1asig.ro
1asig.ro

WTW: In ciuda unei reveniri in T4, activitatea de M&A din 2020 a atins cel mai scazut nivel de la criza financiara globala

5 min. / 1.540 cuvinte
In ciuda unei reveniri in ultimul trimestru al anului trecut, activitatea globala de fuziuni si achizitii (M&A - Mergers and Acquisitions) din 2020 a atins cel mai scazut nivel de la criza financiara globala (GFC - Global Financial Crisis, 2007-2008 n.red.), informeaza Willis Towers Watson.

PROMO


Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM), cel mai recent studiu WTW cu privire la activitatea M&A, a indicat ca, la nivel global, au fost inregistrate doar 674 de procese de fuziuni si achizitii, evaluate la peste 100 de milioane de dolari, per ansamblu.

Dupa cum subliniaza WTW, numarul M&A din 2020 este mai mic decat cel din 2019 (774). De fapt, arata WTW, in 2020 s-a inregistrat cel mai mic volum anual din 2009, cand, la nivel global, erau inregistrate 332 de tranzactii M&A finalizate, in valoare totala de peste 100 de milioane de dolari.

Mai putin surprinzator, pandemia globala COVID-19, ce a lovit inca de la inceputul anului, a oprit, pentru o mare parte a anului 2020, activitatea M&A, pe fondul volatilitatii si incertitudinii din piata financiara. Cu toate acestea, T4 2020 a adaugat o oarecare pozitivitate unui sector afectat.

Potrivit WTW, T4 2020 a adus 246 de tranzactii M&A finalizate la nivel global, un nivel mai mare decat cel din aceeasi perioada a lui 2019 (210). WTW spune ca aceasta crestere a fost posibila pe fondul activitatii din America de Nord, care a inregistrat prima performanta trimestriala pozitiva din ultimii trei ani.

"Anul 2020 a fost unul diferit de tot ce am vazut pana acum, alimentat de o pandemie fara sfarsit, de o incertitudine economica masiva (...) si de tensiuni geopolitice in crestere. Desi lumea din 2021 ramane un loc volatil (...), exista conditii pentru unul dintre cei mai buni ani la nivel de fuziuni si achizitii. Pandemia a demonstrat nevoia companiilor de a dubla eforturile in a adopta inovatia in modele de business existente si de a se concentra pe o abordare digitala, pentru a construi noi rute catre piata. Dupa un an provocator pentru M&A, companiile vor continua sa construiasca rezilienta, pentru a rezista socurilor sau crizelor din viitor, cu un numar tot mai mare de tranzactii in toate sectoarele axate pe diversificare si pe captarea unor capabilitati mult cautate", sustine Jana MERCEREAU - Head of Corporate M&A Consulting, Great Britain, WTW.

162 accesari