1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO:  Brokerii si secretele risk ...

VIDEO: Brokerii si secretele risk managementului

Cum s-a modificat coportamentul clientului corporate in pandemie, care a fost impactul in relatia broker-client sau care sunt provocarile brokerilor sunt doar cateva din subiectele dezbatute de Adriana GRECU, Presedintele PRBAR, Iulius FIRCZAK, Deputat in Parlamentul Romaniei si Mihaela CIRCU, Secretar General al APPA, in cadrul emisiunii "Zodia Asigurarilor", difuzate joi, 8 aprilie, pe Canal33.



"Asigurarile pentru companii reprezinta un subiect potrivit pentru acest moment. In contextul pandemiei, activitatea a 61% dintre companiile private mici si mijlocii din Romania a fost afectata. Asa cum bine stim, mediul de afaceri a resimtit foarte puternic efectele generate in economie de aceasta pandemie. Aceasta este doar unul dintre exemplele de situatiineprevazute care pot afecta si cele mai de succes business-uri. In fata multor riscuri exista solutia unui plan de asigurari adaptat specificului fiecarei companii si vulnerabilitatilor acesteia. Indiferent de tipul de activitatea desfasurata exista numeroase solutii pe care orice antreprenor poate sa le ia in considerare. Vorbim aici, de exemplu, de cea mai simpla polita de asigurare din acest punct de vedere si anume cea pentru protejarea cladirilor cu destinatie de sediu administrativ de productie, depozitare sau alt tip de activitate. In plus, se pot prelua in asigurare inclusiv continutulcladirilor, utilaje, masini, echipamente, mobilier si asa mai departe. Riscurile de baza care se pot prelua pe polita de bunuri sunt incendiu, explozie, cutremur, inundatiis.a. Este important de stiutca se pot acoperi si alte categorii de riscuri prin angajarea unor clauze suplimentare, cum ar fi asigurarea de raspundere civila fata de terti, raspunderea fata de proprietari, inclusiv fata de angajatii proprii, asigurari de pierderi financiare ca urmare a intreruperiiactivitati, asa numita activitate de tip business interruption. De asemenea un alt tip de asigurare care isi face simtita din ce in ce mai mult necesitatea mai ales in acest context al unei digitalizari foarte accelerate este cea a unei asigurari de tip cibernetic. Toate acestea subiecte despre care am vorbit mai devreme fac obiectul unei campanii derulate de UNSAR, impreuna cu sprijinul ASF si a multor asociatii profesionale si de protectie a consumatorilor din piata si aici ne referim inclusiv la PRBAR si APPA - Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor", a explicat Mihaela CIRCU.

Intrebata care ar fi recomandarile sale, Adriana GRECU a aratat ca si riscurile de sanatate sau riscurile de pierderea vietii sunt importante, pe langa asigurarile dedicate companiilor, precum protejarea bunurilor acestora. "Asta este de baza si extrem de simplu intr-o piata a asigurarilor ca si cea din Romania. Asiguratorii din Romania au produse foarte bune pentru proprietati, exista posibilitatea, prin consultantii de asigurare, sa imbunatatesti o polita de proprietate in fel si chip in functie de riscurile la care este expus".

Legat de risk management, Adriana GRECU a subliniat ca riscurile sunt de multe feluri si ele exista peste tot, dar acestea trebuie identificate vorbind de clientul corporate si, evident, in functie de zona de activitate a fiecarei companii. "Recomandarea mea ca reprezentant al unei asociatii profesionale este de a apela la un consultant, un intermediar, atunci cand facem o evaluare a riscurilor. De ce? Pentru ca are experienta suficient de ampla si are niste perspective proprii pe care i le imprima stiinta, astfel incat, cu siguranta, ne va ajuta".

Cum s-a modificat comportamentul consumatorului persoana juridica in acest an de criza?

"A existat un impact imediat in perceptia clientului, chiar si a clientului corporate, care sa spunem ca este un client deja educat care cumpara asigurari, nu trebuie neaparat convins sa cumpere orice fel de asigurare, deja are o lista, deja intelege cum e cu riscurile si accepta ideea de risc. Insa, impactul a fost acela ca si-a dorit sa afle mai multe despre produsele pe care le-a cumparat. Noi consultantii trebuie sa explicam si trebuie sa fim cat mai detaliati, sa insistam pe zonele acelea sensibile care ar putea sa dea nastere unor conflicte ulterior. Cu toate astea, clientul corporate vine si el cu o agenda incarcata, cu un program in care isi permite niste intalnirii pentru a afla despre asigurari, printre alte taskuri, si de foarte multe ori, avand foarte mare incredere in consultantul lui, lasa totul pe seama alegerii consultantului sau recomandarii acestuia si nu este extrem de atent la tot ce semneaza", a spus Adriana GRECU.

"Am devenit consienti ca pandemia este un risc. Riscurile, si orice criz,a vin si cu oportunitati. Acum a fost o oportunitate de a lega relatiile cu clientii nostri la un nivel unde se sudeaza increderea. Pentru ca noi am venit cu tot ce a fost nou pe piata, i-am tinut in permanenta informati, am avut nevoie sa ne conectam", a adaugat ea.

Iulius Marian FIRZAC a vorbit despre experienta lui in domeniul brokerajului de asigurari si activitatea actuala de parlamentar. "Cred ca experienta generala in piata de intermediere in asigurari ma ajuta sa vad acum lucrurile asa cum trebuie pentru ca am fost implicat in tot ceea ce inseamna activitatea de brokeraj. Am cunoscut toate tipurile de intermedieri si de produse, am facut parte din piata in momentul in care s-a nascut compania de asigurari obligatorii de locuinte - PAID Romania -, in momentul in care au fost schimbari majore in piata de asigurari de RCA si toata aceasta experienta m-a ajutat si zic eu ca in continuare ma ajuta sa am o privire de ansamblu asupra pietei si ma ajuta sa iau deciziile cele mai bune in ceea ce priveste pregatirea unui amendament sau a unor modificari in domeniul legislativ", a spus el.

Ce atifacut in mandatul trecut pentru piata de asigurari si pentru consumatorii de asigurari?

"Cea mai importanta lege pentru piata de asigurari in mandatul trecut a fost legea RCA, care a aparut in 2017 si care, din pacate, a avut doua zone vii, care s-au transformat astazi in probleme si sper eu sa le putem corecta. Nu mi-am dat seama atunci cat de gri pot sa fie acele zone, acele libertati lasate un pic cam prea mari pentru unii actori din piata si astazi avem obligatia noi, Parlamentul si Guvernul, sa corectam si sa lamurim aceste lucruri din aceasta lege RCA. Dar acea lege a fost importanta la cel moment pentru ca nivelul primelor RCA ajunsese la un prag aproape de nesuportat de catre consumatori. S-a ajuns pana la nivelul la care ar trebui sa dam o lege speciala pentru un produs de asigurare. Nu sunt adeptul unei legiferari intense, sunt si eu adeptul unei legislatii suple si eventual a unei supravegheri mai severe si mai multe norme din partea ASF dar atunci la ce moment a fost nevoie de o lege RCA", a raspuns Iulius Marian FIRZAC.

Mai multe declaratii puteti revedea in video-ul de mai sus!