asigurati pe care nu ti-ai dori sa ii ai clienti... Perceptia clientilor asupra acestei masuri este partial pozitiva, in special a celor carora li sa explicat corect motivele introducerii fransizei si efectele sale pe termen lung. Majoritatea clientilor initiati in ale asigurarilor asteapta cu interes produse de asigurare mai elaborate si isi doresc un sistem de fransize mult mai selectiv, respectiv introducerea sistemului "bonus mallus". Dupa cum am mai spus si cu alte ocazii, exista vointa si dorinta in introducerea pe piata a acestei practici insa problema esentiala a societatilor de asigurari ca si a intregului sistem este aceea a personalului insuficient de calificat pentru a folosi....dotarile informatice ale companiilor de asigurari. Inca se mai pun in practica proiecte de modernizare create de novici in ale calculatorului. Inca nu sa inteles faptul ca informatizarea unei societati inseamna si "redesenarea" intregii afaceri si regandirea modului sau de functionare, crearea de noi departamente specializate si multe altele care in final conduc la o noua formula de functionare a societatii, oricare societate... Daca exista specialisti IT intr-o societate acestia nu sunt folositi corespunzator si au un rol marginal in viata societatii de asigurari. Multe din solutiile practice legate de modernizarea pietei asigurarilor sau raspunsurile la unele probleme importante se puteau fi obtinute din consultarile cu acesti specialisti IT, obligatoriu initiati si in "tainele" asigurarilor... Multe din proiectele de modernizare a pietei asigurarilor nu pot fi puse in practica sau se dezvolta greoi din motive simple legate de o anume osificare a stilului managerial, legate de o comunicare insuficienta, incompleta sau nerelevanta intre conducere si departamente, in general din cauza unei lipse a culturii comunicarii intre toti "factorii relevanti ai problemei"... "Bonus mallus" poate fi aplicat in cazul in care toate societatile convin ca sa puna in comun baza de date cu clientii care au daune ( indiferent cat de mici ar fi ele), asta mai inseamna folosirea unei interfete comune si a unui soft dedicat unic, tot cest lucru mai presupune o securizare maxima a informatiilor din aceasta baza de date. Indirect acest sistem mai presupune ca societatile de asigurari sa renunte la concurenta neloiala si sa purceada la creare unui cod deontologic al profesiei... Factorii principali pentru care nimic totul se schimba dar nimic nu se modifica esential in piata asigurarilor sunt lipsa unor reguli de conduita profesionala, a unui cod pe baza caruia sa se amendeze lipsa de profesionalism si nerespectarea intelegerilor comerciale (??) intre societati. Asta nu inseamna intelegeri de tip cartel sau monopol ci crearea uni cadru propice pentru buna practica comerciala... Au existat numeroase situatii in trecut cand au fost create intelegeri respectate doar o singura zi... Este si a fost intotdeauna pagubos! Lucrul acesta trebuie pornit de la societatile de asigurari si TREBUIE RESPECTAT DE TOATA LUMEA. In clipa in care acest lucru se intampla CSA -ul poate sa redevina la rolul sau natural de arbitru si garant al sanatatii pietei. In clipa in care aceste lucruri vor functiona se va ajunge si la reducerea daunalitatii, cresterea profitului sau reducerea fraudei din sistemul de asigurari. Cu tot respectul si cu parere de rau pot spune ca multe din aspectele negative ale pietei nu s-ar fi materializat fara "concursul" acordat intamplator sau nu, de cele mai multe ori involuntar de catre... insesi societatile de asigurari sau oameni din acestea, indiferent de pozitia ocupata. Decizii luate doar pe baza studiului unor indicatori macroeconomici sau a unor statistici prost elaborate, in lipsa unor detalii de finete ale problemelor analizate, au avut intotdeauna efecte dezastruoase. Unele din cele mai pacatoase practici in domeniu au fost ignorarea sub toate formele a importantei vitale intr-o societate comerciala a "capitalului uman" . Privind la acest capital uman, forta motoare vitala, care face ca aceaste afaceri sa mearga sau dimpotriva sa se poticneasca, domnii manageri au uitat sa analizeze "problema" nu numai in termeni abstracti, statistici ci si din punct de vedere...."functional" . Ca nu ma insel stau drept dovada o multime de lucruri ce pot fi aflate relativ usor, analizand cu atentie piata si istoricul sau din toate punctele de vedere. Intotdeauna EXCESELE si GRESELILE s-au produs din cauza minimalizarii unor detalii si din proasta intelegere a rolului acestor "detalii" in ansamblul problemei. Sper sa se inteleaga si ce nu am vrut sa rostesc pentru ca mai delicat decat asa nu ma pot pronunta. In concluzie decizia introducerii fransizelor este oportuna si binevenita atat timp cat se respecta si se va nuanta modul de aplicare pe viitor, rezultatul va fi oarecum pozitiv insa problemele esentiale insa raman. Cu stima,
 




Arhiva

Sondajul curent

26.08.2016 Credeti ca ghidul ASF de bune practici in gestionarea daunelor auto va fi adoptat de companiile din piata?

19.08.2016 In ce fel credeti ca a fost influentata increderea clientilor in industria de asigurari dupa falimentele recente?

12.08.2016 Este benefica pentru piata introducerea tarifelor RCA diferentiate pe canale de distributie?

29.04.2016 Reusesc beneficiile extra-salariale sa contribuie la fidelizarea angajatilor?

22.04.2016 A sporit cererea pentru asigurari private de sanatate?

15.04.2016 Incheierea politei RCA pe o luna sau mai multe, respectiv plata ei in rate lunare ar crea probleme administrative asiguratorilor si brokerilor?

08.04.2016 Credeti ca ar putea functiona eficient compensarea directa pe piata locala?

01.04.2016 Pe ce segment credeti ca se va inregistra cea mai mare crestere a vanzarilor online in acest an?

25.03.2016 Cum vor evolua subscrierile pe Casco in acest an?

<  14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |  >