1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Analiza CITR: 42% din totalul ...

Analiza CITR: 42% din totalul companiilor de impact sunt companii restructurabile sau in insolventa iminenta

70% din cifra de afaceri la nivel national este generata de 32.027 de companii de impact (cu active totale de peste 1 mil. EUR). Dintre acestea, 42% sunt azi companii restructurabile sau aflate in insolventa iminenta, arata studiul companiilor de impact realizat de specialistii CITR, liderul pietei de insolventa si restructurare.

Numarul companiilor in insolventa iminenta a scazut cu 10% in 2021 fata de 2020, dar a crescut cu 7% fata de nivelul din 2019, la debutul pandemiei.

"Experienta anilor precedenti ne permite sa privim evolutia acestor indicatori de la un nivel macro. Contextul pandemic este relevant, impactul revenirii din 2021 ne ofera o aparenta de revenire. Comparatia cu perioada pandemiei, cand mediul de afaceri a beneficiat de masuri atipice de sprijin, e inegala. Cand ajutoarele s-ar opri, multe dintre aceste companii nu ar mai putea sa se redreseze fara sprijin specializat. Este firesc sa ajungem si la astfel de concluzii dupa ce rotile ajutatoare ar fi inlaturate", spune Paul-Dieter CIRLANARU (foto), CEO CITR.

Aproape jumatate din cifra de afaceri totala a companiilor in insolventa iminenta e generata de companiile cu active de peste 50 de milioane de euro. Mai precis, 133 de companii inregistreaza 51% din datorii.

In aceeasi nota, aproape jumatate din cifra de afaceri totala a companiilor restructurabile este generata tot de companiile mari. Mai precis, 209 companii inregistreaza 46% din datorii.

Dintre companiile de impact in insolventa iminenta, 43% amana de 3 ani accesarea unei masuri de restructurare. Motivele sunt diverse.

"Exista semnale de alarma la care, daca antreprenorii sunt atenti, pot accesa din timp masurile de redresare. Ele sunt diferite in functie de industrie si de companie, nu exista o reteta universala. Dependenta fata de anumiti parteneri de afaceri, dificultatile in recuperarea de creante, dar si in plata la scadenta a datoriilor, dificultatile in aprovizionare, toate sunt simptome care, identificate din timp, pot ajuta la evitarea unor situatii radicale", spune Ciprian NACU (foto), Head of Restructuring CITR.

In functie de numarul companiilor in dificultate, cele mai afectate industrii in 2021 sunt: constructii (1.842 de companii), tranzactii imobiliare (1.082 companii) si comert (571 de companii). Dupa cifra de afaceri, domeniile cele mai afectate sunt: industria energiei (2.71 mld EUR), industria prelucratoare (2,66 mld. EUR) si comertul (1,62 mld EUR).

In contextul unor crize fara precedent, UE si-a propus sa stimuleze reluarea activitatii economice ale companiilor care intampina dificultati financiare si sa faciliteze accesarea masurilor de restructurare la primele semne de dificultate. Romania s-a aliniat acestor trenduri europene si a implementat Directiva in domeniul preventiei si restructurarii UE 2019/1023 in legislatia nationala in luna iulie 2022. In acest proces de transpunere, CITR a avut rolul de consultant expert in consortiul selectat de Comisia Europeana pentru implementarea Directivei UE 2019/1023.

Astfel, antreprenorii romani pot beneficia de proceduri mai clare, respectiv acordul de restructurare si concordatul preventiv, in care au libertate de negociere cu creditorii si de suspendarea executarilor silite, iar creditorii companiilor pot beneficia de un grad mai mare de recuperare a creantelor prin apelarea la aceste mecanisme de restructurare inca de la primele semne de dificultate.

Despre studiul companiilor de impact:

In 2013 CITR a introdus in piata termenul "companie de impact" referindu-se la companiile cu active mai mari de un million de euro si a studiat industriile in care ele activeaza, nivelul profitului, gradul de indatorare si rata de incasare a creantelor. Folosind experienta de peste 10 ani in piata de insolventa si restructurare, studiul are ca scop intelegerea dinamicii mediului de business, dar si discrepantele din mediul antreprenorial.

Aceasta a opta editie a studiului are ca an de referinta anul 2021. Aceasta nu putea fi completa fara a lua in considerare dinamica dintre 2019 - 2021, ani atipici, plin de provocari si situatii noi cu care economia noastra nu s-a confruntat in istoria recenta.