1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
ARB: Preocuparea Consiliului ...

ARB: Preocuparea Consiliului Concurentei este binevenita, este un semnal ca lucrurile sunt sub control

Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a trimis pozitia presedintelui Consiliului Director, Bogdan Neacsu, privind situatia si comentariile legate de verificari.

“Preocuparea Consiliului Concurentei in ceea ce priveste evolutia dobanzilor bancare, in masura in care acestea se reflecta in ratele platite de consumatori si in modul de remunerare a depozitelor, este normala. As spune chiar ca este binevenita si este un semnal ca lucrurile sunt sub control si ca autoritatile se preocupa si sunt, impreuna cu bancile, in serviciul populatiei. Nu trebuie sa existe niciun dubiu privind acest subiect, mai ales cand impacteaza o mare parte a populatiei.

Cresteri ale ratelor dobanzilor - atat pe palierul consumatorilor, cat si la nivelul pietelor interbancare se inregistreaza nu doar in Romania, ci la nivel global, in contextul valului inflationist. Piata banilor este o piata libera, in care preturile - ratele dobanzilor - se formeaza pe baza lichiditatii (raportul cerere-oferta) si incorporeaza atat conditiile curente de piata, cat si anticipatiile jucatorilor din piata, iar in prezent suntem intr-un context marcat de volatilitate ridicata si multiple incertitudini.

Faptul ca semnalele legate de evolutia preturilor au contribuit la cresterea dobanzilor oferite la depozite, de la mai putin de 1,5% la inceputul anului - in cazul depozitelor pentru populatie, pana la 7,5% - media la nivelul pietei la sfarsitul lunii septembrie este o ilustratie a modului de functionare a mecanismelor de piata si arata ca bancile sunt in concurenta pentru a-si acoperi nevoia de lichiditate prin atragerea de resurse de la clienti."