1asig.ro
1asig.ro

WMO: Schimbarile climatice si-au continuat marsul necrutator. 2020, pe cale sa devina unul dintre cei mai fierbinti ani din istorie

5 min. / 1.540 cuvinte
Schimbarile climatice si-au continuat marsul necrutator in 2020, care este pe cale sa devina unul dintre cei mai fierbinti ani din istoria masuratorilor meteorologice, noteaza Organizatia Meteorologica Mondiala (WMO - World Meteorological Organization), care subliniaza ca 2011 - 2020 va fi cel mai cald deceniu inregistrat, cei mai fierbinti 6 ani fiind observati incepand cu anul 2015.

PROMO


Raportul - care se bazeaza pe contributiile a zeci de organizatii si experti din intreaga lume -, arata cum evenimentele cu impact ridicat, inclusiv caldura extrema, incendiile de vegetatie si inundatiile, precum si sezonul uraganelor din Atlantic, au afectat milioane de oameni, agravand amenintarile la adresa sanatatii si a securitatii oamenilor, precum si cele la adresa stabilitatii economice aduse de pandemie.

In ciuda masurilor de carantina impuse pe fondul pandemiei COVID-19, concentratiile de gaze cu efect de sera din atmosfera au continuat sa creasca, determinand incalzirea planetei, lucru care va fi resimtit si de generatiile viitoare, prin prisma faptului ca, potrivit sursei citate, durata de viata a CO2 in atmosfera este una impresionanta.

"Temperatura medie globala din 2020 este estimata la un nivel cu aproximativ 1,2 grade Celsius peste nivelul preindustrial (1850 - 1990). Exista o probabilitate de cel putin 20% ca acest nivel sa depaseasca, temporar, 1,5 grade Celsius pana in 2024. Anii caldurosi care au depasit recorduri au coincis, de obicei, cu un eveniment puternic de tip El Nino, asa cum a fost in 2016. Acum, ne confruntam cu un La Nina, care are un efect de racire asupra temperaturilor globale, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a opri caldura inregistrata anul acesta. In ciuda conditiilor actuale de La Nina, anul 2020 a aratat deja o caldura aproape record, comparabila cu recordul din 2016. Din pacate, 2020 a fost inca un an extraordinar pentru climatul nostru. S-au inregistrat noi temperaturi extreme atat pe uscat, cat si la nivel de oceane, mai ales in Arctica. Incendiile de vegetatie au mistuit zone intinse din Australia, Siberia, coasta de vest a SUA si America de Sud. Am vazut un numar record de uragane in Atlantic, dar si inundatii in Africa si Asia de Sud-Est, care au dus la stramutari masive ale populatiei si au subminat securitatea alimentara pentru milioane de persoane", spune Prof. Petteri TAALAS - Secretary-General, WMO.

Temperatura medie globala pentru perioada ianuarie - octombrie 2020 a fost cu aproximativ 1,5 grade Celsius peste linia de baza 1850 - 1900, utilizata pentru aproximarea nivelurilor preindustriale. Totusi, WMO subliniaza ca este foarte probabil ca 2020 sa devina unul dintre cei mai fierbinti 3 ani din istoria masuratorilor meteorologice la nivel global.

Cel mai notabil val de caldura a fost inregistrat in nordul Asiei (in zona Siberiei), acolo unde temperaturile au fost cu peste 5 grade Celsius mai mari decat media. Caldura din Siberia a atins apogeul spre sfarsitul lunii iunie, atunci cand a atins, in data de 20 iunie, nu mai putin de 38 de grade Celsius la Verkhoyansk, ceea ce reprezinta, provizoriu, cea mai ridicata temperatura inregistrata oriunde la nord de Cercul Polar.

Raportul final cu privire la anul 2020 va fi publicat in martie 2021, subliniaza WMO. Pana atunci, raportul provizoriu realizat de catre World Meteorological Organization, "The 2020 Provisional State of the Global Climate", care analizeaza datele din perioada ianuarie - octombrie 2020, este disponibil AICI.

845 accesari