1asig.ro
1asig.ro
Ziua internationala pentru ...

Ziua internationala pentru reducerea dezastrelor naturale. Sfaturi in caz de calamitati!

5 min. / 1.540 cuvinte
13 octombrie este marcata ca Ziua internationala pentru reducerea riscului dezastrelor (International Day for Disaster Risk Reduction), moment de readucere in atentie modul in care comunitatile din intreaga lume depun eforturi pentru reducerea expunerii la dezastre si constientizarea importantei gestionarii tipurilor de risc.

PROMO


In 2020 Ziua internationala pentru reducerea riscului dezastrelor pune accent pe guvernare. Conform ONU, o buna guvernare in cazul riscului dezastrelor poate fi masurata in vietile salvate, numarul redus de persoane afectate de dezastre si reducerea pierderilor economice. "COVID-19 si situatia de urgenta climatica arata ca este nevoie de o viziune clara, de planuri si de institutii competente, imputernicite, care sa actioneze pe baza dovezilor stiintifice in folosul publicului.

Acest lucru necesita punerea in aplicare a unor strategii nationale si locale de reducere a riscului de dezastre pana la sfarsitul anului, asa cum au convenit statele membre ale ONU atunci cand au adoptat Cadrul Sendai, in 2015. Trebuie avute in vedere strategii care sa abordeze nu doar pericolele unice, precum inundatii si furtuni, dar si pe cele care raspund la riscul sistemic generat de bolile zoonotice, socurile climatice si afectarea mediului.

"Strategiile nationale si locale pentru reducerea riscului de dezastru trebuie sa fie multisectoriale, sa asocieze politici in domenii precum utilizarea terenurilor, codurile cladirilor, sanatatea publica, educatia, agricultura, protectia mediului, energia, resursele de apa, reducerea saraciei si adaptarea la schimbarile climatice", mai precizeaza ONU - Organizatia Natiunilor Unite.

Ziua internationala pentru reducerea riscului dezastrelor a fost instituita in 1989, la initiativa Adunarii Generale a Natiunilor Unite pentru promovarea unei culturi globale de sensibilizare a riscurilor si de reducere a dezastrelor.

Destinata cresterii gradului de constientizare la nivel mondial privind actiunile, politicile si practicile adoptate pentru reducerea expunerii la dezastre la nivel comunitar, aceasta zi contribuie la salvarea oamenilor si a bunurilor acestora.

Avand in vedere ca majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ pierderile de vieti omenesti si pentru a limita pierderile de bunuri materiale, este bine ca populatia sa fie informata si sa cunoasca cum trebuie sa reactioneze in astfel de situatii. In acest sens, ISU reaminteste cetatenilor urmatoarele reguli de comportare si masuri de protectie in cazul producerii de calamitati naturale:
- Pastrati-va calmul;
- Asculta mesajele transmise de posturile nationale de radio si televiziune;
- Nu da crezare zvonurilor, nu crea panica;
- Respecta indicatiile autoritatilor.

Riscurile la care suntem supusi pot fi impartite in doua categorii:
1. fenomene naturale distructive de origine geologica sau meteorologica, ori imbolnavirea unui numar mare de persoane sau animale, produse in mod brusc, ca fenomene de masa. In aceasta categorie sunt cuprinse: cutremurele, alunecarile si prabusirile de teren, inundatiile si fenomenele meteorologice periculoase, epidemiile si epizootiile;
2. evenimente cu urmari deosebit de grave, asupra mediului inconjurator, provocate de accidente. In aceasta categorie sunt cuprinse: accidentele chimice, biologice, nucleare, in subteran, avarii la constructiile hidrotehnice sau conducte magistrale, incendiile de masa si exploziile, accidentele majore la utilaje si instalatii tehnologice periculoase, caderile de obiecte cosmice, accidente majore si avarii mari la retelele de instalatii si telecomunicatii.

Sfaturi practice in caz de dezastru:
- Daca in localitate se produce un dezastru, este posibil sa fiti separat de membrii familiei dvs., care pot fi acasa, la lucru sau la scoala. Pentru o astfel de eventualitate, iata cateva mijloace de a va regasi: stabiliti din timp un loc de intalnire; stabiliti un sistem de comunicare;
- Toti membrii familiei ar trebui sa aiba asupra lor in permanenta, un mijloc de identificare: act de identitate, sau pentru minori un insemn cu date personale;
- Aveti intotdeauna la indemana trusa de urgenta: alimente in conserve pentru circa 3 zile; un radioreceptor cu baterii si baterii de rezerva; lanterna si baterii de rezerva; medicamente pentru tratamentul uzual si de urgenta; haine adecvate sezonului; obiecte personale de igiena.

Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte

Romania este una dintre tarile europene cele mai vulnerabile la dezastrele naturale. In tara noastra, coeficientii de risc de catastrofa (cutremur si inundatii) sunt printre cei mai ridicati din regiune. De asemenea, din cauza schimbarilor climatice, in tara noastra au inceput sa apara din ce in ce mai frecvent furtuni de foarte scurta durata, dar cu efecte majore. Nu in ultimul rand, un cutremur asemanator cu cel din 1977 ar produce daune de miliarde de euro, majoritatea fiind la locuinte fara asigurare. Cu toate acestea, gradul de penetrare al asigurarilor de locuinte era, in prima jumatate a acestui an, de aproape 20%.

Proiectul "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte", ajuns la cea de-a VIII-a editie, este desfasurat de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, cu sprijinul UNSAR - Uniunea Societatilor de Asigurare-Reasigurare din Romania si PAID Romania.

Partenerii campaniei sunt OMNIASIG VIG, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, EUROINS Romania, GROUPAMA Asigurari, GRAWE Romania, GOTHAER Asigurari Reasigurari, DESTINE Broker, FUNK Broker, ASIROM VIG, ERGO Asigurari, RENOMIA SRBA Insurance Broker, ABC Asigurari, ASITO Kapital, GENERALI Romania, EUROLIFE, GLOBASIG Broker, GrECo Romania, INTER Broker, AON Romania, DAW Management, ROMINSURANCE, GARANTA Asigurari, CAMPION Broker, HOBBIT Broker si OTTO Broker.

Mesajele de informare ale campaniei sunt transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media: RFI Romania, Asiguropedia.ro, Revista BIZ, Ziua Veche si SpatiulConstruit.ro.

Mai multe detalii despre campanie sunt disponibile pe http://asigurarealocuintelor.ro/ si pe pagina de Facebook Asigura-te.

Sursa foto: unsplash.com

700 accesari