1asig.ro
1asig.ro

WTW: Atacurile cibernetice si pierderile de date, cele mai importante doua riscuri cu care se confrunta directorii si administratorii

5 min. / 1.540 cuvinte
Atacurile cibernetice si pierderile de date sunt cele mai importante riscuri cu care se confrunta directorii si managerii (D&O - Directors & Officers), schimbarile generate de pandemie la nivelul practicilor de munca sporind aceste preocupari, arata un studiu realizat de Willis Towers Watson si Clyde & Co, citat de catre Insurance Journal - "D&O Liability Survey 2021".

PROMO


Acoperind Marea Britanie, Europa, APAC si SUA, studiul in cauza enumera cele mai importante cinci riscuri identificate de catre directori si administratori:
  • Atacuri cibernetice (indicate de 56% dintre respondenti, care considera ca acest risc e fie "foarte semnificativ", fie "extrem de semnificativ")
  • Pierderea datelor (49%)
  • Riscuri de reglementare, inclusiv amenzi si sanctiuni (46%)
  • Incalcari ale legislatiei de mediu si/sau a celei privind sanatatea si siguranta angajatilor (41%)
  • Riscul de despagubire a unor fosti sau actuali angajati (asa-numitele "employment claims" - 38%)
Atacurile cibernetice si pierderile de date sunt in Top 3 inca din 2016, pierderile de date avansand in top atat in 2018, cat si in 2019. Raportul "D&O Liability Survey 2021" arata ca, probabil, acest lucru a venit pe fondul intrarii in vigoare a GDPR, in 2018. Avand in vedere trecerea la munca de la distanta, pe fondul pandemiei COVID-19, nu e surprinzator faptul ca atacurile cibernetice si pierderea datelor conduc topul riscurilor de care se tem directorii si administratorii.

"Pandemia COVID-19 s-a dovedit a fi un teren fertil pentru infractorii cibernetici, care cauta sa exploateze punctele slabe - companii care, peste noapte, trebuie sa treaca la noi proceduri si sisteme; de multe ori, cu o forta de munca de la distanta. (...) Atacurile ransomware sunt in crestere, ceea ce ar putea expune directorii si administratorii la sanctiuni penale", arata studiul.

Alte cateva concluzii ale studiului "D&O Liability Survey 2021":
  • Riscul de reglementare a coborat pana pe pozitia a treia, in ultimii trei ani, in timp ce riscul de litigii si creante ale actionarilor nu se mai regaseste in primele cinci. In perioada 2011 - 2017, riscul de reglementare a fost principala amenintare la adresa D&O.
  • Riscul de despagubire a unor fosti sau actuali angajati este, alaturi de riscul de reglementare, al treilea cel mai important risc pentru respondentii din SUA (45%). La nivel global, acest risc este indicat de 38% dintre respondenti.
  • Pentru moment, schimbarile climatice par sa fi trecut in plan secundar, pentru abordarea unor riscuri mai urgente, generate de actualul mediu economic si geo-politic. Riscul climatic ramane, totusi, un risc cheie si in crestere pentru D&O.
  • Un rezultat surprinzator al studiului este "scaderea semnificativa a ingrijorarilor respondentilor cu privire la riscul de insolventa, faliment sau colaps corporativ", in ciua ingrijorarilor asiguratorilor cu privire la un "tsunami" al insolventelor generate de masurile de carantina impuse pe fondul pandemiei. 62,66% dintre respondenti considera ca riscul de insolventa, faliment sau colaps este "deloc semnificativ" sau "oarecum semnificativ".
Ajuns la cea de-a opta editie, studiul realizat de WTW si Clyde&Co a adus la start participanti din America de Nord (28%), UK (34%), Europa (21%), Asia-Pacific (16%) si America Latina (1%). Dintre participanti, 26% au reprezentat companii financiare si companii de asigurari. Studiul poate fi accesat AICI.

906 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO