1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

UE si Moldova prelungesc acordul privind transportul rutier pana la 31 decembrie 2025

UE si Moldova au decis marti, 26 martie, sa prelungeasca valabilitatea actualului lor acord privind transportul rutier pana la 31 decembrie 2025. Acordul urmareste sa sprijine Moldova in privinta accesului la pietele mondiale prin facilitarea tranzitului prin tarile UE si, de asemenea, prin dezvoltarea in continuare a legaturilor sale cu piata UE. Acest acord cu Moldova, semnat pentru prima data la 29 iunie 2022, a sporit substantial exporturile rutiere din Moldova catre UE, in beneficiul ambelor economii.

„Acest acord rutier este un element vital pentru Moldova, grav afectata de pierderea rutelor sale comerciale traditionale si de razboiul din Ucraina. Decizia de astazi ofera previzibilitate operatorilor economici atat din UE, cat si din Moldova si confirma sprijinul nostru ferm pentru Moldova. In urmatoarele 18 luni, schimburile economice rutiere dintre operatorii din UE si cei din Republica Moldova pot continua fara obstacole.”, a declarat comisarul pentru transporturi, Adina Valean.

Acesta a fost instituit in urma pierderii unor rute de transport importante care trec prin porturile de la Marea Neagra si pietele de export din Ucraina catre estul Ucrainei, cauzata de razboiul de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei. Prin liberalizarea partiala a transportului rutier de marfuri prin acordarea de drepturi de tranzit si de transport bilateral transportatorilor din Republica Moldova si din UE pentru teritoriile lor respective, acordul contribuie la o mai buna ancorare a pietei Republicii Moldova in UE. Acordul a consolidat, de asemenea, culoarele de solidaritate UE-Ucraina, facilitand transportul rutier intre UE si Moldova, care este o tara de tranzit importanta pentru exporturile si importurile ucrainene.

Exporturile rutiere din Moldova catre UE au crescut cu 27 % in al treilea trimestru al anului 2022 si cu 35 % in al treilea trimestru al anului 2023, comparativ cu aceeasi perioada din 2021. UE a beneficiat, de asemenea, de acord, intrucat exporturile UE pe cale rutiera catre Moldova au crescut cu 30 % in valoare din al treilea trimestru al anului 2021 pana in al treilea trimestru al anului 2022 si s-au stabilizat aproximativ la aceeasi valoare in al treilea trimestru al anului 2023.

Decizia de prelungire a acordului a avut loc in cadrul reuniunii de astazi a comitetului mixt instituit in temeiul acordului si nu modifica fondul acestuia.

Istoricul dosarului

Scopul prezentului acord este de a facilita temporar transportul rutier de marfuri intre si pe teritoriul Uniunii Europene si al Moldovei. Scopul sau este de a contracara perturbarile semnificative ale transportului rutier cauzate de razboiul de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei, prin acordarea de drepturi suplimentare de tranzit si transport de marfuri intre cele doua piete.

Data actuala de incheiere a acordului este 30 iunie 2024.