1asig.ro
1asig.ro

Vienna Insurance Group: Subscrierile au ajuns la aproape 8 miliarde de euro in primele 9 luni

5 min. / 1.540 cuvinte
Vienna Insurance Group (Wiener Versicherung Gruppe) a inregistrat performante operationale solide in primele trei trimestre ale anului 2020. Veniturile din prime au crescut fata de anul trecut, pana la circa 8 miliarde de euro, transmit oficialii grupului.

PROMO


Rata combinata s-a imbunatatit comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 96,1%.

Pandemia de Covid-19 a avut un impact semnificativ asupra rezultatului financiar, care a scazut cu 18%, la 513 milioane de euro. In plus, deprecierea fondului comercial in valoare de 118 milioane de euro din prima jumatate a anului 2020 a avut un impact asupra profitului inainte de impozitare.

"Rezultatele Vienna Insurance Group indica o performanta solida in pofida situatiei dificile cauzata de pandemia de COVID-19. Din punct de vedere operational, consideram ca suntem in continuare capabili sa gestionam impactul pandemiei asupra grupului. Modelul nostru de business, cu o larga diversitate in ceea ce priveste tarile, brandurile, canalele de distributie si produsele, si-a dovedit eficacitatea si in perioadele dificile. Acest lucru ne permite sa valorificam in continuare oportunitatile si sa ne punem in aplicare obiectivele de crestere pe termen lung", a declarat Elisabeth STADLER, Directorul General al Vienna Insurance Group.

Crestere stabila a primelor

Dupa primele trei trimestre din 2020, veniturile totale din prime au crescut cu 1,7%, pana la 7.986 milioane de euro. Grupul a raportat o crestere constanta a primelor, in pofida impactului semnificativ al pandemiei de Covid-19. Cu exceptia asigurarilor de viata, unde veniturile din prime au scazut usor cu aproximativ 1%, toate liniile de business au raportat cresteri in primele trei trimestre ale acestui an, in special segmentul "alte asigurari de bunuri" (+ 5,3%). Cresterea veniturilor din prime a determinata in principal de pietele din Austria si Polonia. Pietele din Turcia /Georgia, Romania si Ungaria au raportat, de asemenea, cresteri peste medie ale veniturilor din prime.

Rezultatul financiar si deprecierea fondului comercial au afectat profitul

Profitul inainte de impozitare a fost de 266,3 milioane de euro in primele noua luni ale anului 2020, in scadere cu 29,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Acest indicator a fost puternic influentat de scaderea rezultatului financiar, precum si de deprecierea fondului comercial efectuata pentru pietele din Bulgaria, Croatia si Georgia in prima jumatate a anului 2020. Fara aceasta depreciere a fondului comercial, de aproximativ 118 milioane de euro, profitul inainte de impozitare ar fi crescut cu 2,1% pana la 384,1 milioane de euro in primele noua luni ale anului 2020.

Rezultatul financiar (inclusiv rezultatul companiilor consolidate prin metoda capitalului propriu) s-a ridicat la aproximativ 513 milioane de euro, marcand o scadere de 18% fata de anul anterior ca urmare a evolutiei negative a pietelor de capital din cauza Covid-19, precum si ca urmare a unor efecte cu caracter exceptional. Profitul dupa impozitare si interesele minoritare a fost de 175 de milioane de euro (- 22,7%) la sfarsitul primelor trei trimestre ale anului 2020. Republica Ceha, Romania si Slovacia au avut cele mai mari contributii in termeni absoluti la cresterea profitului inainte de impozitare.

Rata combinata s-a imbunatatit usor

Rata combinata este de 96,1%, valoare usor mai mica decat cea din anul precedent (96,4%). Acest lucru s-a datorat partial imbunatatirii ratei daunei ca urmare a pandemiei. Asa cum am prognozat in prima jumatate a anului 2020, cheltuielile cu despagubirile au crescut odata ce au fost relaxate restrictiile de circulatie in mai multe tari, astfel ca au crescut si rezervele pentru daune.

Previziuni de profit pentru 2020

"Ca urmare a situatiei actuale, caracterizata prin diferite forme de carantinare si restrictii pentru combaterea COVID-19, este inca dificil sa facem estimari cu privire la impactul macroeconomic pe termen mediu si lung al pandemiei si, prin urmare, cu privire la impactul pandemiei asupra industriei asigurarilor", spun oficialii VIG.

Conform acestora, pe medie, regiunea ECE a traversat mai bine primul val al pandemiei decat au facut-o Austria si Europa de Vest. Cu toate acestea, situatia s-a schimbat in timpul celui de-al doilea val, iar multe tari din regiune au inregistrat rate de infectare foarte mari. Prognozele economice actuale revizuite pentru regiune estimeaza o recesiune in al patrulea trimestru al anului 2020, revenirea economiei urmand a fi mai slaba decat se estimase in urma cu doar cateva saptamani.

"Tinand cont de cele mai recente evolutii si de nivelul de volatilitate dificil de prevazut de pe pietele de capital, ne asteptam ca profitul inainte de impozitare pentru intregul an sa se situeze in intervalul cuprins intre 300 si 350 de milioane de euro", a spus Elisabeth Stadler.

Standard & Poor's reconfirma ratingul A+ cu perspectiva stabila

Pe 25 noiembrie 2020, agentia internationala de rating Standard & Poor's (S&P) a reconfirmat ratingul A+ cu perspectiva stabila al Vienna Insurance Group. Agentia considera in continuare ca profilul de risc comercial al VIG este solid. Evaluarea facuta de S&P atesta pozitia de lider pe care Grupul o detine in Austria si Europa Centrala si de Est, strategia sa multi-brand si retelele de distributie existente, precum si marea diversitate de tari in care activeaza Grupul si varietatea de produse.

La fel ca anul trecut, agentia de rating a evaluat profilul de risc financiar al Vienna Insurance Group ca fiind foarte solid. Conform raportului de rating, baza excelenta de capital a Grupului este unul dintre punctele sale forte. Standardele de subscriere prudente ale Vienna Insurance Group alaturi de capacitatea de a genera profituri ii vor permite Grupului sa mentina cel putin rezerve de capital foarte mari in 2021. Mai mult, pe segmentul asigurarilor de proprietati si raspunderi, VIG este mai putin susceptibil la pierderi legate de COVID-19 decat unii dintre concurentii sai. Pentru mai multe detalii pe acest subiect, puteti consulta www.vig.com/rating.



CITITI PE ACEEASI TEMA:
VIG: Profit de 13,5 mil. euro si subscrieri de aproape 355 mil. euro in Romania, in primele 9 luni din 2020

1.457 accesari