1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Vin ninsorile in Bucuresti. Fii ...

Vin ninsorile in Bucuresti. Fii precaut. Fii #treazlavolan!

Administratia Nationala de Meteorologie a emis, joi, noi alerte de vreme rea. Astfel, de joi ora 18.00 pana duminica ora 22.00 , intra in vigoare un cod galben de ninsori, viscol si polei pentru jumatate din tara.

Codul galben este valabil inclusiv pentru Capitala, unde meteorologii se asteapta la precipitatii sub forma de ploaie, lapovita si ninsoare, astfel incat vor fi favorizate depunerile de polei.

Incepand de vineri noapte vor predomina precipitatiile sub forma de ninsoare, astfel incat stratul de zapada depus va avea grosimi variabile, in general de 8-15 cm.

Fii #treazlavolan!

Pentru toti cei aflati la volan, astfel de conditii meteo determina un risc mai mare de accident rutier. Prin urmare, este cu atat mai important sa fii #treazlavolan si sa respecti atat regulile de circulatie, cat si masurile de condus preventiv.

Atentie: adapteaza mereu viteza la conditiile meteo! Distanta de franare poate creste de pana la 2 ori pe carosabil ud si de pana la 10 ori pe carosabil acoperit cu zapada sau gheata.

Sfaturi pentru condusul pe timp de iarna:

  • Condu preventiv! Adapteaza permanent viteza la conditiile de drum si trafic! Fii mereu atent la conditiile de drum si la ceilalti participanti la trafic. Pe carosabil alunecos, limitele de viteza sunt dictate mai degraba de prudenta: circula cu o viteza care sa iti permita sa ai suficient timp de reactie in caz de pericol.
  • Pastreaza o distanta suficienta fata de masina care circula in fata ta. Distanta de franare in conditii de carosabil umed ori acoperit de polei, gheata, zapada sau mazga este mult mai mare decat pe carosabil uscat, putand sa creasca si de pana la 10 ori!
  • Niciodata nu brusca masina pentru ca risti sa pierzi controlul! Nu vira brusc, nu accelera sau frana brusc! Accelereaza lent si franeaza din timp si in etape succesive, chiar si la viteze reduse!
  • Nu accelera puternic si nici nu opri in timp ce urci o panta pentru ca poti pierde aderenta. Ai grija totusi sa incepi urcarea cu suficient avant.
  • Nu frana brusc in timpul virajelor, pentru a evita deraparea. De asemenea, ia piciorul de pe acceleratie daca simti ca incepi sa pierzi controlul masinii.
  • Utilizeaza frana de motor cand drumul este alunecos! Invata sa folosesti frana de motor (trecerea succesiva in trepte de viteza inferioare) atunci cand este cazul. In anumite situatii, poate fi mai eficienta decat apasarea pedalei de frana.
  • Pastreaza-ti calmul la volan! In conditii meteo nefavorabile, dar si in preajma sarbatorilor de iarna, traficul devine aglomerat si obositor. Planifica-ti eficient traseul si utilizeaza masina doar atat cat este nevoie pentru te intoarce cat mai repede cu cadourile pentru cei dragi.
  • Nu utiliza niciodata sistemele de pilot automat (cruise control) pe carosabil umed sau acoperit cu gheata sau zapada.
  • Nu pleca la drum obosit! De asemenea, pe vreme rece, nu face foarte cald in masina, deoarece poate fi stimulata starea de somnolenta. Deschide ocazional geamul pentru a aerisi in interiorul masinii pe durata calatoriei.
  • Daca drumul nu este curatat, evita sa circuli pe urmele lasate de autovehiculele din fata ta, deoarece zapada tasata este mai alunecoasa decat cea proaspata.