1asig.ro
1asig.ro

Swiss Re: Economiile majore ar putea pierde, in urmatorii 30 de ani, aproximativ 10% din PIB

5 min. / 1.540 cuvinte
Swiss Re a publicat "The Climate Economics Index", o analiza a testelor de stres cu privire la impactul riscurilor climatice asupra a 48 de tari reprezentand 90% din economia mondiala, clasificand rezistenta acestora in fata acestui risc, informeaza xprimm.com. Astfel, raportul Swiss Re arata ca toate tarile vor fi afectate, dar subliniaza ca unele sunt mai vulnerabile decat altele.

PROMO

  • Impactul estimat asupra PIB-ului globala pana in 2050, in diferite scenarii, comparativ cu o lume fara schimbari climatice:
    • 18%, daca nu se iau masuri de atenuare (crestere de 3,2 grade Celsius)
    • 14%, daca se iau unele masuri de atenuare (crestere de 2,6 grade Celsius)
    • 11%, daca se iau masuri suplimentare de atenuare (crestere de 2 grade Celsius)
    • 4%, daca obiectivele Acordului de la Paris sunt atinse (crestere sub 2 grade Celsius)
  • Economiile din Asia ar fi cele mai afectate, China riscand sa piarda aproximativ 24% din PIB, intr-un scenariu sever, in timp ce SUA, cea mai mare economie globala, vor pierde aproximativ 10%, iar Europa, aproape 11%
Schimbarile climatice reprezinta cea mai mare amenintare pe termen lung pentru economia globala. Daca nu se iau masuri de atenuare, temperaturile globale ar putea creste cu mai mult de 3 grade Celsius, iar economia mondiala ar putea scadea, in urmatorii 30 de ani, cu 18%. Dar impactul poate fi atenuat, daca se iau masuri decisive pentru indeplinirea obiectivelor stabilite in Acordul de la Paris, subliniaza Swiss Re, care sustine ca sectorul public si cel privat au un rol crucial de jucat.

Incalzirea globala face ca impactul dezastrelor naturale climatice sa fie mult mai sever si sa genereze, in timp, pierderi substantiale de venituri si productivitate. De exemplu, cresterea nivelului marii are drept rezultat pierderea de terenuri, care, altfel, ar fi putut fi folosite in mod productiv, iar stresul termic poate avea un impact negativ asupra culturilor. Economiile emergente din regiunile ecuatoriale ar fi cele mai afectate de cresterea temperaturilor.

Intr-un scenariu sever, cu o crestere de 3,2 grade Celsius a temperaturilor la nivel global, China va pierde 24% din PIB, pana la mijlocul acestui secol. SUA, Canada si Marea Britanie s-ar confrunta, fiecare, cu o pierdere de aproximativ 10% din PIB. Europa ar avea mai mult de suferit (aproximativ 11%), in vreme ce economii precum Finlanda si Elvetia (6%) sunt mai putin expuse decat Franta sau Grecia (13%).

"Riscul climatic afecteaza fiecare societate, fiecare companie si fiecare individ. Pana in 2050, populatia lumii va creste la aproximativ 10 miliarde de persoane - mai ales in regiunile care se confrunta cu cel mai mare impact al schimbarilor climatice. Deci, trebuie sa actionam acum, pentru a atenua riscurile", spune Thierry LEGER - Group Chief Underwriting Officer and Chairman, Swiss Re Institute.

Materialul integral este disponibil AICI.

1.738 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO