1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Vouchere de 9.000 de lei pentru un nou program Rabla in Bucuresti

Primaria Capitalei va lansa etapa a doua a Programului de stimulare a eliminarii din traficul bucurestean a masinilor cu grad ridicat de poluare, prin acordarea de 5.000 de vouchere, in valoare de 9.000 lei fiecare. Acestea pot fi utilizate pentru cumpararea de masini sau electrocasnice, prin casarea unor masini vechi, cu norme de pana la Euro 2.

Potrivit unui proiect votat, miercuri, in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti, Primaria Capitalei va implementa etapa a II-a programului "Rabla". Proiectul a fost aprobat cu 32 de voturi, 6 abtineri si 7 voturi impotriva.

Primarul General, Gabriela FIREA a declarat: "Prin acest proiect, care se va derula in perioada 2020-2021, vom acorda de 5.000 eco-vouchere, in valoare de 9.000 de lei fiecare, bucurestenilor care locuiesc in centrul orasului, in schimbul predarii spre casare a unui autovehicul uzat ce are norma de poluare non euro, euro 1 sau euro 2. Am promis la sfarsitul anului trecut, cand prin instituirea vinietei OXIGEN s-a interzis accesul in centrul Capitalei a masinilor non euro, euro 1 si euro 2, ca vom gasi solutii pentru rezidenti. Ne dorim sa-i ajutam pe cei care locuiesc in zona centrala sa isi achizitioneze un autoturism nepoluant sau sa fie despagubiti daca decid sa renunte la masinile vechi pe care le detin".

Ea a explicat ca proiectul se adreseaza cu prioritate persoanelor fizice sau familiilor cu domiciliul stabil in perimetrul ZACA si care detin in proprietate un singur autoturism intens poluant, inmatriculat si inregistrat la acelasi domiciliu cu cel al proprietarului: "Am primit sute de mesaje, e-mail-uri, petitii la registratura sau solicitari pe retelele de socializare in care ni se semnala faptul ca multi bucuresteni care locuiesc in centru, pensionari sau persoane cu venituri mici, se vad in imposibilitatea de a mai ajunge acasa cu autoturismul personal pentru ca este interzis accesul masinilor intens poluatoare in zona ZACA. Reamintesc faptul ca, la fel ca in prima etapa, eco-voucherele vor putea fi utilizate pentru achizitionarea de autoturisme noi cu norme de poluare care sa asigure un nivel redus de emisii - EURO 6, non-diesel, electrice sau hibride, alte mijloace alternative de locomotie, noi, non-diesel sau electrice, obiecte electrocasnice cu clasa energetica superioara (frigidere, masini de spalat rufe/vase, aparate de aer conditionat, cuptoare, aspiratoare etc.) sau electronice (televizoare, laptop, tableta, imprimante laser/inkjet etc.)".

Totodata, Edilul Sef a subliniat ca, in cazul in care daca in prima faza de inscriere nu se solicita emiterea tuturor celor 5.000 de vouchere, acestea vor putea fi acordate si altor bucuresteni care doresc sa renunte la autoturismele vechi. Toate aceste detalii tehnice vor fi stabilite clar in regulamentul proiectului.

Se defineste Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) in perimetrul delimitat de: P-ta Victoriei - bd. Iancu de Hunedoara - sos. Stefan cel Mare str. Polona - str. Mihai Eminescu - str. Traian - bd. Nerva Traian - bd. Gheorghe Sincai - str. Lanariei - Calea Serban Voda - bd. Marasesti - str. Mitropolit Nifon - bd. Libertatii - Calea 13 Septembrie - sos.Pandurilor - sos.Cotroceni - spl. Independentei - str. Stirbei Voda - str. Berzei - str. Buzesti - p-ta Victoriei.