1asig.ro
1asig.ro

Consumatorii, tot mai ingrijorati ca masinile conectate sunt vulnerabile la atacuri cyber

5 min. / 1.540 cuvinte
Consumatorii sunt din ce in ce mai ingrijorati in ceea ce priveste vulnerabilitatile vehiculelor conectate si autonome in fata atacurilor cibernetice, noteaza Insurance Journal, citand un studiu realizat de Munich Re/HSB, la care au participat peste 1.500 de adulti din SUA.

PROMO


Potrivit studiului, 37% dintre consumatori au declarat ca sunt "oarecum ingrijorati" sau "foarte ingrijorati" atat de securitatea cibernetica, cat si de siguranta masinilor autonome si a celor conectate la Internet. In mod similar, 35% si-au exprimat ingrijorarea ca un virus, un hacker sau orice alt tip de atac cibernetic ar putea deteriora sau distruge datele, software-ul sau sistemele de operare ale vehiculului.

Subliniind acest aspect, 1 din 10 consumatori a raportat un incident sau un atac cibernetic care a afectat vehiculul, ceea ce reprezinta o crestere de 3% in comparatie cu studiul Munich Re/HSB realizat cu un an in urma, mai arata sursa citata.

"Masinile noastre sunt mai conectate ca niciodata. Consumatorilor le este greu sa tina pasul cu tehnologia vehiculelor si evolutia sa rapida, asa ca se intreaba daca informatiile lor personale si confidentialitatea lor sunt protejate", sustine Timothy ZEILMAN - Vice President, HSB.

Alte constatari cheie ale studiului Munich Re/HSB:
  • 11% dintre respondenti au declarat ca detin si conduc un vehicul electric, dar 51% dintre acestia fie nu stiu, fie nu sunt siguri ce informatii personale sunt stocate in sistemul de divertisment al vehiculului.
  • 46% au precizat ca sunt extrem de ingrijorati de faptul ca un hacker ar putea lua legatura cu ei prin intermediul sistemului audio, fie pentru a-i constrange, fie pentru a solicita rascumparare.
  • 25% au declarat ca sunt extrem de ingrijorati ca vehiculul lor va fi imobilizat in urma unui atac cibernetic. Aproximativ 23% si-au exprimat ingrijorararea cu privire la faptul ca sistemele lor de siguranta ar putea fi compromise de o bresa de securitate, iar 14% au declarat ca ii ingrijoreaza faptul ca, in urma unui atac informatic, nu ar mai avea acces la propriile vehicule.
  • 53% dintre respondenti au indicat ca au instalat tehnologie Bluetooth in vehicule. 42% aveau sisteme de navigatie, iar aproximativ 40% aveau senzori de siguranta pentru vehicule.
  • 36% dintre consumatori au aratat ca detin aplicatii mobile pentru smartphone cu ajutorul carora se conecteaza la vehiculele lor. 24% au declarat ca au retele Wi-Fi sau hotspot care le asigura accesul la Internet pe drum.
892 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO