1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Comisia Europeana propune ...

Comisia Europeana propune accelerarea introducerii platilor instant in euro

Comisia a adoptat o propunere legislativa menita sa asigure ca toti cetatenii si intreprinderile care detin un cont bancar in UE si in tarile SEE pot face plati instant in euro. Scopul propunerii este ca platile instant in euro sa fie accesibile ca pret, sigure si procesate fara obstacole in intreaga UE.

Disponibilitatea platilor instant si eventualele comisioane aferente variaza foarte mult de la un stat membru la altul, ceea ce impiedica introducerea universala a transferurilor instant pe piata unica. Este necesara, asadar, o interventie legislativa menita sa extinda platile instant in euro in intreaga UE, pentru ca cetatenii si intreprinderile din UE, in special IMM-urile, sa profite pe deplin de beneficiile acestora. IMM-urile ar profita, de asemenea, de un flux de numerar mai bun si de o gama mai larga de mijloace de plata.

Platile instant le permit persoanelor sa transfere bani in orice moment al zilei in decurs de zece secunde, mult mai rapid fata de transferurile-credit traditionale, care sunt primite de prestatorii de servicii de plata numai in timpul programului de lucru si ajung in contul beneficiarului platii abia in urmatoarea zi lucratoare, proces care ar putea dura pana la trei zile calendaristice. Platile instant sporesc considerabil viteza si confortul pentru consumatori, printre altele la plata facturilor sau la primirea unor transferuri urgente (in cazul unei urgente medicale, de exemplu). In plus, acestea contribuie la imbunatatirea semnificativa a fluxului de numerar si genereaza economii de costuri pentru intreprinderi, in special pentru IMM-uri, inclusiv pentru comerciantii cu amanuntul. Platile instant elibereaza bani care in prezent sunt blocati la nivelul procesarii in sistemul financiar, alcatuind asa-numitele "sume in tranzit", si care pot fi utilizati astfel mai devreme pentru consum sau investitii (aproape 200 de miliarde EUR sunt blocati in fiecare zi). Cu toate acestea, la inceputul anului 2022, numai 11 % din toate transferurile-credit in euro din UE erau instant. Propunerea Comisiei urmareste sa elimine barierele care impiedica extinderea platilor instant si a beneficiilor acestora.

Valdis DOMBROVSKIS, vicepresedintele executiv pentru o economie in serviciul cetatenilor, a declarat: "Platile instant devin rapid norma in multe tari. Ele ar trebui sa fie accesibile tuturor si in Europa, astfel incat sa ramanem competitivi la nivel mondial si sa valorificam la maximum oportunitatile de inovare oferite de era digitala. Oamenii vor beneficia de mai multe optiuni si de mai mult confort, iar intreprinderile de un control mai bun al fluxului lor de numerar si de costuri de functionare mai mici. Propunerea de astazi ne va consolida economia, o va face mai eficienta si o va ajuta sa se dezvolte."

Mairead MCGUINNESS, comisarul pentru servicii financiare, stabilitate financiara si uniunea pietelor de capital, a declarat: "Trecerea de la transferurile realizate ?a doua zi? la transferurile in ?zece secunde? este o adevarata revolutie, comparabila cu trecerea de la corespondenta postala la e-mail. Cu toate acestea, in prezent, aproape noua din zece transferuri-credit in euro sunt inca procesate ca transferuri ?lente? traditionale. Tehnologia care permite efectuarea platilor instant exista din 2017, asa ca nimic nu justifica faptul ca multi cetateni si multe intreprinderi din UE nu pot trimite si primi bani imediat. Facilitatea de a trimite si a primi bani in cateva secunde este cu atat mai importanta in aceasta perioada in care facturile gospodariilor si IMM-urilor cresc si fiecare cent conteaza. Aceasta initiativa va aduce beneficii directe cetatenilor si intreprinderilor din UE."

Propunerea, care modifica si modernizeaza Regulamentul din 2012 privind zona unica de plati in euro (SEPA), cuprinde patru cerinte privind platile instant in euro:

  • garantarea disponibilitatii universale a platilor instant in euro, prestatorii de servicii de plata din UE care ofera deja transferuri-credit in euro avand obligatia sa ofere si versiunea lor instant intr-o perioada de timp definita;
  • garantarea unor comisioane accesibile pentru platile instant in euro, prestatorii de servicii de plata avand obligatia de a nu percepe pentru platile instant in euro un comision mai mare decat cel perceput pentru transferurile-credit traditionale in euro, care nu sunt efectuate instant;
  • sporirea increderii in platile instant, prestatorii avand obligatia sa verifice concordanta dintre numarul contului bancar (IBAN) si numele beneficiarului furnizat de platitor pentru a avertiza platitorul cu privire la o posibila eroare sau frauda inainte de efectuarea platii;
  • eliminarea obstacolelor din calea procesarii platilor instant in euro, mentinandu-se, in acelasi timp, eficacitatea verificarii persoanelor care fac obiectul sanctiunilor UE, printr-o procedura prin care prestatorii de servicii de plata isi vor verifica clientii cel putin zilnic in raport cu listele de sanctiuni ale UE, in loc sa verifice fiecare tranzactie in parte.

Aceasta propunere va sprijini inovarea si concurenta pe piata platilor din UE, in deplina conformitate cu normele existente privind sanctiunile si combaterea criminalitatii financiare. Propunerea va contribui, de asemenea, la obiectivele mai ample ale Comisiei privind digitalizarea si autonomia strategica deschisa. Aceasta initiativa se aliniaza la prioritatea Comisiei de a se asigura ca economia functioneaza in serviciul cetatenilor si creeaza un mediu de investitii mai atractiv.