1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

WTW: Climatul economic si atacurile cibernetice, cele mai mari preocupari in materie de D&O

Climatul economic si atacurile cibernetice raman principalele preocupari in randul respondentilor la cel mai recent sondaj al WTW privind raspunderea civila a directorilor, informeaza Reinsurance News. Astfel, raportul - intocmit in baza raspunsurilor primite de la respondenti din 40 de tari -, arata ca cele 5 riscuri principale pentru directori sunt atacurile cibernetice, pierderea de date, extorcarea cibernetica, riscul de reglementare si urmarirea penala ca urmare a incalcarii regulamentelor privind sanatatea si siguranta sau mediul. Cei mai multi dintre respondenti au considerat ca atacurile cibernetice si climatul economic sunt cele mai importante riscuri.

James COOPER - Partner, Clyde & Co. (companie care a realizat studiul impreuna cu WTW) -, a subliniat: "Nu este, probabil, o surpriza faptul ca respondentii au identificat principalele doua riscuri pentru directori ca fiind atacurile cibernetice si pierderea de date, acestea fiind in fruntea listei in ultimii trei ani. Cu toate acestea, o noua amenintare este reprezentata de extorcarea cibernetica."

"Anul trecut, atacurile au evoluat de la dubla extorcare, la tripla extorcare, in care infractorii incearca sa obtina bani de la terte parti care au legatura cu bresa initiala de securitate, cum ar fi clientii. Aceasta este o evolutie ingrijoratoare si adauga un nivel suplimentar de presiune asupra directorilor si ofiterilor (D&O) pentru a pune in aplicare controale adecvate de securitate cibernetica si pentru a reactiona eficient in fata unui atac", a mai punctat James COOPER.

Dintre primele cinci riscuri pentru directori, extorcarea cibernetica a fost singurul risc care a crescut in importanta in ultimul an, intrand pentru prima data in top cinci. Atacul cibernetic si pierderea de date au fost ambele reportate din 2021, in timp ce riscul de reglementare si urmaririle penale care decurg din legislatia privind sanatatea si siguranta sau mediul au scazut, intr-o oarecare masura. Despagubirile pe segmentul angajatilor nu au mai fost indicate printre principalele riscuri.

Sondajul a mai constatat ca preocuparile legate de climatul economic au fost cele mai scazute in UK, cu 63%, dar au crescut la 92% in America Latina. De asemenea, doar 53% dintre respondentii din Marea Britanie erau ingrijorati de atacurile cibernetice, comparativ cu 79% in America de Nord.

Jon VOCKING - Head of UK D&O, WTW -, a declarat ca infractorii cibernetici au devenit din ce in ce mai activi, pe fondul tendintei tot mai mari a muncii de la distanta. "Asiguratorii D&O se concentreaza din ce in ce mai mult asupra masurilor necesare pe care directorii si ofiterii le-au luat si continua sa le ia pentru a proteja activele digitale ale companiilor lor. Ne pregatim clientii pentru aceasta supraveghere sporita", a precizat Jon VOCKING.

Nu in ultimul rand, sursa citata subliniaza ca este interesant faptul ca 48% dintre respondentii din Asia au declarat ca Brexit-ul reprezinta o preocupare, comparativ cu un sfert dintre respondentii din Marea Britanie, 5% dintre respondentii din SUA, 9% dintre cei din Europa si 11% dintre cei din America Latina.