Nivelul de pregatire al personalului care lucreaza in asigurari, in Romania, este:
ridicat |
11.6% |
mediu |
55.8% |
scazut |
32.6% |
In aceasta saptamana, rubrica va este oferita de catre
Revista PRIMM - Asigurari&Pensii
|
Total voturi: 285 |
|
adaugat de Robert Vlada la 08.07.2008 22:12
|
Este greu de spus care este nivelul de pregatire al personalului din asigurari, deoarece fiecare companie are strategia sa proprie de dezvoltare a angajatilor. Nivelul de pregatire nu este unul ridicat deoarece domeniul asigurarilor este inca la inceput si nu prea este mediatizat. Nici scoala nu contribuie la formarea unor specialisti in asigurari si aici ma refer la universitati. Pregatirea teoretica este medie iar practica se poate face doar intr-o companie de asigurari. Cine vine in domeniul asigurarilor nu trebuie sa astepte rezultate peste noapte. Ele vor veni in timp, odata cu acumularea experientei si a maturitatii relatiei dintre client si asigurator. Bineinteles este nevoie si de foarte multe cursuri, pe diferite domenii, cu traineri de la institutii de profil (Ex. Institutul de asigurari).
Numai bine! |
|
adaugat de Doina Vieru la 15.06.2007 20:31
|
Din pacate nivelul de pregatire al marii majoritati a personalului din asigurari este scazut.
Intr-adevar se dau testari ,interviuri inainte de a intra in sistem ,se fac cursuri, insa nu toate companiile respecta pasii acestia. Este mare diferenta intre agentii de asigurari si consultantii financiari. Exista mari diferente intre cursurile pe care le ofera companiile de top si celelalte companii. Dupa un curs de un week-end, oricine poate vinde o polita??!!! Ma indoiesc. Multi intra in sistem pentru promisiunile financiare , Insa nefiind foarte bine pregatiti, acestia renunta dupa 2 luni de activitate, perioada in care cei mai multi nu fac decat sa ofere informatii neclare, trunchiate confuze,si de aceea populatia in general este reticenta cand aude de "asigurari". |
|
adaugat de CATALIN CATUR la 10.05.2007 22:52
|
Nivelul de pregatire al personalului care lucreaza in asigurari in Romania este mediu (aproximativ 1/4) deoarece la interviuri nu este facuta o selectie foarte riguroasa a candidatilor , iar formarea unui consultant financiar este de durata. |
|
adaugat de Vasile Prodan la 10.05.2007 20:24
|
Trebuie sa ai "chemare"pentru orice job. Am lucrat in asigurari o lunga perioada. Am remarcat faptul ca daca doresti sa promovezi, trebuie sa pleci la alta societate, tipizatele-contractele sunt concepute de persoane care au ajuns in acel post fara o pregatire practica. Se angajeaza personal fara pregatire si este trimis direct la "batalie", seful intotdeauna critica, este nemultumit, dar nu indruma personalul pentru rezolvarea situatiei, persoanele angajate dupa ce capata o mica experienta pleaca la alta societate...... |
|
adaugat de Neda Viorel la 10.05.2007 15:30
|
In chestionar am bifat pozitia "mediu" insa raspunsul este in mod paradoxal si corect si incorect. Inainte de a oferi cateva detalii vreau sa spun ca aceasta este "intrebarea mea favorita" la care am raspuns de-a lungul timpului fie ca a fost pusa sau nu asa ca prin ceea ce voi spune nu fac altceva decat sa ma repet si nu sa ii plagiez pe cei care deja au raspuns. Oricum miza pentru mine nu este acel premiu. Pentru toti cei care au raspuns deja, si au facut-o foarte la obiect, toata stima mea.
Nivelul de pregatire al personalului care lucreaza in asigurari este la modul... statistic mediu spre inferior.
Insa nota pe care o dam nu spune mai nimic despre realitatea din sistem, cauzele sale, problemele pe care le genereaza si solutiile realiste care ar trebui gasite. Daca albul ar insemna un nivel de pregatire bun si negrul un nivel de pregatire prost, noi ar trebui sa spunem ca este un nivel de pregatire gri... Numai ca intre negru si alb exista... o infinitate de nuante de gri. Constat ca trebuie puse intrebari mai incisive si mai concrete pentru a afla cum stam: mai aproape de negru? mai aproape de alb? Lasand deoparte enunturile filosofice vreau sa spun ca, din proprie experienta am constatat urmatoarele :
In asigurari exista numerosi specialisti veritabili, oameni de mare valoare profesionala, buni formatori, profesionisti cu har si palmares impresionant dar si persoane care desi "au realizari" ar face bine sa isi schimbe job-ul sau nu ar fi bune sa ocupe in firme decat pozitia de inspector. Piata "este facuta" si modelata de toti acesti oameni pentru ca ei fac regulile jocului...
Dar a spune ca ei sunt cei vinovati de toate problemele ar fi o nedreptate la fel de mare ca a spune ca piata sufera din cauza agentilor sau brokerilor. Principalii "vinovati" sunt actionarii si sau altdfel spus detinatorii acestor societati care nu se apleaca mai atent asupra abecedarului asigurarilor si nu sunt interesati decat exclusiv de balanta financiara a societatii. Lipsa de pregatire a specialistilor din piata asigurarilor, lipsa de cultura din piata asigurarilor, numarul scazut de profesionisti veritabili din piata, mediul viciat din piata, porneste de la lipsa de pregatire specifica...a celor care detin societatile de asigurari. O gandire manageriala sanatoasa porneste sau este impusa de la acel nivel pentru ca cei care au drept de decizie discretionar sunt la acel nivel. Managerul general, presedintele sau directorul general al unei societati de asigurari nu ar trebui fortat "impotriva naturii" sa obtina rezultate financiare in orice conditii. Sigur, conteaza foarte mult profitul firmei dar in acelasi timp conteaza si stabilitatea sa sau crearea conditiilor de dezvoltare stabila a societatii de asigurari. Inca se mai gandeste cantitativ si este un mod pagubos. cantitatea ( volumul de incasari) poate fi si o urmare fireasca a calitatii. Un manager adevarat este un bun artizan al creearii conditiilor pentru ca aceasta calitate sa apara. Dar pentru aceasta cei care detin societatile trebuie sa si inteleaga ce face acel manager si sa existe o relatie corecta vizavi de activitatea sa. Descriu intr-un mod oarecum sintetic niste situatii reale si sunt nevoit sa folosesc un anumit limbaj si termeni pentru a spune cat mai mult intr-un spatiu cat mai mic. Scuze pentru modul de exprimare.
Revenind la problema, se pare ca piata asigurarilor este proiectata si gandita rudimentar. Masurile de reformare si dezvoltare sunt urmarea mai mult a unor factori care ar trebui sa fie secundari. Piata asigurarilor mai degraba "reactioneaza la provocari si stimuli" decat sa isi planifice dezvoltarea din ratiuni practice.
Exemple:
Majorarile de capital din ultimii ani nu au avut ca urmare o decizie de consolidare a imagini pe piata sau de obtinere a unor conditii de stabilitate sau crearea premiselor pentru investitii in calitate ( a se intelege si "profesionalizarea personalului" nu ridicarea nivelului de profesionalism..) toate aceste majorari au fost fie ca urmare a necesitatii de a se inscrie in nivelul capitalului minim impus de lege pentru a practica anumite tipuri de asigurari fie datorita faptului ca CSA a decis aceste majorari ca fiind obligatorii pentru a pastra un minim de stabilitate a sistemului.
Paradoxal s-au facut majorari de capital pentru a initia campanii de presa "minunate" care sa aduca profituri nemaiauzite... Dar nu s-au gasit suficiente resurse ca sa se angajeze o mana de specialisti reali pentru studii de piata si altii pentru instruirea temeinica a personalului.
Vestitele caiete ale agentului, pline de perle si lucruri lipsite de aplicabilitate sunt create artizanal de persoane cu talent incontestabil in ale vanzarilor dar mai putin in ale pedagogiei si nu este de mirare care este nivelul de pregatire profesional al fortei de vanzari sau al propriului personal. Sa mai vorbesc de lipsa de etica in vanzari?
De lipsa de fair play in cadrul societatilor? De lipsa unei viziuni manageriale sanatoase sau de inaplicabilitatea ei "de unul singur"?
Da problema pregatirii profesionale este o urgenta si o necesitate dar la toate nivelurile inclusiv la cel al actionariatului, de fapt incepand de acolo. Sper ca toti ce care se considera sau sunt adevarati profesionisti sa nu se supere pe mine pentru lucrurile pe care le spun, nu o fac cu rautate, nici din spirit de vendeta si nici nu ma consider "buricul pamantului" insa cineva trebuie sa dea si pilule amare, ajuta... Ar fi bine ca toti sa punem mana sa reinvatam sau sa recitim cate ceva din bazele afacerilor, nu de alta dar in fuga dupa mai multi bani sau realizari scapam din vedere mizele esentiale.
Si incepem sa avem la usa concurenti nemilosi....
Cu stima. |
|
adaugat de Nicolae Sarboiu la 09.05.2007 07:13
|
Scazut, intrucat cei care lucreaza in acest domeniu extrem de sensibil, isi fac un scop in sine de a intriduce pe "gat" polita de asigurare clientului. Numai circa 0,5% din cei pe care ii cunosc (activez in domeniu de peste 10 ani), isi pun problema de a determina clientul sa isi doresca intrarea untr-un program financiar de asigurare. |
|
adaugat de marian la 07.05.2007 15:34
|
este mediu din cauza ca multi doresc repede sa-si faca rost de un venit si de aceea apeleaza la tertipuri care uneori sunt cu informatii destul de nesigure si o alta cauza este si ceea a celor care conduc din cauza ca pana sa inteleaga consilierul ce are de facut este dat afara din cauza neindeplinirii targetului multumesc. |
|
adaugat de petra_roxy la 07.05.2007 15:31
|
Nivelul de pregatire al personalului nu poate fi ridicat pentru ca nici in scoli unde se preda ''asigurari'' e facut totul la bascalie si in prea putine ore pentru a putea invata ceva.Era mai bine daca faceam aceste ore practic decat sa scriem 5,6 pagini in 3 ore. |
|
adaugat de STEFAN CRACIUN la 07.05.2007 12:02
|
Pe piata Asigurarilor exista oameni si buni in meseria lor,dar din pacate mai sint si cazuri care nu fac cinste acestei meserii.Munca OM la OM este un ideal spre care piata asigurarilor ar trebui sa fie mult mai preocupata si apoi castigurile personale.
Seriozitatea Asiguratorului este alt factor foarte important,care trebuie sa fim de acord ca lasa mult de dorit. |
|
adaugat de Viorel Florea la 07.05.2007 11:48
|
Fiind o industrie in plina dezvoltare cea a asigurarilor a inghitit rin ritm accelerat multa forta de munca.
Angajatii sunt mai degraba impinsi sa vanda cu orice pret, putine companii focusandu-se pe gradul de pregatire teoretica a angajatilor.
Bafta! |
|
Arhiva
Sondajul curent
18.11.2021
In acest moment, consideri ca ai: 16.09.2021
Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta? 24.06.2021
Cand plecati in vacante cumparati si asigurari travel? 14.04.2021
Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor? 13.01.2021
Cum anticipati ca va evolua piata de asigurari in 2021? 17.09.2020
Locuinta ta este protejata prin asigurare? 01.09.2020
Cum preferati sa pastrati polita RCA? 30.06.2020
Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan? 24.03.2020
Cum vi se par masurile luate pana acum de asiguratori si brokeri in contextul COVID-19? 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | >
|