1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Jefferies: Duble comparativ cu media pe termen lung, pierderile provocate de catastrofe sunt cele mai mari din ultimii 4 ani

Pierderile provocate pe piata globala de re/asigurari de catastrofele naturale si fenomenele meteorologice severe se situeaza, in acest moment al anului 2021, la un nivel dublu fata de media pe termen lung si, de asemenea, sunt la cel mai ridicat nivel din 2017, noteaza Artemis, citand un raport realizat de Jefferies.

Analistii Jefferies sustin ca pierderile generate, in 2021, de catastrofe globale si fenomene meteo severe sunt deja mai mari decat cele inregistrate in anii 2018, 2019 si 2020. Graficul Jefferies arata ca pierderile asigurate in urma catastrofelor de anul acesta par deja pregatite sa genereze in 2021 al patrulea cel mai mare total anual din ultimele doua decenii.

Chiar si excluzand uraganul Ida, care este cel mai semnificativ eveniment de pierderi din 2021, rata de pierderi este deja cu 32% mai mare decat media pe termen lung. De asemenea, merita remarcat faptul ca Jefferies continua sa evalueze pierderile provocate de Ida la 32 miliarde USD, un nivel care acum pare mic, in conditiile in care estimarile industriei de profil continua sa creasca, daca sunt incluse si pagubele provocate de inundatiile generate, in nord, de Ida.

Din fericire, septembrie a fost o luna mult mai linistita pentru industrie, pierderile provocate de catastrofe fiind, in prezent, la cel mai scazut nivel pentru orice luna a anului in curs. Insa, cu toate acestea, povara pierderilor din T3 pare sa fie semnificativa pentru industria globala de re/asigurari, ceea ce continua sa exercite o presiune ascendenta asupra preturilor pentru sfarsitul anului.

Analistii Jefferies considera ca este "aproape o certitudine ca bugetele pentru catastrofe vor fi depasite", pierderile provocate de catastrofele naturale inregistrate in 2021 fiind, in prezent, cu 103% mai mari in comparatie cu media pe termen lung (2008 - 2020) si cu peste 90% mai mari decat media pe 10 ani.

In mod interesant si demn de remarcat pentru industrie, Jefferies considera ca pierderile din catastrofele de anul acesta sunt raspandite intr-o gama mai larga de riscuri decat in anii precedenti, ceea ce ar putea consolida o parte din preocuparile legate de cresterea volatilitatii si de influentele legate de clima.

"Pierderile peste medie pun presiune asupra adecvarii bugetelor corporative pentru catastrofele naturale. Pe masura ce ne apropiem de rezultatele din T3, ne asteptam ca deducerile de reasigurare sa fie depasite in urma unor pierderi materiale cauzate de evenimente unice, precum uraganul Ida si inundatiile care au afectat Europa. Avand in vedere ca o proportie mai mare de pierderi nete le revine reasiguratorilor, este de asteptat ca aceste pierderi sa determine noi cresteri ale tarifelor contractelor de asigurari", subliniaza banca de investitii Jefferies.