1asig.ro
1asig.ro

Constatul amiabil va putea fi aplicat incepand cu:

1 ianuarie 2008 37.0%
1 iulie 2008 26.7%
dupa 1 ianuarie 2009 36.4%
In aceasta saptamana, rubrica va este oferita de catre

Total voturi: 165




adaugat de elena timofte la 05.06.2007 21:06
inspectorii de dauna trebuie in mod obligatoriu sa cunoasca in detaliu legislatia rutiera, asa a fost, este si va fi :) ne "invartim" in jurul aceleiasi idei: costurile vor fi suportate de societatile de asigurare, intr-adevar, volumul de dosare posibil de instrumentat de un inspector se va reduce, vor fi efectuate cheltuieli cu deplasarile pentru consemnarea declaratiilor martorilor la eveniment ( societatile de asigurare nu sunt asociatii caritabile), pentru a elimina din start orice tentativa de fraudare si, nu in ultimul rand, va fi nevoie de angajarea de personal suplimentar, pentru ca, sa nu uitam, termenul de solutionare a dosarelor de dauna este de 20 zile parca, conform normelor CSA. acelasi inspector de dauna carepana acum instrumenta dosarul de dauna, verifica veridicitatea accidentului, a asigurarii si propunea la plata dosarul, acum va trebui sa joace si rolul de mediator intre cei 2 conducatori auto, ceea ce presupune timp. deci, vor creste destul de mult cheltuielile de implementare a constatului amiabil si...probabil va creste pretul asigurarilor auto
 
adaugat de Dan la 05.06.2007 12:46
Cum sa va putea controla fenomenul conducerii sub influenta bauturilor alcoolice? Inspectorii de dauna vor fi nevoiti sa invete legislatia rutiera, vor trebui sa cunoasca configuratia strazilor. Daca se va schimba vinovatia intre soferi, unul cu un auto vechi si celalalt cu auto nou si fara casco? Si cu siguranta se va intampla asa. Inspectorii vor trebui sa mearga la fata locului pentru a confirma cele declarate de catre cei implicati in eveniment. Cine va suporta aceste costuri? Automat volumul de dosare pe care un inspector poate sa le instrumenteze se va reduce foarte mult.
 
adaugat de elena timofte la 05.06.2007 00:27
prin constatarea amiabila de accident se doreste ca soferii sa poata incheia o intelegere, in scris, prin care sa convina asupra circumstantelor producerii unui accident din care au rezultat numai pagube materiale, fara a mai fi nevoie sa mearga la politie.daca anul trecut s-a vorbit mult despre aplicarea sa incepand cu 1 decembrie 2006, la inceputul anului acesta guvernantii au promis ca de la 1 ianuarie 2008 accidentele rutiere usoare, soldate doar cu pagube materiale, se vor rezolva exclusiv prin intermediul societatilor de asigurari, fara implicarea politiei, prin asa-numita metoda a constatului amiabil. as considera un termen optimist 1 iulie 2008, intrucat, desi se vorbeste atat de mult despre aceasta, nu am gasit niciunde date privind bugetul alocat de guvenanti pentru implementarea acestui proiect, deci cheltuielile vor fi suportate de societatile de asigurare ?! ce alta urmare ar mai fi ? cred ca ar fi desfiintate amenzile pentru accidente usoare, nu ?! societatile de asigurare platesc despagubirile si ce vor face ? vor da amenzi pentru neacordarea de prioritate ? vor face corespondenta cu politia rutiera pentru a semnala incalcarile codului rutier ?
 
adaugat de Marian la 01.06.2007 17:51
Va fi aplicat cat se poate de tarziu, din mai multe motive. Unul ar fi ca cei de la CSA care se ocupa de normele cu aplicabilitate in domeniu nu vor sau nu stiu sa faca mai repede pasul. A nu se uita faptul ca la aparitia modificarilor in regulamentul de circulatie de la 1 dec 2006, care spuneau clar cu mult timp inainte ca CSA va publica norme cu privire la aplicarea constatului amiabil, in ultima zi a lunii noiembrie 2006, adica vineri pe 30, pe siteul CSA nu aparuse nimic, sambata 1 decembrie si duminica 2 decembrie la fel, iar abia luni, pe 3 decembrie, la 3 zile dupa ce trebuiau sa fie in vigoare au aparut pe site-ul lor niste norme "insailate la repezeala", cu un formular copiat dupa cel european dar schimbat exact unde nu trebuia schimbat, etc., etc., lucru care a dus la amanarea pe buna dreptate a aplicarii lor. Un alt motiv pentru care se va intarzia este faptul ca asiguratorii romani nu sunt pregatiti pentru acest lucru. Nu au personalul suficient de pregatit, sau administratiile centrale nu au suficienta incredere in loialitatea oamenilor de specialitate din teritoriu (uneori pe buna dreptate, desi se datoreaza de cele mai multe ori faptului ca nu prea ii platesc corespunzator, in spiritul atat de romanescului "las' ca merge si asa").
 
adaugat de asistent@1asig.ro la 01.06.2007 16:26
Tamponarile auto usoare vor putea fi solutionate, in curand, direct de catre societatile de asigurari, fara implicarea Politiei, in cazul in care nu exista litigii intre parti. "Legislatia rutiera in vigoare va fi modificata prin ordonanta de urgenta pana pe data de 20 iunie a.c., astfel incat va fi introdusa si norma constatului amiabil", a anuntat Nicu CRACEA, Comisar Sef, Directia Politiei Rutiere, in cadrul FIAR 2007. In spatiul european aceasta procedura este extrem de utilizata, doar accidentele care se soldeaza cu vatamari corporale fiind in sarcina Politiei Rutiere. In pofida avantajelor oferite de catre constatul amiabil, acesta ar putea, in opinia unor specialisti, conduce la cresterea fraudelor in asigurari. Expertii sustin ca inainte de aplicarea acestui procedeu, companiile de profil ar trebui sa implementeze sistemul bonus-malus. De asemenea, asiguratorii considera ca nu sunt pregatiti pentru introducerea acestei modalitati de solutionare a daunelor, fiind necesare investitii in instruirea personalului si in angajarea de inspectori specializati. Cu toate acestea "asiguratorii trebuie sa fie constienti de faptul ca aplicarea acestui procedeu va aduce avantaje", a explicat Albin BIRO, Membru in Consiliul CSA. Asadar, de cand considerati ca se va putea aplica constatul amiabil?
 




Arhiva

Sondajul curent

18.11.2021 In acest moment, consideri ca ai:

16.09.2021 Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta?

24.06.2021 Cand plecati in vacante cumparati si asigurari travel?

14.04.2021 Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

13.01.2021 Cum anticipati ca va evolua piata de asigurari in 2021?

17.09.2020 Locuinta ta este protejata prin asigurare?

01.09.2020 Cum preferati sa pastrati polita RCA?

30.06.2020 Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

24.03.2020 Cum vi se par masurile luate pana acum de asiguratori si brokeri in contextul COVID-19?

0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |  >