1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Numarul locurilor de munca vacante in scadere in trimestru trei

Numarul locurilor de munca vacante, in trimestrul III 2022, a fost de 45,3 mii, in scadere cu 0,7 mii fata de trimestrul anterior, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Rata locurilor de munca vacante estimata pentru trimestrul III 2022 a fost 0,90%, in scadere cu 0,01 puncte procentuale fata de trimestrul precedent.

Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2021, rata locurilor de munca vacante a scazut cu 0,05 puncte procentuale, iar numarul locurilor de munca vacante a scazut cu 2,0 mii.

Rata si numarul locurilor de munca vacante pe activitati ale economiei nationale

In trimestrul III 2022, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (1,86%), distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (1,58%), respectiv transport si depozitare (1,57%).

Potrivit datelor, in industria prelucratoare s-a concentrat putin peste o patrime din numarul total al locurilor de munca vacante (11,6 mii locuri vacante), iar valoarea ratei a fost 1,06%. Sectorul bugetar2 a insumat 23% din numarul total al locurilor de munca vacante.

Astfel, 5,1 mii locuri vacante s-au regasit in administratia publica, 3,4 mii locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, iar 2,0 mii locuri vacante in invatamant.

La polul opus, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai mici valori in alte activitati de servicii (0,24%) si in industria extractiva (0,28%).

Cele mai putine locuri de munca vacante s-au regasit in tranzactii imobiliare, alte activitati de servicii, respectiv in industria extractiva (0,1 mii locuri vacante pentru fiecare in parte).

Trimestrul III 2022 comparativ cu perioadele precedente

Prin comparatie cu trimestrul precedent, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cu preponderenta cresteri, iar cele mai relevante au fost in intermedieri financiare si asigurari (+0,44 puncte procentuale), respectiv in invatamant (+0,23 puncte procentuale).

Relativ la numarul locurilor de munca vacante, acesta a cunoscut cele mai importante cresteri in invatamant (+0,8 mii locuri vacante), in intermedieri financiare si asigurari, respectiv in activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+0,4 mii locuri vacante pentru fiecare in parte).

La polul opus, cele mai semnificative scaderi, atat in ceea ce priveste rata, cat si numarul locurilor de munca vacante, s-au regasit in sanatate si asistenta sociala (-0,51 puncte procentuale, respectiv -1,9 mii locuri vacante), respectiv informatii si comunicatii (-0,33 puncte procentuale, respectiv -0,7 mii locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, cele mai semnificative cresteri ale ratei locurilor de munca vacante au fost in intermedieri financiare si asigurari (+0,59 puncte procentuale), distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,40 puncte procentuale), respectiv in activitati profesionale, stiintifice si tehnice (+0,33 puncte procentuale).

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai importante cresteri s-au observat in industria prelucratoare (+1,3 mii locuri vacante), urmate de transport si depozitare, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, respectiv in activitati profesionale, stiintifice si tehnice (+0,6 mii locuri vacante pentru fiecare in parte).

La polul opus, in ceea ce priveste rata locurilor de munca vacante, cele mai relevante scaderi au fost in sanatate si asistenta sociala (-0,82 puncte procentuale), in activitati de spectacole, culturale si recreative (-0,39 puncte procentuale), in invatamant (-0,22 puncte procentuale), respectiv in administratie publica (-0,19 puncte procentuale).

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, scaderi semnificative s-au observat in sanatate si asistenta sociala (-2,8 mii locuri vacante), comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor (-1,4 mii locuri vacante), invatamant (-0,7 mii locuri vacante), respectiv administratie publica (-0,6 mii locuri vacante).

Rata si numarul locurilor de munca vacante pe grupe majore de ocupatii

In perioada analizata, cele mai mari valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au inregistrat pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 si de functionari administrativi - grupa majora 4 (1,23% pentru fiecare in parte).

Numarul locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai ridicate valori in rndul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (14,0 mii locuri vacante) si in cele de ocupatii elementare - grupa majora 9 (6,2 mii locuri vacante).

Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au observat pentru ocupatiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (0,49%, respectiv 1,8 mii locuri vacante) si de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,33%, respectiv 0,1 mii locuri vacante).

Trimestrul III 2022 comparativ cu perioadele precedente

Potrivit datelor, comparativ cu trimestrul precedent, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cu preponderenta scaderi, iar cea mai importanta s-a regasit in rndul ocupatiilor de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (-0,17 puncte procentuale). Numarul locurilor de munca vacante a cunoscut diminuari mai relevante in rndul ocupatiilor de lucratori in domeniul serviciilor - grupa majora 5 (-0,4 mii locuri vacante), respectiv de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic - grupa majora 3 (-0,3 mii locuri vacante).

La polul opus, cresterea cea mai relevanta, atat in ceea ce priveste rata, cat si numarul locurilor de munca vacante, s-a inregistrat in ocupatiile de functionari administrativi - grupa majora 4 (+0,08 puncte procentuale, respectiv +0,3 mii locuri vacante). Fata de acelasi trimestru al anului anterior, cu exceptia ocupatiilor de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (+0,17 puncte procentuale, respectiv +0,9 mii locuri vacante) si de functionari administrativi - grupa majora 4 (+0,08 puncte procentuale, respectiv +0,2 mii locuri vacante), cei doi indicatori au inregistrat scaderi pentru toate grupele majore de ocupatii, cea mai relevanta fiind pentru ocupatiile de lucratori in domeniul serviciilor - grupa majora 5 (-0,23 puncte procentuale, respectiv -1,8 mii locuri vacante).