1asig.ro
1asig.ro

WMO: Sansele de a evita o criza climatica de proportii sunt din ce in ce mai mici

5 min. / 1.540 cuvinte
Sansele de a evita o criza climatica de proportii sunt tot mai mici, avertizeaza Organizatia Meteorologica Mondiala (WMO - the World Meteorological Organisation). Potrivit WMO, temperatura globala anuala va fi, probabil, cu 1 grad Celsius mai mare, in fiecare din urmatorii 5 ani, decat nivelurile preindustriale. Mai mult decat atat, intr-unul dintre anii din perioada 2020-2024, se va inregistra o temperatura cu 1,5 grade Celsius mai mare, noteaza WMO.

PROMO


"Acest studiu arata, cu un nivel ridicat de competenta stiintifica, provocarea uriasa care poate impiedica indeplinirea obiectivelor presupuse de Acordul de la Paris privind schimbarile climatice, de a avea, in acest secol, o crestere a temperaturii globale mult sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, precum si de a continua eforturile de a limita cresterea temperaturilor la 1,5 grade Celsius", spune Profesorul Petteri TAALAS - Secretary-General, WMO.

Temperatura medie la nivel global este deja cu 1 grad Celsius mai mare decat nivelurile preindustriale, iar Acordul de la Paris presupune ca temperatura trebuie mentinuta "mult sub" o crestere de 2 grade Celsius si, totodata, ca lumea trebuie sa depuna toate eforturile necesare pentru a limita cresterea temperaturii la 1,5 grade Celsius. Acum, se pare ca exista o posibilitate tot mai mare de a atinge acest prag de 1,5 grade Celsius in urmatorii ani.

Conform celui mai recent raport WMO, temperatura globala va creste, pana in 2024, cu 0,91-1,59 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Cu toate acestea, sustin cercetatorii, posibilitatea ca unul dintre urmatorii 5 ani sa fie mai fierbinte cu 1,5 grade decat nivelurile preindustriale este, in momentul de fata, de 20%. Ingrijorator este, insa, ca aceasta posibilitate creste odata cu trecerea timpului, mai subliniaza acelasi raport WMO.

Mai mult decat atat, precizeaza Organizatia Meteorologica Mondiala, e foarte probabil ca regiunea arctica sa se fi incalzit, anul acesta, de doua ori mai mult decat media globala. In acest an, noteaza WMO, se va observa si ca, din cauza schimbariloc climatice, regiuni vaste din America de Sud, Africa de Sud, precum si Australia devin tot mai aride. De asemenea, cresterea intensitatii furtunilor din Atlanticul de Nord va afecta, probabil, atat Marea Britanie, cat si Europa de Vest.

"WMO a subliniat in mod repetat ca declinul economic si industrial provocat de pandemia COVID-19 nu e un substitute pentru actiuni climatice sustinute si coordonate. In timo ce COVID-19 a provocat o criza economica internationala severa in materie de sanatate, schimbarile climatice pot pune in pericol, timp de secole intregi, bunastarea umana, ecosistemele si economiile. Guvernele ar trebui sa foloseasca aceasta oportunitate pentru a imbratisa actiunile climatice ca parte a programelor de recuperare", a mai adaugat Profesorul Petteri TAALAS - Secretary-General, WMO.

381 accesari