1asig.ro
1asig.ro
VIDEO:  Conferinta Property ...

VIDEO: Conferinta Property Insurance - Principalele declaratii!

5 min. / 1.540 cuvinte
Cu toate ca cea mai grava pandemie vreodata isi va pierde intensitatea in lunile urmatoare, exista inca subiecte care sunt departe de a pierde teren. Conferinta "Property Insurance - in a connected world" a fost transmisa LIVE pe canalul YouTube XPRIMM si a prezentat efectele COVID-19 asupra asigurarilor de locuinte, dar si problemelor legate de catastrofele naturale.

PROMO


Mai mult, conferinta a abordat impactul crescand al riscurilor meteorologice extreme, concentrandu-se pe rolul pe care il pot juca cele mai noi tehnologii in a ajuta industria sa faca fata provocarilor actuale si viitoare, servind astfel mai bine clientilor sai.Samantha COOK, Senior Financial Sector Specialist, World Bank Crisis and Disaster Risk Finance a prezentat concluziile unei analize a impactului fiscal si economic al dezastrelor din statele membre ale UE, care va fi publicata in iunie 2021. Ea a declarat: "Obiectivul raportului este incercarea de a cuantifica impactul macrofiscal al dezastrelor naturale din UE. Dezastrele pot avea impacturi micro-fiscale considerabile in UE si in cadrul scenariului cu raspundere redusa, fara a lua in considerare finantarea riscului de dezastru, datoriile pot fi de pana la 0,5% din PIB pentru fiecare an. In scenariul cu raspundere ridicata, acest lucru poate creste in principiu cu 1% din PIB, asa cum este cazul Ciprului. In ceea ce priveste decalajul de finantare, in cele 27 de state membre ale UE pierderile pot ajunge la 50 de miliarde EUR pentru fiecare eveniment grav. De asemenea, am gasit faptul ca exista foarte putine finante pentru gestionarea acestor riscuri, de fapt este atat de mic incat, in medie, nu poate acoperi decat mai putin de 4% din totalul datoriilor guvernamentale in fiecare an."

Ea a adaugat, de asemenea: "Analiza deficitului de finantare sugereaza ca stimularea asigurarilor pentru a incuraja o preluare mai mare de catre gospodarii poate reduce la jumatate pasivele guvernamentale la 50 miliarde EUR pentru fiecare scenariu extrem si le poate reduce la 10 miliarde EUR pentru evenimente mai mici. De asemenea, instrumentele UE ar putea fi insuficiente, chiar daca acopera doar o mica parte din costurile de raspuns prin proiectare."

Hrvoje PAUKOVIC, Managing Director, Croatian Insurance Bureau a discutat despre ceea ce s-a intamplat in Croatia anul trecut in ceea ce priveste pericolele naturale: "Daunele totale estimate sunt de 16,9 miliarde EUR, daunele cutremurului care a lovit Zagrebul in martie 2020 reprezinta 11,4 miliarde EUR, adica 60% din bugetul anual de stat. Cutremurul care ne-a lovit in decembrie 2020 s-a ridicat la 5,5 miliarde EUR daune. Dar ceea ce dezamageste sunt creantele platite de asiguratori. Am platit daune imediat, am ajutat o multime de oameni, impreuna cu numeroase donatii pentru spitale publice, precum si pentru oameni. Cu toate acestea, daunele platite pana in aprilie 2020 s-au ridicat la 50,4 milioane EUR."

El a mai adaugat: "O parte semnificativa a locuintelor in Croatia nu este asigurata in mod adecvat sau nu este deloc asigurata. Contributia asiguratorilor la compensarea daunelor cauzate de cutremur ar fi putut fi mai semnificativa daca un numar mai mare de institutii / companii / cetateni ar avea o asigurare adecvata. Cand comparam densitatea asigurarilor din Croatia cu UE in ceea ce priveste proprietatea, putem observa o discrepanta mare: in medie, Croatia cheltuieste in jur de 50 EUR pe cap de locuitor, in timp ce standardul UE este de peste trei ori mai mare. Aceleasi situatii sunt valabile si pentru asigurarile de sanatate, viata si asigurarile auto. Raportul dintre prima si PIB in Croatia este de 2,6% privind penetrarea asigurarilor. Acesta este motivul pentru care numarul proprietatilor nu a fost asigurat corespunzator. "

Nicoleta RADU, CEO, PAID Romania a comentat, de asemenea, nivelul romanesc de protectie a asigurarilor pentru NatCat: "Romania este una dintre cele mai expuse tari la trei riscuri catastrofale: cutremur, alunecari de teren si inundatii, iar pool-ul din Romania a fost creat pentru a oferi un produs de asigurare simplu pentruca poulatia sa isi asigure casele impotriva riscurilor . Acest produs isi propune sa fie o protectie sociala pentru populatia romaneasca, dar si sa preia povara statului folosind bugetul public pentru despagubirea populatiei in cazul catastrofelor naturale. Acest sistem obligatoriu se bazeaza pe un parteneriat public-privat. Scopul este ca toti romanii sa fie protejati cu aceasta asigurare."

"In acest stadiu avem doar 20% dintre locuinte asigurate. Exista diverse explicatii pentru care nu s-a atins inca acest obiectiv de a beneficia de o protectie mai mare: o aplicare nesatisfacatoare a legii, o lipsa de educatie financiara, o lipsa de incredere in sistemul de asigurari. Strategia PAID este de a atinge o penetrare a asigurarilor de locuinte de 40% pe termen mediu in Romania.", a mai spus ea.

Intrebat daca romanii sunt prea optimisti pentu a lua in considerare asigurarea impotriva catastrofelor naturale, Alexandru CIUNCAN, General Director, UNSAR a comentat: a??Nu ar trebui sa incercam sa schimbam modul in care reactionam, dar ar trebui sa incercam ca industrie sa educam oamenii in mod pozitiv, ar trebui sa facem tot posibilul pentru a-i informa mai bine, explicand care sunt produsele si instrumentele pe care le au la dispozitie pentru a se proteja.a??

De asemenea, el a mai spus: a??Ultimul sondaj anual, pe care l-am facut in octombrie 2020, a aratat ca 59% dintre romani sunt ingrijorati de incendii, in timp ce cutremurul se afla pe a doua pozitie, cu 54%, iar vremea severa este al treilea risc care ii preocupa. De asemenea, exista un studiu de perceptie care a aratat ca 74% dintre participanti erau interesati sa cumpere o polita de asigurare a locuintei, in comparatie cu 71% in 2019. Deci, putem observa o crestere a perceptiei fata de asigurarea locuintelor. Au existat, de asemenea, o serie de cresteri la sfarsitul anului 2020 in ceea ce priveste primele brute subscrise, chiar daca acestea sunt marginale. Piata se misca, dar, desigur, nu in faza pe care ne-am dori-o cu totii.a??

Ramaneti conectati si urmati-ne pe canalul de YouTube pentru cele mai recente declaratii ale vorbitorilor.


3.174 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO