1asig.ro
1asig.ro

WTW: Munca de acasa este aici pentru a ramane, in timp ce companiile invata sa se adapteze

5 min. / 1.540 cuvinte
Pe fondul pandemiei COVID-19, numarul companiilor din Marea Britanie care au implementat munca de acasa a crescut la 73%, comparativ cu 20% in 2019, noteaza un studiu realizat de Willis Towers Watson si citat de CIR Magazine. Desi angajatorii anticipeaza ca, in primul trimestru al anului viitor, munca de acasa va scadea usor, pe masura ce companiile si angajatii invata sa se adapteze la un nou stil de viata, in timpul unei pandemii, 64% dintre angajati vor continua sa lucreze de acasa, mai arata WTW.

PROMO


Perspectivele pe termen lung sugereaza ca scenariul muncii de la birou va fi destul de diferit de tiparul de dinainte de pandemia COVID-19. Astfel, companiile anticipeaza ca, in urmatorii 3 ani, va fi un echilibru mai mare intre numarul angajatilor care lucreaza de la birou si al celor care lucreaza de acasa - 43% vs. 37% -, insa, chiar si in aceste conditii, nivelul celor ce lucreaza de acasa va fi de cel putin 7 ori mai mare decat nivelul observat in urma cu 3 ani (5%).

"Trecerea rapida la munca de acasa si/sau la munca de la distanta va deveni, probabil, ceva permanent pentru multi angajatori. In timp ce majoritatea angajatorilor ofera, astazi, tipare flexibile de munca, din motive de siguranta, multi recunosc, de asemenea, ca munca de la distanta sau tiparele flexibile pot juca un rol semnificativ, pe masura ce depasim pandemia COVID, in pastrarea talentelor, sprijinirea diversitatii si mentinerea angajatilor si a productivitatii", sustine Hazel REES - Senior Director, Willis Towers Watson.

Dintre cei 168 de angajatori din Marea Britanie care au fost chestionati pentru studiul WTW - "Flexible Work and Rewards Study", studiu realizat in perioada septembrie - octombrie 2020 -, 86% au mentionat ca principalul factor care i-a determinat sa opteze pentru munca alternativa a fost siguranta angajatilor. De asemenea, 55% dintre angajatori au declarat ca erau constienti de faptul ca aceasta flexibilitate ar putea mentine sau creste angajamentul angajatilor, in vreme ce 50% au declarat ca flexibilitatea poate ajuta la pastrarea angajatilor.

In ciuda nivelurilor ridicate anticipate pentru viitor in ceea ce priveste munca de acasa si/sau munca de la distanta, mai putin de jumatate dintre companii considera ca procesele lor actuale de arhitectura (45%) si de nivelare a posturilor (43%) sustin dezvoltarea unei forte de munca flexibile si agile. Acelasi studiu mai subliniaza ca 28% dintre angajatori inca nu au implementat politici care sa gestioneze modalitatile flexibile de munca.

"Companiile recunosc ca unele dintre practicile de munca impuse de pandemie sunt aici pentru a ramane, dar considera ca modul in care munca este structurata si remunerata se bazeaza in continuare pe roluri indeplinite la fata locului, in cadrul echipelor organizate geografic. Vestea buna este ca tendinta in multe organizatii se indrepta oricum in directia unei abordari mai flexibile, iar pandemia COVID-19 a marit viteza schimbarii. Acum, angajatorii trebuie sa faca un pas inapoi si sa examineze starea viitoare a organizatiei lor, per ansamblu, si sa decida cum pot profita la maximum de noua lor forta de munca agila", a mai punctat Hazel REES.

1.266 accesari