1asig.ro
1asig.ro

Zeci de morti si sute de raniti in urma unui cutremur care a zguduit sudul Pakistanului

5 min. / 1.540 cuvinte

Cel putin 20 de persoane au murit, iar alte cateva sute au fost ranite in urma unui cutremur care a avut loc in dimineata zilei de joi, 7 octombrie 2021, in sudul Pakistanului, informeaza DW (Deutsche Welle). Potrivit US Geological Survey, cutremurul a avut o magnitudine de 5,7, a fost centrat la aproximativ 20 de kilometri sub suprafata Pamantului si a afectat in special regiunea Balochistan.

PROMO


Oficialii din Balochistan insarcinati cu gestionarea dezastrelor au declarat ca seismul s-a produs la primele ore ale diminetii, in timp ce cei mai multi oameni dormeau. Naseer NASAR - Head of Provincial Disaster Management -, a declarat, pentru AFP: "Intre 15 si 20 de persoane au fost ucise pana in momentul de fata. Bilantul victimelor ar putea creste."

Autoritatile cred ca mai multe persoane ar putea fi prinse sub daramaturi, dupa ce mai multe case s-au prabusit in urma cutremurului. Suhail Anwar HASHMI, un inalt oficial guvernamental, sustine ca, printre persoanele decedate, se numara o femeie si sase copii.

Personalul din cadrul agentiilor militare si civile a fost solicitat ca parte a efortului de raspuns de urgenta si s-a indreptat spre Harnai, care este unul dintre cele mai afectate districte, in apropiere de capitala provinciala Quetta. La randul lor, localnicii s-au implicat in operatiunile de salvare, aducand ranitii la spitale.

Un oficial guvernamental de rang inalt a declarat ca mai multe elicoptere au fost trimise in zona pentru a ajuta la operatiunile de salvare. Terenul accidentat reprezinta o provocare deosebita pentru echipele de cautare si salvare si ingreuneaza eforturile de ajutorare. Cutremurul a intrerupt furnizarea energiei electrice, iar personalul medical din spitalele guvernamentale a fost nevoit sa lucreze la lumina lanternelor.

Reprezentatul unui spital din regiune a declarat, pentru AFP: "Cei mai multi dintre raniti au venit cu membrele fracturate. Zeci de oameni au fost trimisi inapoi dupa acordarea primului ajutor, in timp ce aproximativ 40 de persoane care au fost grav ranite au fost trimise la Quetta, cu ambulantele."

Balochistan este una dintre cele patru provincii din Pakistan. Este cea mai mare din punct de vedere al suprafetei, formand regiunea de sud-vest a tarii, dar este si cea mai putin populata. Pakistanul este situat intr-o zona care se suprapune peste jonctiunea a doua placi tectonice, ceea ce explica frecventa cu care se produc cutremurele.

In 2015, atat Pakistan, cat si Afghanistan au fost zguduite de un cutremur cu magnitudinea 7,5, care a provocat aproximativ 400 de decese. In 2005, un cutremur masiv, cu magnitudinea 7,6, a lovit portiunea din Kashmir administrata de Pakistan, provocand moartea a peste 73.000 de persoane si lasand milioane de oameni fara un adapost deasupra capului. 

 

673 accesari