1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Lloyd's, increzatoare ca toate scenariile de razboi din Ucraina se incadreaza in "tolerante gestionabile"

In timp ce efectele cumulate ale invaziei Rusiei in Ucraina, in anumite clase de re/asigurari, vor fi, fara indoiala, semnificative, piata specializata Lloyd's este increzatoare ca toate scenariile de pierderi vor fi gestionabile atat pentru sindicatele corporative, cat si pentru cele individuale, informeaza Reinsurance News, citandu-l pe Patrick TIERNAN - Chief of Markets, Lloyd's.

La sfarsitul lunii martie, cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare pentru primul trimestru al anului in curs, piata de re/asigurari Lloyd's a avertizat ca invazia in curs a Rusiei in Ucraina va reprezenta, pentru anul acesta, o pierdere majora in industrie.

La acel moment, conducerea sublinia ca, pentru Lloyd's, afacerile subscrise de piata in Ucraina, Rusia si Belarus reprezentau mai putin de 1% din amprenta sa globala, sugerand, mai degraba, un eveniment de castig pentru corporatie.

O parte din motivul expunerii directe limitate a pietei in regiune se datoreaza, intr-o anumita masura, si restrangerii pietei dupa anexarea Crimeei, in 2014, sustine Reinsurance News.

Zilele trecute, Patrick TIERNAN - Chief of Markets, Lloyd's -, a oferit o actualizare a pietei pe fondul unei perioade de incertitudine si volatilitate "unice intr-o generatie", caracterizate de razboiul din Ucraina, de efectele persistente ale pandemiei COVID-19, de criza alimentara si energetica, precum si de urgenta climatica globala.

Dupa o trecere in revista a performantei Lloyd's din prima parte a anului 2022 si a masurilor pe care piata si sindicatele trebuie sa le ia pentru a asigura cresterea in anul 2023, Patrick TIERNAN a vorbit si despre raspunsul corporatiei la situatia din Ucraina.

Avand in vedere evolutia situatiei si faptul ca, potrivit Reinsurance News, Lloyd's nu raporteaza cifrele de pierderi din primul trimestru al anului, Patrick TIERNAN nu a oferit o estimare a costurilor pe care piata le va avea din cauza razboiului, dar a subliniat un aspect: "consecintele in lant, in anumite clase, sunt, totusi, semnificative."

"Pentru a ne asigura increderea in expunerile noastre, am adoptat o abordare tintita, adunand date de la agentii administratori cu privire la clasele cele mai afectate de conflict si de sanctiunile care au urmat", a evidentiat Patrick TIERNAN - Chief of Markets, Lloyd's.

Pana in prezent, rezervele contabilizate de Lloyd's sunt aproape toate IBNR, a explicat acesta, pierderile fiind concentrate in clasele de afaceri aviatie, maritima, risc politic, violenta politica si credit comercial.

"Lloyd's are o traditie de a rezerva din timp si in mod conservator pentru pierderi complexe de aceasta natura, ceea ce demonstreaza expertiza si increderea in piata noastra pentru a face fata unor astfel de pierderi majore. Asadar, va vom impartasi o imagine mai complete in rezultatele noastre din al doilea trimestru, dar nu credem ca este nevoie de o estimare anticipata."

"Ceea ce este clar in acest stadiu este ca, in special in aviatie, complexitatea pierderilor este aproape fara precedent in ceea ce priveste rezultatele potentiale si interpretarea modului in care ar putea sa raspunda acoperirea. Provocarile specifice din jurul clasei fac dificila furnizarea unui interval util, din cauza unui numar mare de variabile binare care vor necesita ceva timp pentru a fi rezolvate", a mai declarat Patrick TIERNAN.

Reinsurance News arata ca, la inceputul acestei luni, Lloyd's ar fi angajat firma de avocatura Clyde & Co. pentru a oferi consultanta cu privire la situatia actuala care implica anexarea de catre Rusia a avioanelor in urma invaziei sale din Ucraina.

Potrivit sursei citate, peste 500 de avioane au ramas blocate in Rusia, dupa ce aceasta a invadat Ucraina, iar consecintele au fost descrise ca fiind cel mai mare risc pentru piata de asigurari din Londra.

"Ca piata, suntem foarte constienti de faptul ca exista un interes public si clienti care se bazeaza pe rezolvarea ordonata a acestor cereri de despagubire. Suntem, de asemenea, constienti de faptul ca va trebui sa continuam sa monitorizam evolutiile, sa aplicam sanctiuni, dar si sa raspundem provocarilor operationale si incertitudinilor economice care apar. Asadar, ne vom mentine angajamentul strans cu guvernul si autoritatile de reglementare cu privire la sanctiuni, continuand, in acelasi timp, sa lucram cu piata in ceea ce priveste apetitul, preturile si disponibilitatea capacitatii in liniile de afaceri afectate", a punctat reprezentantul Lloyd's.

Doar timpul va spune cat de costisitor va fi razboiul din Ucraina pentru sectoarele de re/asigurari, mai ales in conditiile in care situatia nu prezinta semne de imbunatatire prea curand, iar acest eveniment are potentialul unui impact pe termen lung, mai puncteaza Reinsurance News.