1asig.ro
1asig.ro

Vladimir STIRBU, MOLDCARGO: Subscrierile companiei au crescut cu 28% in 2019

5 min. / 1.540 cuvinte
Anul 2019 a fost unul satisfacator pentru MOLDCARGO, compania inregistrand prime brute subscrise in valoare de 120 miloane lei, in crestere cu 28% fata de anul precedent. Pe langa segmantele RCA si Carte Verde, anul trecut au crescut si asigurarile CASCO sau Travel, insa, un rezultat imbucurator a venit din asigurarile de bunuri, inclusiv din randul persoanelor fizice, a declarat pentru xprimm.md, Vladimir STIRBU, Director General, MOLDCARGO.

"Pentru MOLDCARGO anul 2019 a fost un unul satisfacator, intrucat am reusit sa subscriem circa 120 milioane lei, cu 28% mai mult decat in anul 2018. Pe langa tipurile de asigurare traditionale pe segmentul RCA si Carte Verde, am reusit sa dezvoltam si vinzarile de asigurari de tip CASCO si Travel, insa, cel mai imbucurator este faptul ca am obtinut un rezultat bun pe asigurarile de bunuri, inclusiv a persoanelor fizice", a precizat oficialul MOLDCARGO.

Insa, anul 2019 s-a remarcat printr-o serie de evenimente cu un impact major in activitatea operationala si, implicit asupra rezultatului financiar.

"In februarie anul trecut, au fost operate modificari la actele normative potrivit carora a fost diminuata prima de asigurare de baza cu 15% la asigurarile RCA si Carte Verde, fapt ce a influentat substantial rezultatul tehnic pe aceste produse. Pe de alta parte anul 2019 s-a remarcat prin implementarea de 2 ori (in februarie si in luna august) a modificarilor legislative prin care initial intermediarii in asigurari au fost scosi de pe segmentul RCA si Carte Verde, ulterior fiind repusi in dreptul de a intermedia aceste produse", a spus Vladimir STIRBU.

"Totodata in perioada februarie-august intermediarii nu erau in drept sa incaseze prime de asigurare de la clienti pe nici un produs de asigurare, fapt ce a condus la ajustarea businessurilor - modelului de lucru in societate de 2 ori la distanta de jumatate de an. De asemenea, tot anul trecut au fost puse in aplicare si modificari ce au inasprit cerintele privind formarea rezervelor de asigurare, privind cerintele fata de persoanele cu functie de raspundere, cerintele privind activele admise in scop de solvabilitate si nu in ultrimul, rand cerinta privind alocarea de active eligibile pentru a reprezenta capitalul propriu minim in proportie de 50% fata de 33%, cum a fost pana la modificari (din 01 ianuarie 2020 cerinta de alocare de active eligibile constituie 100% din capitalul minim de 22,5 milioane lei plus rezervele de asigurare)", a completat Vladimir STIRBU.

In privinta planurilor companiei pentru 2020, oficialul MOLDCARGO spune ca va fi un an "al fazei finale de punere in aplicare a cerintelor prudentiale mentionate, repsectiv, pe langa sporirea indicatorilor de eficienta si de imbunatatire a calitatii de deservire a clientilor, preocuparea de baza va fi conlucrarea cu actionariatul in vederea reprofilarii activelor societatii".

Pe de alta parte, in privinta perspectivelor pentru piata de asigurari din 2020, Directorul General MOLDCARGO spune ca se doreste o crestere a acesteia, in conditiile in care si economia va evolua pozitiv, precum si o capacitate de plata mai buna a cetatenilor si a agentilor economici.

"Perspectivele pietei asigurarilor se deduc din perspectivele macro-economice ale statului, respectiv toti ne dorim crestere economica, flux de investitii si capacitate de plata mai buna a cetatenilor si agentilor economici. Din pacate, in conditiile actuale, din varii motive, in primul rind din cauza costurilor cu dauna, cu comisioanele, cu reasigurarea etc., pretul politei nu permite generarea de profituri pentru a capitaliza piata fara injectii de capital din partea actionarilor, or aceasta constituie pe moment o caracteristica negativa pentru respectivul sector financia", a concluzionat Vladimir STIRBU.

Societatea de Asigurari- Reasigurari MOLDCARGO activeaza pe piata de asigurari si reasigurari din anul 1999.

761 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO