1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Randamentele asteptate de investitori au continuat tendinta de crestere, insa cu un avans mai temperat

Costul capitalului a continuat o tendinta crescatoare in cel de-al treilea trimestru al anului curent, conturata inca din a doua parte a anului 2021, conform analizei sectoriale EY Romania.

Din perspectiva evolutiilor fata de aceeasi perioada a anului trecut, cele mai mari cresteri ale costului capitalului s-au inregistrat la nivelul sectorului de servicii medicale (+7,5 p.p.) si cel al proprietatilor imobiliare (+6,3 p.p.). Exceptii notabile fac sectorul materiilor prime si cel al serviciilor financiare, unde scaderile de randament comparativ cu trimestrul al doilea al anului curent sunt de 1,5 p.p. (puncte procentuale), respectiv 3,2 p.p. O evolutie trimestriala negativa a fost inregistrata si in cazul bunurilor de larg consum (-0,1 p.p. fata de trimestrul anterior), consemnata dupa o crestere solida in trimestrele anterioare.

In prezent, climatul investitional este semnificativ influentat de presiunile inflationiste, pe fondul cresterii continue a preturilor cu energia si materiile prime, generate in principal ca urmare a invaziei militare declansate de Rusia in Ucraina, eveniment ce a avut impact direct asupra lanturilor de aprovizionare si productie. Coroborand aceste aspecte cu inasprirea curenta a politicilor monetare de catre bancile centrale si tendinta de mentinere a conduitei de crestere a dobanzilor de politica monetara si in viitorul apropiat, se observa ca balanta inclina tot mai mult spre o incetinire a cresterii economice la nivel global pentru perioada urmatoare.

Totusi, chiar daca efectele evenimentelor recente asupra lanturilor de aprovizionare sunt resimtite inca puternic si afecteaza activitatea economica, presiunea incepe sa se atenueze, prin diminuarea impactului constrangerilor privind productia si activitatea economica. In acest sens, pentru trimestrul al treilea s-a inregistrat o crestere a randamentului asteptat de investitori in sectorul produselor industriale (comparativ cu scaderea inregistrata in trimestrul al doilea, fata de primul trimestrul al anului curent). In plus, pe fondul cresterilor temerilor statelor europene in ceea ce priveste securitatea energetica, Uniunea Europeana isi focalizeaza tot mai mult atentia asupra eforturilor de sprijinire a tranzitiei catre economia verde, prin sprijinirea investitiilor sustenabile si incurajarea raportarilor non-financiare de catre companii, cu precadere in domeniul ESG (environment, social, governance) si al finantarilor de tipul "obligatiunilor verzi" (green bonds).

"Contextul macroeconomic si geopolitic a determinat continuarea tendintei de crestere a randamentelor asteptate de investitori, conturata inca de anul trecut. Un astfel de mediu are insa potentialul sa genereze si fructificarea de oportunitati, cu perspective pe termen mediu si lung, cum ar fi atragerea fondurilor nerambursabile si investitii in proiectele de sustenabilitate cu impact cumulat la nivelul comunitatilor si al societatii in ansamblul sau. Exceptand sectorul bunurilor de larg consum, al materiilor prime si cel al serviciilor financiare, toate celelalte sectoare analizate au continuat sa inregistreze cresteri ale costului capitalului si in acest trimestru, ajungand la un maxim al perioadei de 7 ani analizate", declara Ileana GUTU, Partener si Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiara si analize economice, EY Romania.

La finalul trimestrului al treilea, se constata mentinerea tendintei din trimestrul anterior, respectiv inregistrarea celor mai scazute randamente la nivelul sectoarelor de telecomunicatii si tehnologia informatiei, in timp ce sectorul proprietatilor imobiliare se afla, din nou, la nivel maxim.

In trimestrul trei al anului curent, costul capitalului propriu a depasit pragul psihologic de 10% pentru toate sectoarele analizate, marcand astfel o noua etapa din perspectiva apetitului investitorilor.

Analiza se bazeaza pe datele financiare disponibile la sfarsitul celui de-al treilea trimestru (T3) al anului 2022, publicate de companiile listate din 10 sectoare: bunuri de consum si de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informatiei, materii prime, proprietati imobiliare si servicii de telecomunicatii.

Majoritatea multiplicatorilor financiari au consemnat o tendinta de scadere, fiind angrenate chiar si sectoarele care au inregistrat cresteri semnificative in perioadele anterioare

Pe fondul temperarii estimarilor pentru perioada urmatoare, generate de contextul macroeconomic si geopolitic, multiplicatorii aferenti sectorului de proprietati imobiliare, respectiv materii prime (care au inregistrat anterior cresteri), se alatura tendintei generale de scadere. Valorile aferente multiplicatorilor au fost influentate inclusiv de evolutia pietei bursiere care a consemnat o scadere in ultimul an a principalilor indici la nivel global, piata din Romania urmand acelasi trend.

Coroborat cu estimarile sumbre in ceea ce priveste nivelul ridicat al inflatiei si scenariul politicilor monetare agresive, sectorul proprietatilor imobiliare a suferit cea mai mare scadere a multiplicatorului EBITDA (cu 5,1x), ajungand la cel mai scazut nivel din ultimii 7 ani (11,9x), urmat de cel al serviciilor financiare (scadere cu 3,7x), si el la minimul aceleiasi perioade. Aceste evolutii pot determina reminiscente din perspectiva sectoarelor care au fost cele mai afectate ca urmare a crizei financiare mondiale din anul 2008, impunandu-se astfel o atentie sporita asupra acestora in perioada urmatoare, precum si asupra potentialului impact cumulat la nivelul celorlalte sectoare.

Singurele sectoare care nu au inregistrat stagnari trimestriale sau evolutii negative din perspectiva multiplicatorului EBITDA sunt cel al telecomunicatiilor (crestere cu 0,3x, la nivelul de 9,4x) si al bunurilor de larg consum (crestere cu 0,3x, la nivelul de 11,4x).

"In ciuda scaderii produsului intern brut al Romaniei, consemnata in prima parte a anului curent, previziunile privind cresterea economica pentru anul 2022 au fost imbunatatite cu 0,6 p.p. (de la 2,9%, la 3,5%), pe fondul evolutiilor peste asteptari in sectoare precum cel al transporturilor, serviciilor informatice, serviciilor pentru intreprinderi, precum si a accelerarii cresterii activitatii in constructii in cel de-al doilea semestru al anului curent. Acestea au fost stimulate si de masurile privind implementarea PNRR, cat si de programele privind ajutoarele de stat. Totusi, chiar daca estimarile privind evolutia economiei pentru perioada urmatoare sunt revizuite in crestere, potentialul economic este franat de presiunile inflationiste si contractia sectorului industrial in Europa, pe fondul disruptiv al problemelor aferente lanturilor de aprovizionare si cresterii preturilor la energie", declara Ileana GUTU, Partener si Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiara si analize economice, EY Romania.

Instrumentul de analiza sectoriala este dezvoltat de Echipa de evaluare, analiza economica si modelare financiara (Valuation, Modelling and Economics - VME) din cadrul departamentului de Strategie si Tranzactii al EY Romania, iar analiza sectoriala poate fi accesata in sectiunea site-ului EY "Valuation Insights"/"Perspective de Evaluare", baza de date fiind actualizata trimestrial.

Despre Instrumentul de analiza sectoriala:

Instrumentul ofera estimari despre evolutia randamentului, dar si despre valoarea relativa in 10 sectoare, pe baza datelor inregistrate incepand cu 30 septembrie 2016 pana in prezent (30 septembrie 2022). Randamentul fiecarui sector a fost estimat prin determinarea costului capitalului propriu (pentru sectorul de servicii financiare) si al costului mediu ponderat al capitalului (pentru celelalte sectoare analizate). Mai multe detalii referitoare la metodologia de calcul sunt disponibile aici.

Valoarea relativa a fiecaruia dintre sectoarele analizate a fost estimata prin cuantificarea multiplicatorilor financiari, care reprezinta indicatori de evaluare folositi pe scara larga pentru evaluarea companiilor.

Conform principiului ca active similare sunt vandute pe piata la preturi similare, prin utilizarea unor multiplicatori rezultati dintr-o analiza a unui grup de companii comparabile si aplicarea asupra unor indicatori specifici companiei subiect, se poate obtine valoarea acesteia, dintr-o perspectiva de piata. Mai multe detalii referitoare la metodologia de calcul sunt disponibile aici.

Analiza este fundamentata pe prelucrari de date generate de baza de date S&P Capital IQ si are in vedere un esantion de companii listate reprezentative din Europa (inclusiv Romania), aferente fiecarui sector analizat, asa cum sunt acestea clasificate de catre sursa citata. Mai multe detalii despre sectoarele analizate si principalii jucatori din cadrul fiecaruia sunt disponibile aici.

De avut in vedere:

  • Prezentul exercitiu nu a inclus o analiza de lichiditate si nici o analiza privind caracteristicile individuale (ex: marimea companiei, nivelul veniturilor) ale fiecarei companii din grupul de comparabile utilizat. Criteriile pe baza carora a fost realizata selectia au in vedere regiunea geografica si incadrarea sectoriala, asa cum este aceasta prezentata in baza de date utilizata (S&P Capital IQ).
  • Ratele de actualizare fundamentate nu cuprind prime specifice (de ex. prima pentru marimea companiei subiect), intrucat prezenta analiza este sectoriala si nu o analiza individuala, specifica unei companii anume. Aceasta prima poate fi aplicata, daca este cazul.
  • Nivelurile costului capitalului prezentate sunt exprimate in euro. Pentru a asigura o comparabilitate a datelor, cat si corectitudinea calculului, acestea ar trebui aplicate unor fluxuri de numerar exprimate in aceeasi moneda.
  • In aplicarea multiplicatorilor trebuie luat in considerare faptul ca nu exista doua companii identice, acestea fiind diferentiate de multiple caracteristici individuale. Astfel, abordarea ar trebui aplicata tinand cont de acest aspect cu ajustarile necesare, daca este cazul. De asemenea, in aplicarea multiplicatorilor este foarte relevant indicatorul financiar al companiei la care se aplica (de ex. venituri, EBITDA). Pentru a avea o perspectiva clara si cat mai aproape de realitate, indicatorul ar trebui sa fie unul normalizat, adica sa reflecte un nivel pe care compania se asteapta sa il poata realiza in mod constant.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajati in peste 800 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 45,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2022. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.

Despre Departamentul de Strategie si Tranzactii

Raspunzand nevoilor din piata, prin serviciile EY de strategie si tranzactii, se acorda sprijin companiilor pentru dezvoltarea si convertirea viziunii strategice ale acestora in planuri concrete. Datele de ultima ora, solutiile tehnologice si accesul la o baza larga de investitori si solutii de finantare, corelate cu informatiile strategice furnizate de echipele EY, vor sprijini companiile sa abordeze aspecte complexe, ajutandu-le sa isi redefineasca ecosistemele, sa isi remodeleze portofoliile si sa se reinventeze pentru un viitor mai bun.