1asig.ro
1asig.ro
XPRIMM Time for Business: Efectele ...

XPRIMM Time for Business: Efectele falimentului CITY Insurance, dezbatute LIVE pe pagina de Facebook

5 min. / 1.540 cuvinte

Emisiunea XPRIMM Time for Business dezbate miercuri, 29 septembrie a.c., de la ora 15:00. LIVE pe pagina de Facebook, efectele falimentului CITY Insurance, cel mai mare asigurator RCA, asupra platilor externe prin Carte Verde, dar si asupra soferilor si a pietei. Invitatul acestei editii este Sorin GRECEANU, Director General, BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

PROMO


Va invitam sa ne transmiteti intrebarile dumneavoastra pe adresa andreea.radu@xprimm.com! De asemenea, si in momentul emisiunii vor putea fi transmise intrebari live pe pagina XPRIMM de Facebook.

BAAR - Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), care este garant pentru despagubirile evenimentelor produse in strainatate, pe Carte Verde, estimeaza, la o prima vedere ca ar putea plati daune externe de peste 150 milioane de euro dupa falimentul CITY Insurance, cel mai mare asigurator RCA, cu o cota de piata de 45%.

Biroul a platit sume consistente si dupa alte doua mari falimente de la ASTRA Asigurari si CARPATICA Asig, insa falimentul CITY Insurance va presupune eforturi mai mari decat la cele doua anterioare, luand in calcul marimea companiei.

De asemenea, BAAR gestioneaza si consumatorii RCA cu risc ridicat. ASF chiar a transmis, marti, un mesaj prin care solicita tuturor companiilor de intermediere in asigurari sa informeze toti clientii asupra faptului ca daca acestia primesc de la cel putin trei asiguratori diferiti oferte ale caror prime de asigurare RCA sunt cu 36% mai mari fata de tariful de referinta, aferent segmentului de risc din care fac parte, sunt incadrati in categoria asiguratilor cu risc ridicat. Acest tip de clienti pot sa solicite Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) o oferta pentru incheierea unui contract RCA.

Mecanismul de calcul al politelor RCA (asigurari de raspundere civila auto) care se aplica soferilor cu risc ridicat de accidente, prin care se aplica "Factorul N", calculat de BAAR, a intrat in vigoare in august 2017. Valoarea Factorului N este de 1,36 si arata ca o persoana care primeste de la cel putin trei asiguratori diferiti oferte ale caror prime de asigurare RCA sunt mai mari cu 36% fata de tariful de referinta aferent segmentului de risc din care face parte, este incadrata in categoria asiguratilor cu risc ridicat si poate sa solicite BAAR o oferta pentru incheierea unui contract RCA.

Asiguratii cu risc ridicat vor primi de la BAAR o oferta al carei pret va fi calculat prin inmultirea tarifului de referinta cu 1,36 si cu coeficientul aferent clasei de Bonus/Malus.

Pana in prezent nu au fost cazuri de clienti cu risc ridicat, insa, dupa retragerea autorizatiei de functionare a CITY Insurance, au aparut mai multe discutii referitoare la tarifele RCA mai mari, in special in cazul transportatorilor, pentru care CITY aplica niste tarife sub cele din piata.

Decizia ASF de retragerea autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, luni - 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial, Partea I, nr 921.

Conform concluziilor publicate in decizia ASF, "ca urmare a nerealizarii masurilor stabilite in planul de finantare pe termen scurt si in planul de redresare, cerintele de capital minim (MCR) si de solvabilitate (SCR) nu au fost restabilite, in fapt situatia financiara a Societatii este una deteriorata semnificativ data fiind valoarea negativa a fondurilor proprii detinute de aceasta".

"Deficientele constatate privind nedetinerea de fonduri proprii eligibile sa acopere atat cerinta de capital de solvabilitate (SCR), cat si cerinta minima de capital (MCR) alaturi de riscul de lichiditate extrem de ridicat identificat au implicatii directe asupra tuturor obligatiilor rezultate din activitatea de asigurare, iar coroborat cu faptul ca societatea detine cea mai ridicata cota de piata pe segmentul asigurarilor RCA rezulta un impact semnificativ asupra persoanelor prejudiciate, prin afectarea drepturilor si intereselor acestora, putand conduce la aparitia unui potential risc sistemic, fapt sustinut si de cresterea constanta a cotei de piata a societatii in ultimii doi ani (39,03% in data de 31.12.2019, 43,49% la 31.12.2020, respectiv 46,34% la data de 30.06.2021)", se mai specifica in concluziile ASF. Mai multe detalii AICI!

 

CITITI PE ACEEASI TEMA:
GHID util pentru asiguratii afectati de intrarea in insolventa a societatii CITY Insurance (INFOGRAFIC)
FGA primeste cereri de plata din partea creditorilor de asigurare ai CITY Insurance
Decizia ASF de retragere a autorizatiei CITY Insurance si deschiderea procedurii de faliment a fost publicata in Monitorul Oficial
BAAR estimeaza ca va plati daune externe de peste 150 mil. euro dupa falimentul CITY Insurance

1.404 accesari